Voyager 1 er meget snart ude af solsystemet
Kilde: 
10 august 2012

Det menneskeskabte objekt, der er længst væk er NASA's rumsonde Voyager 1. Den befinder sig omkring 18 milliarder kilometer fra Solen. Nye data fra den snart 35 år gamle rumsonde fortæller, at den med meget stor hast nærmer sig vores solsystems yderste kant.

Det skriver LiveScience.com.

Forskere fra NASA forklarer, at to af de tre nøgleparametre, der er afgørende for om sonden stadig er inde i vores solsystem, har ændret sig drastisk i løbet af kort tid. På en enkelt dag oplevede sonden en fem procents stigning i kosmisk stråling, der kommer ude fra det interstellare rum uden for den beskyttende boble af solar plasma og magnetfelter (heliosfæren), som vi bor i.

Derudover faldt mængden af lavenergipartikler genereret af Solen til cirka halvdelen den 28. juli. Forskerne mener, at det vil falde til næsten nul, når Voyager 1 fiser ud af solsystemet. 

Ændringerne foregår hurtigt og værdierne stiger og falder hele tiden. For forskerne er det et tegn på, at sonden er på vej gennem de yderste lag af heliosfæren.

Voyager 1 tøffer ensomt afsted med 17,044 kilometer - i sekundet.

Læs også: Hvor langt væk er de fjerneste sonder nu?

 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.