Dansk forskning vækker opsigt på europæisk hjertekonference
Psoriasis-patienter har større risiko for at få diabetes end andre, og gravide kvinder risikerer hjerteproblemer, hvis de er overvægtige. Flere nye danske forskningsprojekter er netop lagt frem på en stor international konference.

Overvægtige gravide har større risiko for at få hjerteflimmer end andre mennesker, viser ny dansk forskning. (Foto: Colourbox)

Overvægtige gravide har større risiko for at få hjerteflimmer end andre mennesker, viser ny dansk forskning. (Foto: Colourbox)

Folk med psoriasis har større risiko for at få diabetes end andre mennesker, viser en ny dansk undersøgelse.

Undersøgelsen involverer hele den danske befolkning, og den bekræfter en tidligere mistanke om, at psoriasis-patienter i højere grad får diabetes end andre. Det er bare et af de danske forskningsresultater, der netop er blevet præsenteret på en stor international forskerkonference i München.

Kronisk alarmberedskab   

Når man har psoriasis, har man en kronisk betændelsestilstand i huden. Diabetes er også karakteriseret af kronisk betændelse og af, at kroppen hele tiden er i alarmberedskab.

»Den kroniske alarmtilstand kan måske forklare, at disse patienter har en øget risiko for at få hjertekarsygdomme og diabetes,« sagde doktor Ole Ahlehoff fra Københavns Universitetshospital på en pressekonference ved den store europæiske hjertekonference arrangeret af European Society of Cardiology.

Ole Ahlehoff har været med til at lave den danske undersøgelse, som inkluderer mere end fire millioner mennesker, hvoraf cirka 50.000 har psoriasis. Forskerne fulgte testpersonerne i 13 år.

125 millioner mennesker i verden er ramt af psoriasis.

Mere fokus på psoriasis-patienter

Undersøgelsen viste, at psoriasis-patienter generelt har større risiko for at få diabetes end folk, som ikke har psoriasis, og at risikoen bliver større, jo alvorligere psoriasissen man har.  

Resultatet ændrede sig ikke, når forskerne tog højde for alder, køn, socioøkonomisk status, brug af medicin og andre faktorer, der kan påvirke risikoen for at få diabetes.

»Resultaterne supplerer tidligere forskning, der viser, at psoriasispatienter har en øget risiko for at få hjertekarsygdomme og metaboliske sygdomme. Vi bør skærpe opmærksomheden på denne store gruppe patienter og gøre mere for at finde ud af, hvilke skridt vi kan tage for at reducere deres risiko for at få hjertekarsygdomme,« sagde doktor Ole Ahlehoff på pressekonferencen

Dansk forskning i hjerteflimmer

Flere danske forskere fremlagde opsigtsvækkende forskningsresultater på den europæiske konference i München.

For eksempel præsenterede doktor Deniz Karasou fra hjertekar-forskningscentret i Gentofte en undersøgelse, der viser, at overvægtige gravide har øget risiko for at få hjerteflimmer.

Undersøgelsen tager udgangspunkt i cirka 271.000 tilsyneladende sunde danske kvinder mellem 20 og 50 år, der fødte børn i perioden 2004-2009.

»Vi fandt ud af, at overvægt øger risikoen for hjerteflimmer hos tilsyneladende sunde og fertile kvinder,« sagde doktor Deniz Karasou ifølge en pressemeddelelse fra forskerkonferencen i München.

»Udfordringerne med at bekæmpe både overvægt og hjerteflimmer er tydeligvis blevet større, de er på niveau med epidemier og stiger til toppen af sundhedsrelaterede bekymringer. Strategier, der fører til, at folk taber sig, kan måske også føre til et fald i udfordringerne med hjerteflimmer,« sagde Deniz Karasou også.

Kvinder har større risiko for hjerteflimmer

Hjerteflimmer og overvægt er blandt de største og mest udbredte sundhedsmæssige problemer i den vestlige verden, og begge tilstande er forbundet med forøget dødelighed og sygelighed.

Selv om unge mennesker sjældent får hjerteflimmer, viser flere og flere forskningsresultater, at genetisk disposition, betændelsestilstande, søvnapnø, for meget alkohol og faktisk også for meget fysisk træning kan resulterer i, at hjertets slag ryger ud af takt, hvis man samtidig er overvægtig.

Et andet dansk forskningsprojekt, der blev fremlagt på den europæiske konference viser, at kvinder over 75 år med hjerteflimren har større risiko for at få et slagtilfælde end mænd.  

Forskerne bag de to nye danske studier har brugt oplysninger fra det danske nationale register til at undersøge forskellige faktorer, der kan påvirke risikoen for at få hjerteflimmer. 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk