Advarsel: Bland ikke alkohol og energidrikke
Risikoen for blive involveret i ulykker eller få legemsskader bliver sandsynligvis større, når man spæder alkohol op med energidrikke.

Vi reagerer anderledes og mere utilregneligt på en drink af både alkohol og energidrik end når vi indtager dem hver for sig, viser ny forskning. (Foto: Colourbox).

Vi reagerer anderledes og mere utilregneligt på en drink af både alkohol og energidrik end når vi indtager dem hver for sig, viser ny forskning. (Foto: Colourbox).

I nattelivet er det almindeligt at blande drinks af hård spiritus og energidrikke som Red Bull og X-Ray.

Men måske skal man tænke sig om en ekstra gang, før man begynder at hælde de populære drikke i hovedet.

Forskere fra Kentucky i USA har nemlig i et forsøg vist, at vi føler os mere stimulerede af alkohol, når den blandes med energidrikke. Og at vi samtidig bliver dårligere til at kontrollere os selv.

Det betyder sandsynligvis, at drikkene forårsager flere ulykker og legemsskader end alkohol alene.

»Vi lavede vores studie for at vise, at blandingen  af alkohol og energidrikke farmaceutisk set er noget andet end alkohol alene,« siger Cecile A. Marczinski, lektor i psykologi ved Northern Kentucky University i en pressemeddelelse.

Samtidig ville vi vise, at blandingen forøger de risici, der er forbundet med at drikke.«

Fire grupper blev testet 

Cecile A. Marczinski og hendes kolleger sammensatte en tilfældig gruppe på 56 studerende fra et amerikansk college. 28 mænd og 28 kvinder på mellem 21 og 33 år.

Fakta

Energidrikke indeholder som regel store mængder af koffein. Koffein stimulerer nervesystemet. Derfor kan man opleve at blive friskere og/eller få det skidt, når man drikker for meget cola, kaffe eller energidrik.

De blev inddelt i fire grupper:

  • En der fik 0.65 g. alkohol pr. kg. kropsvægt.
  • En der fik 3.57 ml. energidrik pr. kg. kropsvægt.
  • En der fik en blanding af alkohol og energidrik.
  • En der fik en placebo-drik uden hverken alkohol eller stoffer, der giver energi.

Mennesker reagerer anderledes på blandet drik

Forsøgspersonernes reaktioner blev derefter målt.

Forskerne undersøgte, hvor hurtigt forsøgspersonerne kunne udføre og undertrykke en række bevægelser og opgaver, de blev bedt om at udføre.

Samtidig skulle de angive, i hvor høj grad de følte sig stimulerede og berusede af drikken.

»Vi fandt ud af, at energidrikke ændrer den måde, et mennesker reagerer på alkohol, når man sammenligner med reaktionen på alkohol alene.«

Følte sig mere stimulerede

Når vi indtager alkohol – med eller uden energidrik – handler vi impulsivt i forhold til vores reaktionsmønster i ædru tilstand.

»Men dem, der indtog alkohol og energidrik, følte sig mere stimulerede end dem, der kun drak alkohol.«

Fakta

Koffein findes i naturen i særligt bønner, frugter og blade, hvor det bl.a. beskytter mod angreb fra insekter.

»At indtage en bladet drik skaber altså en risikabel situation for den, der drikker, jævnfør den øgede følelse af stimulation og forhøjede impulsivitets-niveau,« siger Cecile A. Marczinski.

Tidligere forskning byggede på statistik

Cecile A. Marczinski fortæller, at man igennem længere tid har haft en mistanke om, at folk lettere kom til skade, når de blandede energidrik i deres alkohol.

»At indtage energidrikke med alkohol har i et stykke tid været omtalt som risikabelt. Men laboratoriebeviserne, der underbygger mistanken, har været temmelig få,« siger Cecile A. Marczinski.

Derimod stammer indicierne fra epidemiologiske statistikker.

»Faktisk stammer de fleste af beviserne fra epidemiologiske studier, der har vist en øget risiko for uheld og skader, når folk indtager energidrikke og alkohol,« fortæller Cecile A. Marczinski.

Med de nye studer – der vil blive offentliggjort i juli-nummeret af tidsskriftet Alcoholism: Clinical & Experimental Research – har vi nu også laboratorieforsøg, der peger i samme retning.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk