D-vitamin: Psykiske sygdomme kan skyldes for lidt sol
For lidt sol og dermed for lidt D-vitamin kan være årsag til psykiske lidelser som depression og skizofreni, viser en ny dansk gennemgang af international forskning.

Solen hjælper kroppen med at danne D-vitamin, og får vi for lidt af den, kan det udløse en psykisk sygdom, viser en gennemgang af international forskning. (Foto: Colourbox)

Solen hjælper kroppen med at danne D-vitamin, og får vi for lidt af den, kan det udløse en psykisk sygdom, viser en gennemgang af international forskning. (Foto: Colourbox)

D-vitamin er en essentiel drivkraft i kroppens immunforsvar, og D-vitaminmangel er tidligere blevet linket til en lang række af alvorlige sygdomme som kræft og knogleskørhed.

Det har heller aldrig været nogen hemmelighed, at D-vitaminet, også kaldt soltriol, eller 'sollyshormonet', menes at spille en rolle i udviklingen af seasonal affektive disorder (SAD) og dermed vinterdepressioner.

Nu tyder flere undersøgelser på, at der også er en sammenhæng mellem D-vitaminniveauet og psykiske samt neurologiske lidelser som depression, skizofreni, sklerose og Alzheimers. Det viser en dansk gennemgang af 250 forskningsstudier, som offentliggøres i dagens udgave af Ugeskrift for Læger.

Lavt D-vitaminniveau hos moderen giver psykisk sygdom

Fakta

DE GAMLE GRÆKERE KOM FØRST

Grækeren Hippokrates - med tilnavnet 'den vestlige medicins fader' - kom allerede i 450 f.kr. med en hypotese om, at der er en sammenhæng mellem fødselstidspunktet og udviklingen af visse sygdomme.

Det er forskere fra Neuropsykiatrisk Klinik og Center for Psykiatrisk Forskning ved Århus Universitetshospital, der har lavet undersøgelsen ved at gennemgå forskningsartikler fra Pubmed-databasen om D-vitaminmangel og dens konsekvenser.

Undersøgelsen viser blandt andet, at patienter med skizofreni eller manio-depressivitet (bipolar tilstand) hyppigere er født forår og vinter, hvor moderens D-vitaminniveau er lavest. De undersøgte studier dækker over 29 lande fra den nordlige og fem fra den sydlige halvkugle. Overhyppigheden var 5-8 procent for de nordligt beliggende lande.

Sklerose også hyppigere i Norden

Sammenhængen mellem D-vitamin og psykiske lidelser, får forskerne til at anbefale, at man undersøger psykiatriske patienters D-vitaminniveau.

»Som læge er der god grund til også at tjekke D-vitamin-niveauet, hvis patienten f.eks. klager over depression, og man har forsøgt flere antidepressive midler uden resultat,« siger læge Mahmoud Ashkanian, som har deltaget i projektet, til berlingske.dk.

Undersøgelsen konkluderer også på baggrund af flere internationale studier, at forekomsten af den neurologiske lidelse 'multipel sklerose', er op til 100 gange hyppigere i de nordligt liggende lande, hvor vi har færre solskinstimer.

Computernørder og kvinder med slør er i risiko-gruppen

Solen spiller en meget væsentlig rolle for vores optagelse og udnyttelse af D-vitaminer, idet vi kun får en lille procentdel af vores samlede behov dækket gennem kosten. Størstedelen af kroppens D-vitamin bliver dannet i huden, når den bliver bestrålet med solens ultraviolette lys.

I vores afdeling på sygehuset møder vi også flere unge computernørder, som klager over depressionssymptomer, der meget vel kan skyldes D-vitaminmangel

Mahmoud Ashkanian, læge, til berlingske.dk

»Derfor er f.eks. kvinder, der er kommet fra Mellemøsten til Nordeuropa - især hvis de er tilslørede, men også uden slør, fordi den mørkere hud gør dem ca. tre gange mindre modtagelige for solens stråler end lyshudede danskere - i særlig risiko for at få D-vitamin mangel,« siger Mahmoud Ashkanian til berlingske.dk.

»Vi har i mange år vidst, at denne gruppe hyppigere klagede over træthed og smertefølsomhed, men den ny viden fortæller, at de også er i højere risiko for bl.a. depressive symtomer. Det samme gælder også mange ældre danskere, som ikke kommer så meget ud i solen. Og i vores afdeling på sygehuset møder vi også flere unge computernørder, som klager over depressionssymptomer, der meget vel kan skyldes D-vitaminmangel.«

D-vitaminmangel er ikke den eneste skurk

Mahmoud Ashkanian påpeger dog, at D-vitaminmangel kun er én blandt mange faktorer, der spiller ind på udviklingen af psykisk sygdom.

»D-vitaminmangel kan ikke i sig selv forklare depression og neurologiske sygdomme, men tilstanden kan holde sygdommene ved lige. Derfor er det vigtigt at behandle, f.eks. med vitamintilskud,« siger han til berlingske.dk.

I Danmark anses D-vitaminniveauet for at være normalt, hvis det ligger mellem 50 og 160 nmol/liter. Men i flere europæiske lande opererer man i dag med en nedre grænse på 80 nmol/liter, og det bør vi, med den nye viden, måske også overveje at gøre herhjemme, mener Mahmoud Ashkanian.

Om D-vitamin

D-vitamin er et fedtopløseligt steroidhormon. D2-formen omdannes i huden til D3 via en proces, der kræver lysets påvirkning med ultraviolette B-stråler. Herefter aktiveres D3 via dobbelthydroxylering i henholdsvis leveren og nyren til 1,25-dihydroxyvitamin D3, som er den egentlige aktive form for D-vitamin.

Blot 10% af organismens samlede behov for D3-vitamin dækkes via kosten. F.eks. fra fede fisk, som laks, sild og makrel.

D-vitamin har mange vigtige biologiske virkninger i organismen. Ud over at gavne knoglerne påvirker D-vitamin en række andre organsystemer, herunder hjertekarsystemet, immunsystemet, og centralnervesystemet.

Kilde: Ugeskrift for læger og altomkost.dk

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk