PCB skader fostre som ti daglige smøger
Kilde: 
11 november 2011

Miljøgiften PCB i moderens blod er lige så skadelig for det ufødte barn, som hvis moderen ryger ti smøger dagligt under graviditeten. Og det er mere skadeligt end passiv rygning, skriver Ing.dk.

En ny undersøgelse konkluderer, at PCB i moderen blod sænker barnets fødselsvægt. Lav fødselsvægt øger spædbarnsdødeligheden og risikoen for en række sygdomme senere i livet.

7.900 gravide kvinder fra 15 europæiske lande har fået målt PCB-indholdet i blodet. Et højt indhold - hvilket bl.a. ses hos halvdelen af de færøske kvinder - medfører, at fødselsvægten falder med gennemsnitligt 150 gram, vel at mærke uden at graviditeten bliver forkortet. Fostret vokser simpelthen mindre end normalt.

Hovedforfatteren af den videnskabelige artikel, professor Jens Peter Bonde, Bispebjerg Hospital, er overrasket over den kraftige effekt af miljøgiften.

»Det er en øjenåbner, at stoffer i så små mængder kan have betydning for vores sundhed,« siger han med henvisning til, at det høje niveau i undersøgelsen ikke er større end et mikrogram pr. liter.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.