Mild dehydrering påvirker os mere end hidtil antaget
Et nyt studie udfordrer den gængse opfattelse af, hvor dehydrerede vi skal være, før de kognitive funktioner bliver påvirket. Her præsenterer en britisk professor de seneste fund.
dehydrering vand hjernefunktioner kroppen væskebalance koncentration hukommelse tørst

Det seneste studie af dehydrering udfordrer den gængse opfattelse. Det har vist, at dehydrering har en effekt på raske voksnes hjernefunktion meget tidligere end hidtil antaget. (Foto: Shutterstock)

Det seneste studie af dehydrering udfordrer den gængse opfattelse. Det har vist, at dehydrering har en effekt på raske voksnes hjernefunktion meget tidligere end hidtil antaget. (Foto: Shutterstock)
Partner The Conversation

Videnskab.dk oversætter artikler fra The Conversation, hvor forskere fra hele verden selv skriver nyheder og bringer holdninger til torvs

Vi får hele tiden at vide, at vi bør drikke otte glas vand om dagen, holde øje med at urinen ikke er for mørk og begrænse indtagelsen af drikkevarer, der indeholder koffein, fordi de har en vanddrivende effekt.

Alle disse hverdagsråd for det til at lyde som om, dehydrering er et almindeligt forekommende problem.

Men denne gængse opfattelse er - set med videnskabens øjne - ikke understøttet af forskning.

Her antager man nemlig, at medmindre vi er fysisk aktive over længere tid, og at det ikke er specielt varmt, så holder væskebalancen i vores kroppe sig på et helt normalt leje.

LÆS OGSÅ: Cola, kaffe eller energidrik – hvad virker bedst?

Ny forskning udfordrer den gængse opfattelse om dehydrering

Vores seneste forskning - udgivet i The American Journal of Clinical Nutrition - udfordrer denne antagelse. 

Vi fandt, at det kan kompromittere hjernefunktionen, hvis vi bare er en smule dehydrerede.

Tidligere undersøgelser har fundet, at et vandtab på cirka to procent af kropsvægten kan have en ugunstig effekt på hukommelse, koncentrationsevne, opmærksomhed og humør.

Et vandtab på to procent er typisk associeret med længerevarende fysisk aktivitet. Størstedelen af forskningen, der omhandler dehydrering, fokuserede på netop dette område og ikke det tab af væske, vi oplever i hverdagen, og som vi så nærmere på.

LÆS OGSÅ: Vand, vand og atter vand

Vand er livsnødvendigt for os

Menneskekroppen består af knap 2/3 dele vand. Vand er en livsnødvendig næringskilde, der er essentiel for alle kroppens funktioner - heriblandt distributionen af ilt og andre næringsstoffer, afskaffelse af affaldsprodukter og temperaturregulering.

Helt hvor vigtig væskebalancen er, bliver nok bedst illustreret af, at et mennesker vil dø på tre til fem dage, hvis det ikke får noget at drikke.

Men dehydreringen har en effekt, lang tid før det går så galt.

dehydrering vand hjernefunktioner kroppen væskebalance koncentration hukommelse tørst

Forskning viser, at selv en lille smule dehydrering kan gå ud over hjernefunktionen. Et vandtab på cirka to procent af kropsvægten kan påvirke hukommelse, koncentrationsevne, opmærksomhed og humør. (Foto: Shutterstock)

Væsketab har effekt, lang tid før vi føler tørst

Vi ved, at idrætsudøvernes præstationer bliver ringere, hvis de mister for meget væske.

I løbet af én enkelt kamp løber en fodboldspiller 12 kilometer (eller mere) og taber op til 3 procent af kropsvægten.

Hvis de startede med at veje 75 kilo, betyder det, at de taber 2,25 kilo; det er knap 2,3 liter vand.

Men væsketab sker også i hverdagen - og ikke kun når vi motionerer.

Vi fandt, at væskemangel i kroppen kan have en ufordelagtig effekt, længe før vi når op på et tab på to procent.

