Anja C. Andersen hædret med Hørups Debatpris
Anja C. Andersen i et kirsebærtræ

Astrofysiker - og debattør - Anja C. Andersen, 57, modtog tirsdag aften Hørups Debatpris i Politikens Hus i København. (Foto: Niels Bohr Institutet/Claus Boesen)

Astrofysiker - og debattør - Anja C. Andersen, 57, modtog tirsdag aften Hørups Debatpris i Politikens Hus i København. (Foto: Niels Bohr Institutet/Claus Boesen)

Kilde: 
28 september 2022

Tirsdag aften, 27. september 2022, var der liv i salen i Politikens Hus ved Rådhuspladsen i København, da Hørups Debatpris for fjerde år i træk blev uddelt.

I år gik den til professor i astrofysik Anja C. Andersen, der i foråret markerede sig i debatten om DR's kritiserede satireserie 'Ellen Imellem'.

»Anja C. Andersen brød et forskertabu og gjorde noget kontroversielt, da hun som astrofysiker trådte ind i rollen som debattør, der insisterede på, at videnskab ikke er et synspunkt,« udtalte juryformand og ansvarshavende chefredaktør på Politiken Christian Jensen til netop Politiken.

'Ellen Imellem' er en webserie fra DR, hvor vært Ellen Kirstine Jensen stillede kritiske spørgsmål til en gæst. Hvad, gæsterne ikke fik at vide, var, at spørgsmålene ikke kom fra Ellen Kirstine Jensen selv, men blev stillet via journalistens øresnegl af en skeptiker, der sad i et andet lokale.

Anja C. Andersen med en Viden er fandeme ikke et synspunkt t-shirt, som hun peger stolt på

»Viden er fandeme ikke et synspunkt!« Ordene, der senere blev til et hashtag og blev trykt på t-shirts, faldt oprindeligt i Presselogen på TV2, hvor astrofysik-professoren debatterede med blandt andre DR Ungs redaktionschef. (Foto: Mette Holbæk)

Anja C. Andersen var selv gæst i programmet, hvor hun - ganske uvidende - debatterede med en såkaldt flat earther, altså én, der tror, at Jorden er flad.

Dette provokerede efterfølgende professoren til i skarpe vendinger at kritisere DR, hvilket blandt andet ledte til hashtagget #videnerfandemeikkeetsynspunkt.

»Da Anja C. Andersen gik til kamp mod tendensen til at behandle viden blot som et synspunkt, trådte hun i karakter på en ny måde, nemlig som en debattør, der forsvarer den videnskabelige grundindsigt,« forklarede jurymedlem Lotte Folke Kaarsholm i sin motivationstale for astrofysikeren, ifølge Politiken.

Hørups Debatpris uddeles hvert år til en debattør, der er et »demokratisk forbillede med klare holdninger og overbevisende argumenter, og som altid møder sine modstandere med respekt og nysgerrighed«. Det er dagbladet Politiken, der står bag.

Ud over æren får Anja C. Andersen også 50.000 kroner. Halvdelen af disse skal øremærkes en sag efter vinderens eget valg.

 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.