Energidrik: Unge tyller mere - kan klare mere alkohol
Andelen af unge mænd, der tit drikker energidrikke, er vokset på få år. Det kan være til fare for dem selv – især hvis de blander med alkohol.

Særligt unge mænd med lav uddannelse drikker meget energidrik. (Foto: Colourbox)

Særligt unge mænd med lav uddannelse drikker meget energidrik. (Foto: Colourbox)

Unge mænd drikker mere energidrik i dag end tidligere. Fyrenes forbrug af opkvikkende drikke som Red Bull, Monster og Cult var i 2013 så højt, at 28 procent af de unge mænd i Region Midtjylland drak dem mindst en gang om ugen. I 2010 var antallet 23 procent.

Det viser en undersøgelse af unges forbrug af energidrik i Region Midtjylland, som netop er publiceret i tidsskriftet European Journal of Public Health. Forskeren bag mener ifølge en pressemeddelelse, at resultatet er alvorligt.

»Energidrikke indeholder store mængder af koffein, og den opkvikkende effekt kan betyde, at unge mænd, der kombinerer med alkohol, ender med at drikke endnu mere end ellers. Meget tyder også på, at personer, der blander alkohol og energidrik, oftere kommer til skade i nattelivet, end personer der udelukkende drikker alkohol,« siger sociolog, ph.d. Karina Friis, fra CFK, Folkesundhed og Kvalitetsudvikling, Region Midtjylland pressemeddelelsen.

Energidrik + alkohol = flere chancer

I en tidligere artikel på Videnskab.dk kan du læse om, hvordan blandingen af alkohol og kofeinen i energidrik stimulerer dig mere – og gør dig mere tændt – end alkohol alene. På den måde opstår der en fare for, at du tager flere chancer, når du er fuld. Det betyder, at du har større risiko for at komme til skade.

Det indikerede et amerikansk studie i 2011.

»Vi fandt ud af, at energidrikke ændrer den måde, et mennesker reagerer på alkohol, når man sammenligner med reaktionen på alkohol alene,« sagde Cecile A. Marczinski, lektor i psykologi ved Northern Kentucky University dengang.

Så meget kan børn og unge tåle

Fakta

Hvor stort er problemet med energidrikke – og hvem har problemet? Det ville Region Midtjylland vide, og derfor fik de lavet undersøgelsen.

Det viste sig, at særligt lavt uddannede unge mænd drikker meget energidrik.

»Analysen viser, at de unge, der bruger energidrik typisk også er præget af andre usunde vaner. For eksempel ryger de i langt højere grad end andre unge dagligt, de drikker generelt mere alkohol, og er oftere beruset end andre unge.
Desuden er de oftere overvægtige,« siger Karina Friis.

Med de nye informationer ved Region Midtjylland, hvem de skal rette deres indsats mod, hvis de vil forebygge energidrik-problemer i fremtiden.

Særligt børn og unge skal være opmærksomme på, hvor meget energidrik, de drikker. Får de for meget, kan de blive angste og nervøse. Det har Marta Axelstad Petersen, der er forsker ved DTU Fødevareinstituttet, tidligere fortalt i artiklen Er energidrikke farlige?

Forskeren fortæller, at børn og unge højst bør drikke 2,5 mg koffein pr. kilo kropsvægt, hvilket svarer til ca. 80 mg for en 10-årig og 160 mg for en 16-årig.

Samtidig skal man være varsom, hvis man har hjerteproblemer – hvad mange ikke selv er klar over, at de har.

»Ny forskning viser, at personer, som er genetisk prædisponeret for hjerteproblemer, kan have en øget risiko for hjertestop ved indtag af energidrikke. Og meget ofte er problemerne udiagnosticerede,« sagde Marta Axelstad Petersen.

Undlader du at blande energidrikkene med alkohol, kan de dog også gøre noget godt. Et tidligere studie har vist, at koffeinen i kaffe kvikker folk, der arbejder i skiftehold, op, så de ikke begår så mange fejl, fordi de er trætte. Det samme gør sig sandsynligvis gældende for koffeinen i energidrikke.

De nye midtjyske resultater bygger på Region Midtjyllands befolkningsundersøgelse ’Hvordan har de det?’ , hvor forskere har spurgt mere end 3.900 unge om deres enrigidrik-vaner.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk