Dansk diabetesforskning styrkes med 2,8 mia. kroner
07 september 2017

Region Syddanmark og Region Midtjylland modtager hver 1,4 milliarder kroner fra Novo Nordisk Fonden til oprettelsen af to nye Steno Diabetes Centre, som skal skabe ny viden om diabetes og tilbyde danske diabetespatienter behandling i verdensklasse.

Centrene skal samle kompetencer inden for behandling, klinisk forskning og uddannelse i diabetes, skriver Novo Nordisk Fonden i en pressemeddelelse.

»Med etableringen af centrene styrkes rammerne for en forbedret patientcentret behandling og forebyggelse af senkomplikationer. Endvidere styrkes forskning, uddannelse og samarbejde på tværs af sektorerne. Målet er, at de, der har sygdommen, skal leve længere og bedre, og at færre danskere skal have diabetes,« siger Sten Scheibye, bestyrelsesformand i Novo Nordisk Fonden, i pressemeddelelsen.

I regionerne vækker projektet begejstring og store forventninger.

»Centeret skaber et omdrejningspunkt for udviklingen af den samlede indsats for personer med diabetes, som kommer til at være de nye gyldne standarder om 5, 10 og 20 år,« siger Stephanie Lose, regionrådsformand i Region Syddanmark, i pressemeddelelsen.

»Vi glæder os over denne aftale, der gør det muligt at styrke diabetesindsatsen i hele Region Midtjylland, såvel ved det nye center som ved regionshospitalerne til gavn for patienter med diabetes i hele regionen,« siger Bent Hansen, regionrådsformand i Region Midtjylland, i pressemeddelelsen.

Bevillingerne løber over 10 år med mulighed for forlængelse.

I 2016 bevilgede Novo Nordisk Fonden 2,945 milliarder kroner til etablering af Steno Diabetes Center Copenhagen.

Novo Nordisk Fondens bestyrelse godkendte i marts 2017 et visionsoplæg for en styrket diabetesindsats i Region Nordjylland, som forventes at modtage en bevilling på op til 700 millioner kroner.

kjss

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.