Alt for få ældre vaccineres mod influenza
75 procent af den ældre befolkning bør vaccineres mod influenza. Men de færreste lande kan leve op til den anbefaling - inklusive Danmark. Europæiske forskere kalder det en "katastrofe" og efterlyser handling.

Anbefalingen, om at 75 procent af de ældre skal vaccineres, håndteres vidt forskelligt i EU's medlemslande. I Danmark er vi langt fra at leve op til målsætningen, idet vi kun får vaccineret omkring 50 procent. (Foto: Colourbox)

Anbefalingen, om at 75 procent af de ældre skal vaccineres, håndteres vidt forskelligt i EU's medlemslande. I Danmark er vi langt fra at leve op til målsætningen, idet vi kun får vaccineret omkring 50 procent. (Foto: Colourbox)

 

De fleste har været sengeliggende med en omgang influenza, som er drevet over af sig selv. Men influenza kan være mere end bare ubehageligt, hvis du er over 65 år og ikke er vaccineret. Så kan en lille snue nemlig ende med at blive meget farlig. Derfor anbefalede Det Europæiske Råd i 2009, at 75 procent af den ældre befolkning i medlemslandene vaccineres mod influenza (se faktaboks om 'Herd Immunity').

Problemet er bare, at det er langt de færreste medlemslande i EU, der lever op til det mål, viser en opgørelse fra European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC). I influenzasæsonen 2011/2012 blev kun lidt over 50 procent af den ældre befolkning vaccineret i Danmark, og det er en katastrofe, mener en forsker.

»Der er meget få lande, som når målet med de 75 procent. Selvom jeg her står med opgjorte tal fra 2011/2012, så har meget lidt ændret sig siden. Det er en katastrofe,« siger Pier Luigi Lopalco, der forsker i vacciner og smitsomme sygdomme og er medlem af ECDC, på Europas største influenza konference i Riga. 

Fakta

En influenzainfektion kan ifølge forskerne slå immunsystemet helt ud af kurs og i sidste ende føre til dødsfald. Sundhedsstyrelsen anslår, at der hvert år er 1.000 – 2.000 mennesker, der dør af influenza. Kilde: Sundhedsstyrelsen

Videnskab.dk er med i Riga til The Europen Scientific Working group on Influnza's (ESWI) konference, som afholdes hvert tredje år.

Medlemslandene håndterer anbefalingen forskelligt

Der er ifølge forskerne på konferencen mange grunde til, at de fleste medlemslande ligger så lavt i forhold til anbefalingen.

Én af dem er blandt andet, at de forskellige lande har forskellige måder at håndtere anbefalingen på, forklarer Pier Luigi Lopalco.

Holland er det eneste land i EU, der opfylder Det Europæiske Råds anbefaling. Håbet fra Det Europæiske Råd er, at alle lande har nået målet mellem 2014 - 2015.
(Figur: European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) og VENICE Project 2014)

»Begrebet 'anbefaling' dækker over noget vidt forskelligt i medlemslandene. Nogle steder betyder det, at du kan få vaccinationen ganske gratis, hvis du er over 65 år, mens det i andre lande blot betyder, at der skal laves et vaccinationsprogram, hvor borgerne betaler for vaccinen,« siger han og tilføjer:

»Hvis flere skal vaccineres, kræver det, at vaccinen bliver gjort lettere tilgængelig. Det betyder, at den i størst muligt omfang gøres gratis og er nem at få hos lægen.«

 

Vaccinationen skal fremme sundhed

En anden grund til, at anbefalingen i nogle medlemslande er lav, er også, at den prioriteres forskelligt. I Holland prioriteres vaccinationen af de ældre meget højt, og de er det eneste land, som faktisk opfylder anbefalingen på 75 procent.

Fakta

Herd Immunity er betegnelsen for den immunitets-effekt der opnås, når en en så tilpas stor andel af befolkningen ('the herd') er vaccineret mod en given sygdom, at det også dækker folk, der ikke er vaccineret. Jo større andelen af personer der opnår immunitet er, jo mindre er altså risikoen for et sygdomsudbrud i den generelle befolkning. Kilde: NIAID

Direktøren for ECDC håber, at flere lande vil gøre Holland kunsten efter.

»Vaccinationen af folk i højrisikogrupperne, som de ældre, gravide og folk med kroniske sygdomme, skal prioriteres højere i EU-landene. I Danmark har I sukker- og fedtafgiften, og den har I vel, fordi I gerne vil fremme et sundt og aktivt liv hos jeres befolkning. Sådan skal det også være med influenzavaccinationen – den skal fremme et sundt og raskt liv,« siger Marc Sprenger, der er direktør hos European Centre for Disease Prevention and Control og ph.d. i epidemiologi i influenza fra Erasmus University i Rotterdam.

 

Vaccinen er en investering

Dem, der har prøvet at have influenza, ved, at man sagtens kan være sengeliggende i en uges tid. Og det er faktisk ikke unormalt, at kroppen skal bruge en uge eller to yderligere på at få immunsystemet op at køre igen efter influenzaens hærgen. Derfor mener præsidenten af The Europen Scientific Working group on Influnza (ESWI), at det er en god investering for de ældre at blive vaccineret.

Fakta

I Danmark har vi fire risikogrupper, når det kommer til influenza. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at folk i disse grupper bliver vaccineret hvert år. - 65 år eller derover. - Har en kronisk sygdom. - Er svært overvægtig med en BMI på over 40. - Er gravid og mere end 12 uger henne. Det er i perioden 1. oktober indtil årets udgang gratis at blive vaccineret mod influenza, hvis man er i en af de ovennævnte risikogrupper. Gravide, der er mere end 12 uger henne, og personer med immundefekt kan blive vaccineret gratis til og med udgangen af februar 2015. Kilde: Sundhedsstyrelsen

»Hvis du ikke bliver vaccineret som ældre, så kan influenza faktisk tage livet af dig. Derfor skal man se det som en investering at blive vaccineret. Du mindsker risikoen for at få influenza, og det er billigere for samfundet at betale for en vaccine én gang om året end at betale for hospitalsindlæggelse på grund af influenza,« siger Ab Osterhaus, der er professor og institutleder ved Institut for Virologi på Erasmus Medical Center i Rotterdam og præsident i ESWI.

Ab Osterhaus og de andre forskere på influenzakonferencen diskuterer ikke kun, hvordan EU's medlemslande kan få flere ældre vaccineret mod influenza hvert år. De taler blandt andet også om muligheden for en fremtidig vaccine, der kan beskytte mod alle typer influenza på én gang.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om astronautens foto af polarlys, som du kan se herunder.