Annonceinfo

Sådan fik alle stemmeret

VideoGRUNDLOVEN: For 150 år siden måtte kvinder, fattige og tjenestefolk ikke stemme ved folketingsvalg. En video fortæller, hvordan demokratiet kom til at omfavne alle borgere over 18 år.

I vore dage kan alle danske statsborgere over 18 år stemme på den politiker, de helst vil repræsenteres af i Folketinget. Men rejser vi 150 år tilbage i tiden, var det langt fra alle, som måtte stemme.

Kun mænd over 30 år med egen husstand havde stemmeret. Det betød, at kvinder, fattige og tjenestefolk pænt måtte blande sig uden om det danske demokrati.

De velhavende – som var primus motor, da Danmark fik grundlov og demokrati i 1849 – ville nemlig helst undgå, at de fattige arbejdere og husmænd fik repræsentanter i Folketinget. For hvis de fattige først fik magt, ville det sandsynligvis gå ud over samfundets rige borgere.

I videoen herover fortæller arkivar og forsker Christian Larsen fra Statens Arkiver (Rigsarkivet), hvordan det alligevel lykkedes at lukke flere danskere ind i demokratiet, så vi fik det demokrati, vi kender i dag.

Denne video blev bragt på Videnskab.dk første gang 5. september 2011.

 

Stemmeretten 1849

Foruden de nævnte kunne forbrydere og fjolser heller ikke stemme (de fem F-ere). Det er ikke rigtigt, at arbejdere og husmænd ikke kunne stemme - i tusindvis fik de stemmeret. Kun hvis de modtog fattighjælp mistede de stemmeretten.

For ringe

Jeg må ærligt tilstå at den video er noget af det mest amatøragtige jeg har set længe – hvordan er det muligt for en statsinstitution at fremstille en video der er så ringe?

For en del år tilbage var jeg med til at hjælpe små lokale tv stationer med at sætte gang i produktionen af lokal tv og denne video er langt under det niveau man ser hos unge uuddannet håbefulde wannabee-journalister der aldrig før havde prøvet at arbejde med mediet.

Der er intet flow i videoen – den er hakket i stykker og den stakkels mand minder mere om et rådyr der er fanget i lyset fra en bil – informationsniveauet er heller ikke noget at prale af og videoen er generelt så håbløs at man hurtigt mister lysten til at se mere.

Hvis man virkelig ville lave en seriøs informationsvideo burde man have brugt pengene på at få et professionelt tv-produktionsfirma til at står for opgaven. Emnet er jo ellers ganske interessant og der var meget dramatik i årene op til indførsel af stemmeretten – men alt det fremgår ikke af videoen der mere virker som om at en særdeles utrænet historielærer for første gang skal ind til en ny klasse og præsentere et stof han kun har læst overfladisk på og som ikke interesser ham synderligt.

Hvis resten af videoerne er på samme niveau så er der ingen grund til at bringe dem

Seneste fra Kultur & Samfund

 • Grønland i tal: Forstå verdens største ø gennem statistik

  Grønland er på mange måder et land, der er på vej frem. Alkoholforbruget falder, uddannelsesniveauet og den forventede levetid stiger, men det sker fra et svagt udgangspunkt. Bliv klogere på landet med 10 markante tal.
 • Sådan bliver du en synder

  Synd og arvesynd er fundamentale begreber inden for kristendommen. De går tilbage til Det Gamle Testamente, hvor Adam og Eva ved at spise af kundskabens træ forbrød sig imod Guds skabelseslov.
  Bringes i samarbejde med 50 ideer, der ændrede verden
 • Vi lever i en overvågningskultur

  TÆNKEPAUSER: Overvågning er meget mere end et videokamera i gågaden eller en ond Big Brother, der holder øje med os. Vi lever i en tid, hvor smartphonen kan tracke løbeturen, og sociale medier vrimler med personlige oplysninger. Det behøver vi ikke nødvendigvis frygte, mener forsker. Men vi skal huske, at nettet aldrig glemmer.
Grønlandske stemmer

Majken Djurhuus Poulsen, ph.d.-studerende ved GEUS i Grønland.

Læs mere om Majkens forskning her: Grønland vil give rubiner fødselsattest

Tema om fremtiden for grønlandsk forskning

Det læser andre lige nu

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.

Seneste blogindlæg