Danske forskere skaber vigtige 3D-billeder af hjertet
Forskere fra Aarhus Universitetshospital står bag en skanning af hjertet, der kan sikre kvaliteten i hjerteoperationer i fremtiden.
hjertet billede 3d position aarhus universitet

På billedet her er ledningssystemet trukket ud fra sin vante position i hjertet, så man kan få et isoleret overblik over det. (Illustration: Robert Stanley Stephenson og Michael Pedersen)

På billedet her er ledningssystemet trukket ud fra sin vante position i hjertet, så man kan få et isoleret overblik over det. (Illustration: Robert Stanley Stephenson og Michael Pedersen)

Klik!

CT-skanninger af det avancerede ledningssystem i det menneskelige hjerte er det første skridt mod mere præcise hjerteoperationer.

Det mener forskerne fra Aarhus Universitetshospital, der står bag skanningerne, som er udgivet i tidsskriftet Nature.

Skanningerne har resulteret i en række 3D-billeder af hjertets ledningssystem, der kan hjælpe patienter, hjertekirurger og lægestuderende i fremtiden.

»De første data viser hidtil usete detaljer, som rækker langt ud over, hvad eksisterende traditionelle teknikker kan vise,« siger en af forskerne bag, Marie Curie-fellow ved Aarhus Universitetshospitals Institut for Klinisk Medicin, Robert Stephenson, ifølge en pressemeddelelse fra universitetet.

Hjertets pacemaker
  • Hjertets ledningssystem, som forskerne har lavet sin avancerede 3D-visualisering af, er kendt som kroppens egen pacemaker. 
  • Det er det avancerede system, der holder hjertet i gang med en normal rytme på 60 til 100 slag per minut.
  • Hvis aktiviteten til hjertets ledningssystem forstyrres, kan hjertet begynde at slå med uregelmæssig rytme.

Kilde: Patienthåndbogen, sundhed.dk

Fremtidsvisionen er bedre operationer

Ledningssystemet sørger for, at den elektriske impuls, der sker ved et hjerteslag, breder sig ud gennem hjertets ledningsnet, og på den måde pumper blodet ud i hjertet og resten af kroppen. 

Professor ved Aarhus Universitetshospital Michael Pedersen, der også står bag studiet, fortæller til Videnskab.dk, at fremtidsvisionen er, at 3D-skanningerne kan hjælpe til bedre og mere præcise operationer af for eksempel hjerteflimmer og andre hjertefejl.

»Generelt vil vores visualisering kunne bruges til at korlægge alle patienter med elektriske forstyrrelser I hjertet,« fortæller han og uddybber:

»En af mulighederne er for eksempel, at hjertelæger kan kortlægge ekstra ledningsbundter, som virker forstyrrende på hjertets naturlige ledning af de elektriske impulser, og dermed kan de præcist vide, hvor de skal behandle.«

Bruges på grise og døde mennesker

Michael Pedersen understreger dog, at der vil tage noget tid, inden 3D-skanningerne kan blive brugt som et ekstra arbejdsredskab på operationsstuerne. 

Han tør ikke spå om, hvornår det præcist kommer til at ske, men han håber, at det bliver »i den nære fremtid.«

»Vi er først ved at implementere teknikken i forskning i for eksempel grise og hos døde mennesker,« fortæller han og tilføjer, at han håber på, at man i fremtiden kan få samme overblik over hjertets ledningssystem blandt syge og ældre.

Skaber større viden

I første omgang kan 3D-billederne skabe bedre overblik og helt generelt en større viden om hjertets ledningssystem. 

Den kan for eksempel hjælpe studerende, der skal lære om ledningssystemet og dets komplekse forhold til resten af hjertet, pointerer Michael Pedersen.

Rasmus Møgelvang, ph.d. og forsker ved Kardiologisk afdeling på Rigshospitalet, der ikke har været involveret i studiet, kalder 3D-skanningerne for »spændende«, og han er ikke i tvivl om, at studiet »kan bidrage til at skabe ny og mere viden om ledningssystemets anatomi, og hvordan anatomien varierer.«

hjertet billede 3d position aarhus universitet

»I højre forkammer sidder sinusknuden, også kaldet snius noduli (SN). Den giver det elektriske startsignal, der signalerer til hjertet, hvordan pumpefunktionen skal koordineres,« forklarer professor i klinisk medicin ved Aarhus Universitetshospital Michael Pedersen, der står bag studiet. (Illustration: Robert Stanley Stephenson og Michael Pedersen)

Billeddannelser er vigtige

»Generelt set er billeddannelse af hjertet under stor udvikling og i dag benyttes 3D-fremstilling af hjertet, men ikke ledningssystemet, i stigende grad både før og under behandlingen af flere hjertesygdomme,« fortæller Rasmus Møgelvang.

Han nævner, at det allerede er muligt at omsætte 3D-billeder af hjertet til konkrete 3D-modeller, som patienten kan se og røre, og som læger kan benytte i sin planlægning af en behandling.

CT-skanningerne af ledningssystemet er foretaget i samarbejde med Aarhus Universitetshospitals samarbejdspartnere ved Manchester University, der råder over nogle af verdens førende røntgenskanner-faciliteter.

På Aarhus Universitetshospital er man dog ved at udvide skannerkapaciteten, så man i fremtiden også kan lave samme skanninger som på Manchester University, fortæller Michael Pedersen.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.Det sker