Effekten er typisk associeret med længerevarende sportsaktiviteter.

LÆS OGSÅ: Kan vand blive for gammelt?

Kognitive evner blev påvirket af dehydrering

Vores undersøgelse involverede 101 sunde, voksne deltagere. Den blev foretaget i kontrollerede omgivelser ved 30 grader celcius og varede fire timer.

Vi brugte elektroniske badevægte og vejede hver deltager 50 gange med 5 sekunders mellemrum som kontrol for kropsbevægelserne.

Vægten var så følsom, at den målte i intervaller på 5 gram, og derfor var vi i stand til at angive respiration og svedafsondring detaljeret.

Efter fire timer testede vi hver deltagers hukommelse ved at bede dem om at erindre en ordliste, som vi læste højt.

Vi vurderede den fokuserede koncentration ved hjælp af en kognitiv test (flankers test), hvor forsøgsdeltagerens opmærksomhed bliver afledt, mens deltageren bliver spurgt, om en pil peger mod højre eller venstre.

LÆS OGSÅ: Find vand på vinterfjeldet

Dehydrering havde negativ effekt på hukommelse og opmærksomhed

Da forsøget havde været i gang i en halvanden time, havde følelsen af tørst en negativ effekt på både hukommelse og koncentration.

Forsøgsdeltagerne havde på det tidspunkt kun tabt 0,22 procent af deres kropsvægt - hvilket svarer til, hvad man kan forvente at tabe på en varm dag, eller hvis man er aktiv eller ikke drikker nok væske regelmæssigt.

Fire timer senere lå tabet i kropsvægt i gennemsnit på 0,72 procent,  urinkoncentrationen var et forvarsel om de kognitive funktioner; de mest dehydrerede deltagere havde også den dårligste hukommelse og koncentration.

Forsøgsdeltagerne, der rapporterede, at de var tørstige, følte sig mindre energiske og mere urolige.

Da forsøget var færdigt, havde de andre forsøgsdeltagere, der havde drukket mere vand, lettere ved at svare på testspørgsmålene.

LÆS OGSÅ: Intelligent armbånd skal få ældre til at drikke mere vand

dehydrering vand hjernefunktioner kroppen væskebalance koncentration hukommelse tørst

Børn er afhængige af, at voksne giver dem noget at drikke. Vores tidligere forskning fandt, at skolebørn huskede bedre og brugte længere tid på deres skoleopgaver, når de fik nok at drikke om eftermiddagen. (Foto: Shutterstock)

Dehydrering påvirker mere end antaget

Disse fund viser, at dehydrering har en effekt på raske voksnes hjernefunktion meget tidligere end hidtil antaget.

Men mange andre grupper har også stor risiko for at blive dehydrerede.

Eksempelvis er børn afhængige af, at voksne giver dem noget at drikke.

Vores tidligere forskning fandt, at skolebørn huskede bedre og brugte længere tid på deres skoleopgaver, når de fik noget at drikke om eftermiddagen.

Ældre mennesker har også større risiko for at blive dehydrerede, fordi nyrerne bliver mindre effektive med alderen, og fordi vi gradvis mister tørstfornemmelsen i takt med, at vi bliver ældre.

Selv en mild dehydrering kan forstyrre hjernefunktionen

Pointen er, at selv en lille smule dehydrering kan forstyrre hjernefunktionen, så der er behov for, at vi tager visse forholdregler.

  • Drik vand med jævne mellemrum
  • Hvis du føler tørst, er der risiko for, at hjernefunktionen allerede er blevet kompromitteret.

David Benton hverken arbejder for, rådfører sig med, ejer aktier i eller modtager fondsmidler fra nogen virksomheder, der vil kunne drage nytte af denne artikel, og har ingen relevante tilknytninger. Denne artikel er oprindeligt publiceret hos The Conversation.

Oversat af Stephanie Lammers-Clark

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk