Når solen bager over Roskilde Festival, er der tradition for at bekæmpe varmen med en kølig øl eller to. Mindst.
Hvad der kommer ind skal som bekendt også ud igen, og det sker ved at træde af på naturens vegne.
Ofte sker det dog ikke så langt fra de stier, som festivalens mange gæster tramper henover. Derfor hvirvles støv med urin på op, når vejret er tørt, og der lægger sig en stinkende støvsky hen over campingområdet.
Vores læser Ane-Sophie Hansen og mange andre festivalgængere kalder fænomenet for ‘urinstøv’. Det lugter grimt, og støvet får gæsterne til at hoste. Derfor spørger Ane-Sophie Hansen i en mail til Spørg Videnskaben:
»Er urinstøv farligt?«
Urin er stort set steril
Vi forstår hendes bekymring, for det kan da ikke være rart at få en sky af andres affaldsstoffer i hovedet. Derfor har vi sendt spørgsmålet videre til en forsker med speciale i sanitet og bakterier.
Men der er ikke noget at være bange for, beroliger professor Flemming Konradsen fra Institut for International Sundhed, Immunologi og Mikrobiologi ved Københavns Universitet. Urin fra en rask person betragtes nemlig som værende uskadeligt.
»Der er ikke rigtig så meget farligt i urin. Der er meget få organismer i urin, som kan give årsag til sygdom,« forklarer han.
LÆS OGSÅ: Din lejr på Roskilde Festival minder om et jernalderhus
\ Store mængder tis
En voksen person producerer almindeligvis 1-1½ liter urin i døgnet.
Da der er blevet solgt 80.000 billetter til årets Roskilde Festival 2018, og gæsterne på en festival traditionelt indtager mere væske end normalt, siger det sig selv, at der bliver udledt store mængder tis i løbet af festivalen – også uden for toiletterne.
Irriterer næse og øjne
Han forstår dog godt, at folk føler ubehag, når urinstanken kryber op i deres næsebor.
»Hvis man tisser alle vegne, når temperaturen er høj, fordamper urinen hurtigt, og ammoniak fra urinen spredes derfor med luften. Urin stinker jo voldsomt, så lugten kan være irriterende, og folk kan jo nærmest få løbende øjne af det,« siger Flemming Konradsen.
»Det er klart, at det kan genere næse og øjne. Men det er ikke som sådan et sundhedsproblem.«
Hygiejne et større problem
Til gengæld indskærper professoren, at afføring og dårlig hygiejne kan være et problem ved festivaler – især når det er varmt, og folk bor tæt sammen.
»Der er mange flere virus og bakterier i fæces (lort, red.), da det er der, de sygdomsfremkaldende organismer bliver udskilt,« siger Flemming Konradsen og forsætter:
»Hvis dine hænder har været i forbindelse med lort, og du ikke lige får vasket hænder, fordi du er småberuset, og der er kø ved vasken, eller hvis det spredes, fordi toiletterne flyder over, så er det et meget stort problem.«
Rådet fra professoren er derfor at lade være med at bekymre sig alt for meget om urinstøv og i stedet sørge for at opretholde gode toiletvaner.
Denne artikel blev første gang publiceret 24. juni 2010. Genudsendes i anledning af Roskilde Festivalen.
LÆS OGSÅ: Bliver man lykkelig af at være på festival?
LÆS OGSÅ: Hvorfor stinker tis, når man har spist asparges?