Barnløse par har gavn af at føre dagbog
Stress forbundet med barnløshed kan afhjælpes, hvis parret fører dagbog. Det viser et nyt forsøg.

Ved at lave skriveøvelser 20 minutter om dagen kan barnløse par mindske deres stressniveau, som ellers kan være højt, mens de gennemgår fertilitetsbehandling. (Foto: Colourbox)

Ved at lave skriveøvelser 20 minutter om dagen kan barnløse par mindske deres stressniveau, som ellers kan være højt, mens de gennemgår fertilitetsbehandling. (Foto: Colourbox)

Det er stressende at være barnløs, og vælger man at få hjælp, er tiden, mens behandlingen står på, fyldt med undersøgelser, indgreb, ventetid på at se resultat af behandlingerne og stor uvished, som også stresser. Tidligere har der ikke været nogen konkrete tilbud om hjælp med stress til par, der gennemgår behandling for barnløshed.

Et nyt dansk studie viser dog, at der formentlig ikke skal særlig meget til for at gøre den svære tid lidt nemmere.

Simple skriveøvelser, som parrene kan udføre på egen hånd, og som minder meget om at føre dagbog, hjalp i et nyt dansk pilotstudie mange af de deltagende par med at sænke deres stressniveau.

”Det er en god intervention, fordi det her er helt almindelige mennesker, der har brug for noget, der kan hjælpe dem i den livskrise, de står i lige nu og her. De har jo ikke brug for mange års psykoterapi,” siger leder af pilotstudiet, ph.d. Signe Matthiesen fra Psykologisk Institut ved Århus Universitet.

Bruger spørgeskema til at kortlægge stress

Pilotstudiet bestod af 45 kvinder og 37 mænd, fortrinsvis par, der alle deltog i deres første fertilitetsbehandling. De blev sat til at lave forskellige skriveøvelser om deres tilværelse som barnløse, og tre gange undervejs i processen blev deltagerne så sat til at udfylde spørgeskemaer.

”Vi har blandt andet spurgt ind til, hvordan de har det med sig selv, deres forhold til deres partner og andre vigtige personer, deres strategier til at håndtere stress. Vi spørger ind til de forskellige stressfaktorer i spørgeskeamet, som de udfyldte tre gange,” forklarer Signe Matthiesen.

”Første gang var før skriveøvelserne, anden gang tre uger efter skrivningen og tredje gang seks uger efter øvelserne. Vi kunne i besvarelserne se en sammenhæng mellem et fald i deltagernes stressniveau og de skriveøvelser, de udførte,” konkluderer forskeren.

Troværdige resultater

Pilotstudiet er baseret på selvrapporterede data, som forskeren får fra spørgeskemaerne. Det kan være forbundet med usikkerhed, men Signe Matthiesen forklarer, at selvrapporterede data er de bedste i forbindelse med et studie som dette.

”Det er jo kun personerne selv, der ved, hvordan de har det. Man kan frygte, at de svarer, hvad de gerne vil have folk til at tro frem for sandheden, men de var anonyme i undersøgelsen. Vi havde slet ikke personlig kontakt, så det reducerer nok risikoen for, at de føler behov for at tage sig bedre ud,” fortæller hun.

Der var heller ingen, der faldt fra forsøget, og det tyder på, at det er en acceptabel intervention for alle, både mænd og kvinder.

Med 20 minutters skrivning om dagen i tre dage er der da heller ikke meget besvær forbundet med øvelsen, men resultaterne viser altså, at den lille indsats kan give en stor effekt.

Større studie i støbeskeen

Signe Matthiesen samarbejder med sin kollega Yoon Frederiksen om udførelsen af  et randomiseret, kontrolleret studie, der skal teste resultaterne fra pilotstudiet i meget større skala.

”Hvis vi får de samme resultater i den store undersøgelse, altså finder at dagbogsskrivning er en god mulighed for at sænke stress i behandlingsforløbet, så tænker jeg, at man kan foreslå det på fertilitetsklinikkernes info-møder som et lille stykke hjemmearbejde, for det kan gøres uden supervision,” siger Signe Matthiesen.

Der er i øjeblikket ingen tilbud, der kan hjælpe barnløse par med deres stress, fortæller forskeren.

”Men parrene er i forvejen stressede over at være barnløse, og behandlingen er yderligere belastende med hormonpåvirkning, indgreb, håb, sorg over fejlslagne forsøg og angst for at det ikke vil lykkes. De har hele tiden en ’nul-barns’-risiko hængende over hovedet. Og så synes jeg, det er fint med et tilbud, der kan give mulighed for at udtrykke sig omkring det, man går igennem,” slutter Signe Matthiesen.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk