Derfor gør kærlighed dig uovervindelig
Når du er forelsket, føler du, at du svæver på en lyserød sky - du føler dig måske høj af kærlighed og kan ikke tænke på andet end din udkårne. Denne video forklarer, hvorfor du reagerer sådan på forelskelsen.

Du har nok hørt Diana Ross synge 'Ain’t no river wild enough to keep me from you'. Du kender det måske også fra dig selv:

Du føler, at hele verden er blevet et bedre sted at være, og der er intet, der kan få dig ned med nakken. Dine tanker drejer sig kun om en ting, men nok nærmere bestemt én person.

Det er naturligvis kærlighed, der giver dig den altoverskyggende følelse af uovervindelighed, vi taler om. Men hvad sker der egentlig i hjernen, når du er forelsket?

Du bliver høj af kærlighed

Kærlighed bliver ofte omtalt, som om det kommer fra hjertet, men i virkeligheden foregår processerne i hjernen. Faktisk ligner en hjerne, der er høj på kærlighed, meget en hjerne der er høj på kokain.

Når du er høj på kærlighed, vil alle dine oplevelser aktivere nydelsescentre i hjernen og vende oplevelsen til noget godt. Det forklarer, hvorfor en forelsket person opbygger et romantisk syn på verden omkring sig.

(Læs også: 'Sådan ved du, det er ægte kærlighed')

Kærlighed er en blanding af belønning og tvangstanker

Blot ved at se på et billede af den, du er forelsket i, udløses blandt andet stoffet dopamin i hjernen. Dopamin virker som et belønningsstof i hjernen, og din hjerne vil koble din udkårne sammen med følelsen af velbehag.

Udskillelsen af et hormon, kaldet oxytocin, sørger for den fysiske tiltrækning til den, du er forelsket i.

Når du nærmest kun kan tænke på din særligt udvalgte, er det, fordi niveauet af signalstoffet serotonin bliver lavere. Den samme tilstand findes hos mennesker med OCD, der udfører ufrivillige handlinger. Tankerne om den, du er forelsket i, er altså en form for tvangshandling – omend en behagelig en af slagsen.

Videoen ovenfor forklarer i flere detaljer, hvad kærlighed egentlig er for en størrelse.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om blandt andet det mikroskopfoto, som du kan se herunder.


Annonce: