Depression: Strøm i hjernen kan skade venstrehåndede
Kilde: 
02 marts 2016

KORT NYT FRA UDLANDET:

Læger og psykologer bruger i stigende grad en behandling for depression, hvor en svag strøm bliver sendt igennem hjernen.

Men det kan muligvis være direkte skadende for venstrehåndede at få elektrisk stimulation i hjernen på de samme steder, der ofte hjælper højrehåndede. Det skriver Sciencemag.org.

»At behandle alle patienter, som om de var højrehåndede kunne potentielt få negative konsekvenser,« siger hjerneforsker Daniel Casasanto fra University of Chicago til Sciencemag.org.

Han står bag to studier, som henholdsvis er publiceret i tidsskriftet PLOS ONE, og som han præsenterede ved årsmødet for American Association for the Advancement of Science.

Der er en tæt forbindelse imellem, hvordan vi bruger vores hænder, og hvilke følelser vi oplever, fortæller den amerikanske forsker. For eksempel rækker vi ud imod verden med vores dominerende hånd, men vi beskytter os selv med den ikke-dominerende hånd.

Denne opfattelse kalder Daniel Casasanto for 'sværd-og-skjold'-hypotesen efter middelalderens riddere, der bar et sværd i den ene hånd og et skjold i den anden.

Hvis hypotesen passer, vil det for højrehåndede betyde, at glæde og andre følelser, der får dem til at nærme sig noget, er koncentreret i den venstre hjernehalvdel, sammen med de områder af hjernen, der styrer bevægelsen i højre hånd.

Venstrehåndede ville omvendt have bindeleddet imellem følelser og handling placeret i hjernens højre side.

»Det, venstrehåndede skal bruge, er stimulation af deres højre hjernehalvdel - den, der styrer deres 'sværd-hånd',« siger Daniel Casasanto til Sciencemag.org.

Resultaterne stiller spørgsmål ved, hvordan venstrehåndede skal bruge apparater, der behandler depression ved at sende strøm igennem hjernen - såkaldt 'transcranial direct-current stimulation' (tDCS).

Læs også:

Papegøjer løfter lidt af sløret for, hvorfor vi bliver venstre- eller højrehåndede

Sådan kender du forskel på sorg og depression

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

on

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.