Akne mildnes med grøntsager og godt humør
Piger kan holde en del akne nede ved at spise grøntsager. Den vigtigste årsag til akne er dog psykiske problemer som depression og angst, konstaterer norske forskere i en ny undersøgelse.

Du kan muligvis slippe for det helt store akne-angreb, hvis du spiser sundt og undgår at tumle med tunge problemer som depression og angst. Det viser ny norsk forskning. (Foto: Colourbox)

Du kan muligvis slippe for det helt store akne-angreb, hvis du spiser sundt og undgår at tumle med tunge problemer som depression og angst. Det viser ny norsk forskning. (Foto: Colourbox)

Hvis du kæmper meget med bumser og andre urenheder i huden, kan det måske være, fordi du spiser for få grøntsager. Norske forskere har fundet ud af, at piger er mindre generet af akne, hvis de jævnligt spiser grøntsager.

Men før du løber ned og tømmer hylderne hos din lokale grønthandler, skal du have med i overvejelserne, at din mentale tilstand ser ud til at betyde langt mere for, hvor slem aknen er.

Det konkluderer forskerne, som har undersøgt 3.775 norske unge på 18 og 19 år for at kortlægge sammenhængen mellem akne, kost og psykiske tilstande.

Psykiske problemer påvirker akne

»Vores studie viser, at der ganske vist er en mulig forbindelse mellem kost og akne,« siger Jon Anders Halvorsen, forskningsleder på afdelingen for dermatologi på Rikshospitalets universitetshospital i Oslo og ph.d.-studerende i medicin ved Universitetet i Oslo, i en pressemeddelelse.

»Problemet er, at når vi korrigerer for symptomer på depression og angst i vores statistiske modeller, er kostens rolle mere utydelig. Til gengæld er sammenhængen mellem akne og psykiske problemer stadig stærk, når vi korrigerer for kost. Det understreger, at psykiske problemer i hvert fald er et vigtigt element i unge menneskers akne,« lyder det fra Jon Anders Halvorsen, som har arbejdet sammen med andre forskere fra Norge samt forskere fra University Medical College i Tibet og Harvard Medical School i USA.

Svar og statistik

Tidligere forskning har allerede antydet en sammenhæng mellem sindstilstand og akne, blandt andet kaldet acne vulgaris. Andre undersøgelser igen har vist, at vores psykiske tilstand hænger sammen med kosten - om vi for eksempel spiser fisk og meget sukker - og med vores livsstil, for eksempel om vi ryger og drikker meget.

Forskergruppen var interesseret i at lave en kombination af de to slags undersøgelser og finde ud af, først om akne virkelig bliver påvirket af unges psykiske tilstand, og derefter hvordan kosten eventuelt spiller ind.

Forskerne har analyseret spørgeskemasvar om de unges livsstil, deres kost og psykiske tilstand og sammenholdt oplysningerne med data fra Norge statistiskbank, Statistisk sentralbyrå.

Fakta

GODE RÅD MOD AKNE

Vask ansigtet to gange dagligt med en mild sæbe

Lade være med at klemme bumser ud. Det gør det værre og kan give ar.

Undgå for meget kulde, varme og sollys.

Spis god og varieret kost, drik meget vand og dyrk regelmæssig motion. Har man det godt med sig selv, får huden det også bedre.

Opsøg en god kosmetolog, som kan give gode råd til hudpleje.

Kilde: NetDoktor.dk

Resultatet er offentliggjort i en artikel i det frit tilgængelige tidsskrift BMC Public Health. Det viser dels en sammenhæng mellem psykisk velvære og akne, og dels at akne bliver forværret af et højt indtag af chokolade og chips samt et lavt indtag af grøntsager.

Forskerne kan ikke forklare, hvorfor effekten af at springe grøntsagerne over ser ud til at være værst for piger.

Kostråd må vente

Ifølge den videnskabelige artikel mangler forskerne en forklaring på, hvordan akne hænger sammen med psykiske problemer, men de anbefaler, at læger begynder at tage højde for psykiske faktorer, når akne skal behandles.

Forskerne finder desuden ikke noget bevis for, at kosten alene kan påvirke det stærke forhold mellem akne og psykiske problemer.

»Det er for tidligt at give evidensbaseret kostråd til teenagere med akne, for der er brug for flere studier, men fordi akne er et problem for mange unge mennesker, håber jeg, at undersøgelsen kan hjælpe forskere til at finde forbyggende faktorer,« siger Jon Anders Halvorsen ifølge pressemeddelelsen.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk