Derfor har din krop brug for kolesterol
For meget kolesterol er sundhedsskadeligt, men kolesterol i de rigtige mængder er fuldstændig nødvendig, for at kroppens celler kan fungere.
kolesterol livsnødvendigt

Hvad kroppen bruger kolesterol til, får du svar på i denne uges udgave af podcasten Vidensselskabet. (Foto: Shutterstock)

Hvad kroppen bruger kolesterol til, får du svar på i denne uges udgave af podcasten Vidensselskabet. (Foto: Shutterstock)

Det kommer måske som en overraskelse. Men fedtstoffet kolesterol, som ellers ofte omtales som noget negativt, er livsnødvendigt for kroppens eksistens.

Men hvad bruger kroppen kolesterol til? Hvor kommer det fra? Og hvad sker der i kroppen, hvis den får for meget kolesterol?

Det handler - som med så meget andet - om balance, og for meget kolesterol er sundhedsskadeligt. Men i de rigtige mængder er kolesterol altså essentiel for en velfungerende krop, forklarer Bjørn Panyella Pedersen, som er gæst i denne uges udgave af Vidensselskabet.

Bjørn Panyella Pedersen er lektor ved Institut for Molekylærbiologi og Genetik på Aarhus Universitet og forsker i de grundlæggende mekanismer omkring, hvordan kroppen bruger kolesterol.

Fakta
Forskerzonen

Denne artikel er en del af Forskerzonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde.

Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

Forskerzonen er støttet af Lundbeckfonden.

Flydende nitrogen og ‘12 aber’ i en lufthavn

Som et fast element i Vidensselskabet fortæller forskerne anekdoter fra deres forskerkarrierer. 

I ugens podcast foreviger Bjørn Panyella Pedersen et pinligt optrin, han var skyld i, dengang han var ph.d.-studerende.

Episoden udspillede sig i en lufthavns sikkerhedskontrol, og den involverer både flydende nitrogen og en reference til sci-fi-filmen ‘12 Monkeys’, hvori en scene i en lufthavn ender med dødsfald. 

Så galt går det heldigvis ikke for Bjørn Panyella Pedersen, kan vi vist godt afsløre.

Få anekdoten i denne uges udgave af Vidensselskabet, hvor kolesterol-forskeren også giver sit bedste råd til, hvordan man undgår forhøjet kolesterol i kroppen. 

Lyt til Vidensselskabet i boksen ovenfor eller i din foretrukne podcast-app. 

Sådan abonnerer du på Vidensselskabet

Du søger efter Vidensselskabet i din podcast-app og trykker abonner - så får du automatisk de nyeste episoder helt gratis.

Hvis du ikke finder Vidensselskabet i din app, kan du tilføje den manuelt ved hjælp af det nedenstående RSS-feed, og hvis det ikke er muligt, kan du skrive til redaktion@videnskab.dk, og så får vi lagt Vidensselskabet op på din foretrukne podcast-platform.

Sådan abonnerer du på 'Vidensselskabet': 

Hvis du trykker abonner, får du automatisk de nyeste episoder i dit feed.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk