Betændelse kan udløse depression
Inflammation i kroppen giver to til tre gange øget risiko for depression. Det viser et omfattende dansk studie, der involverer 73.000 danskere.

Sammenhængen mellem depression og inflammation er historien om hønen og ægget. Man mener, at betændelsestilstanden opstår først, men man ved det ikke med sikkerhed. Det skal kommende studier afklare. (Foto: Colourbox).

Sammenhængen mellem depression og inflammation er historien om hønen og ægget. Man mener, at betændelsestilstanden opstår først, men man ved det ikke med sikkerhed. Det skal kommende studier afklare. (Foto: Colourbox).

Betændelse, der på grund af sygdom eller usund levevis gemmer sig et sted i dit indre, skader ikke kun den fysiske krop. Det kan tilsyneladende også påvirke din sindstilstand ved at udløse en depression. Er betændelsesproteinet 'CRP' forhøjet, er risikoen for at få en depression således to til tre gange større. Det viser et nyt omfattende studie af en dansk forskergruppe bestående af forskere fra Herlev Hospital og Københavns Universitet.

»Risikoen for inflammation stiger ved usund levevis, overvægt og kroniske sygdomme. Vores budskab til befolkningen er, at man skal undgå at komme i en situation, hvor man har en forhøjet mængde betændelsesprotein i kroppen,« siger lederen af forskningsprojektet Børge Nordestgaard, der er professor ved Københavns Universitet og overlæge ved Herlev Hospital.

Resultaterne, der netop er publiceret i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Archives of General Psychiatry, er opnået efter at have adspurgt og analyseret informationer om i alt 73.000 danskeres liv.

Forskerne har kortlagt, hvor mange deltagere, der har haft en skjult betændelsestilstand i kroppen ved hjælp af blodprøver fra de to befolkningsstudier 'Herlev-Østerbro-undersøgelsen' og 'Østerbro-undersøgelsen'. Via blodprøverne har man målt deltagernes niveauer af CPR helt tilbage til 1991. 

Derudover har forskerne dykket ned i de danske personregistre for at følge alle deltagernes køb af antidepressiv medicin på apoteket. Registrene har også givet forskerne adgang til oplysninger om, hvorvidt deltagerne på noget tidspunkt i perioden har været indlagt på hospitalet på grund af depression.

Større indblik i depression

Fakta

Forskergruppens medlemmer er:
Professor og overlæge Børge Nordestgaard
Læge og ph.d.-studerende Marie Kim Wirum-Andersen
Læge og ph.d.-studerende David Ørsted
Civilingeniør og ph.d.-studerende Sune Faldgaard Nielsen
Forskergruppen er tilknyttet Herlev Hospital og Københavns Universitet.

Da forskerne efterfølgende sammenholdt, hvem der havde betændelse mod hvem, der var ramt af depression, var der et tydeligt sammenfald.

Personer med CPR-niveauer over 3 mg/liter udgjorde omtrent 21 procent af deltagerne. De havde en større tendens til at få en kraftig stressreaktion, et øget brug af antidepressiv medicin samt flere indlæggelser på grund af depression, end deltagere med lave CPR-niveauer under 1 mg/l.

»Vores opdagelse giver os mere viden om depression. Det viser, at der er et samspil mellem vores krop og vores sind, og at sygdom i det ene system kan skabe ubalance i det andet. Og det er egentlig ikke så mærkeligt, hvis man tænker sig om. Det giver sådan set god mening,« siger Børge Nordestgaard og henviser til, at det er velkendt, at overvægtige mennesker, der på grund af de for mange kilo ikke fungerer optimalt fysisk, har et højt CRP-niveau.

Mekanismen er stadig ukendt

At der er en sammenhæng mellem depression og inflammation er altså tydelig nok, men den bagvedliggende mekanisme ligger stadig hen i det dunkle. Ifølge læge Marie Kim Wium-Andersen, der har deltaget i studiet som et led i sit ph.d.-projekt ved Københavns Universitet, ser det ud til, at betændelsesmolekylerne påvirker nogle af de signalstoffer og receptorer i hjernen, der bestemmer vores sindstilstand og regulerer vores humør.

»Vi kan ikke dokumentere det endegyldigt,« siger hun og understreger, at det i princippet godt kunne være omvendt –altså at det er depressionen, der udløser en betændelse. En tredje mulighed kan være, at det er en grundlæggende sygdom i kroppen, der udløser betændelse og depression.

Fakta

Sammenhængen er tidligere blevet set i andre studier, der dog var så små til at være helt troværdige. Det nye studie er det første, der dokumenterer sammenhængen med stor sikkerhed.

»Hvad der er den bagvedliggende årsag må man undersøge nærmere i kommende studier. Det eneste, vi med sikkerhed kan sige er, at der er en sammenhæng mellem de to tilstande. At forstå sygdommens biologiske årsag er et af de vigtigste skridt mod effektivt at kunne forebygge og behandle tilstanden,« siger Marie Kim Wium-Andersen.

Betændelse i hjertet kan udløse depression

Professor i psykiatri Poul Videbech fra Aarhus Universitetshospital finder de nye resultater særdeles interessante.

»Det er et virkelig hot emne. Flere studier fra mange forskergrupper rundt i verden antyder, at betændelse er koblet til depression. Betændelsen påvirker øjensynligt dannelsen af signalstoffet serotonin i hjernen – et signalstof, der styrer vores humør,« fortæller Poul Videbech.

Ved autoimmune sygdomme, som f.eks. leddegigt, forekommer depression langt hyppigere, end man umiddelbart skulle tro. Det kunne ifølge Poul Videbech indikere, at der er en sammenhæng.

Hans egen forskergruppe er interesseret i at undersøge sammenhæng mellem depression og hjertesygdomme. Man har længe vidst, at depression og hjertesygdom hænger sammen, og studier tyder på, at betændelse i hjertet spiller en rolle. Det kan være et missing link.

»Det er dødintereressant, om vi kan dæmpe betændelse ved hjælp af de antidepressive midler kaldet SSRI. Det kan være, at gigtmedicin, som dæmper betændelse, kan have en antidepressiv effekt. Hvis man giver det sammen med antidepressiv medicin, så ser begge dele ud til at virke bedre. Betændelse er ekstrem interessant, både hvad angår hjertesygdomme og psykiske sygdomme,« slutter han. 

CRP-niveauet stiger ved sygdom

CRP er et protein, der øges ved usund livsstil som overvægt, manglende motion og rygning. Men niveauet stiger også på grund af hjertekar-sygdomme, kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL) og kræft. Kroppen – leveren – bruger proteinet til at bekæmpe uønskede tilstande eller bakterier i kroppen.

Opsøger en patient sin læge med diffuse symptomer, kan lægen tage en blodprøve og måle CRP-niveauet. Er patienten syg, kan man som regel se det i form af et forhøjet CRP-niveau. F.eks. stiger niveauet voldsomt efter en blodprop i hjertet.

Depression er en folkesygdom

De typiske symptomer på depression er tristhed, træthed og manglende energi. Hos nogle personer er dog hårdere ramt og kan opleve vrangforestillinger og tanker om selvmord. En depression varer normalt 3-12 måneder, men hos 10-30 procent bliver sygdommen kronisk. Op mod 17 procent af alle danskere vil i løbet af deres liv udvikle en depression.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk