Vitaminpiller kan slå dig ihjel
Kosttilskud, der indeholder vitamin A, E og betacarotene, øger dødeligheden betydeligt. Det viser ny dansk forskning.

Ganske almindelige kosttilskud,der indeholder A,E og betacarotene, øger ifølge nyt studie dødeligheden. (Foto: Colourbox).

Antioxidanter, kosttilskud, vitaminpiller.

Kært barn har mange navne, og en del af os danskere snupper gladelig én eller flere sådanne piller hver eneste dag med en forventning om, at de styrker vores helbred.

Men nu viser et nyt dansk studie af samtlige forsøg udført i verden, at vitaminpiller, der indeholder antioxidanter i form af vitamin A, E og betacarotene tværtimod er farlige for os. Disse antioxidanter øger dødeligheden, det vil sige, at risikoen for pludselig at falde livløs om er højere for personer, der spiser netop denne type kosttilskud, end dem, der ikke gør. 

»Vores nye studier viser, at disse tre antioxidanter øger dødeligheden med ca. fire procent. Det er altså farligt at tage sådanne piller, og vi vil gerne fraråde folk, der er raske og som får en alsidig kost at spise dem,« siger overlæge, dr. med. Christian Gluud, der som leder af forskningscentret Copenhagen Trial Unit på Rigshospitalet er primus motor i projektet.

Tidligere studie mødt med skepsis

Det nye studie bekræfter en tidligere lignende undersøgelse, som de samme forskere gennemførte tilbage i 2008.

Dengang baserede forskerne deres konklusion på en statistisk gennemgang af 68 randomiserede forsøg med i alt 232.606 mennesker, hvoraf nogle fik antioxidant kosttilskud mens andre fik placebo-tabletter eller ikke fik tilskud.

Deres konklusion vakte dengang opsigt i medierne. Også i forskningsverdenen førte studiet til diskussion, fordi mange forskere inden for feltet var uenige i fundet. Myndighederne valgte ikke at gribe ind og lod pillerne stå på apotekernes hylder.

To uafhængige studier – samme dødelighed

Skeptikere pegede på undersøgelser, der viste, at folk, som tager vitaminpiller oftere lever usundt, fordi de tror, at vitaminpillerne under alle omstændigheder giver dem et godt helbred. Det kunne efter deres vurdering forklare overdødeligheden blandt dem, der tog pillerne.

Men den kritik afviser overlæge Christian Gluud.

Fakta

En antioxidant er et naturligt forekommende eller syntetisk fremstillet stof, som forhindrer eller svækker ødelæggende iltning (oxidation). Det kan være et enzym eller et andet organisk molekyle, der modvirker de skadelige virkninger af ilt i levende væv. Ordet bruges mest om de molekyler, der beskytter mod virkningen af "frie radikaler" (molekyler med en uparret elektron).

»Overdødeligheden ses netop i randomiserede forsøg, hvor man som udgangspunkt har givet kosttilskud til én gruppe og placebo til en anden gruppe. Ingen af grupperne har altså vidst, om de fik det pågældende kosttilskud eller ej. Man kan derfor trygt regne med, at eventuelle livsstilsændringer, hvis de overhovedet forekom, var ens i de to grupper,« siger han.

Den nye undersøgelse blev lavet i 2011 og er baseret på 11 nye studier, der tilsammen rummer 64.157 yderligere personer. Analyserne viser, at antioxidanterne øger dødeligheden signifikant med en relativ risikoforøgelse på fire procent – samme resultat, som den tidligere undersøgelse.

»Vi finder præcis de samme effekter, som sidste gang, så nu føler vi os endnu sikrere på vores konklusion,« slutter Christian Gluud.

Sætter måske skub i aldringsprocesser

Forskerne kender endnu ikke årsagen til den øgede dødelighed, men de har nogle hypoteser.

»Folk dør f.eks. ikke grønne i hovedet, det vil sige, der er ikke observeret en ny dødsmåde, og derfor er vores bedste forklaring, at de pågældende antioxidanter har en toksisk virkning, som accelererer forløbet af normale aldringsprocesser, som f.eks. åreforkalkning og kræft,« siger han.

Fakta

Alene i Europa og Nordamerika spiser omkring 15 procent af befolkningen kosttilskud, hvilket svarer til mellem 80 og 160 millioner mennesker.

Han er bekymret over, at apotekerne stadig har vitaminpillerne stående frit fremme på hylderne.

»Myndighederne og apotekerne bør tage det til efterretning og se at få fjernet dem fra butikkerne, jo før jo bedre,« slutter Christian Gluud.

Apotekerforeningen: Spørg myndighederne

Specialkonsulent og farmaceut Helle Jakobsgaard fra Apotekerforeningen har fået forelagt de nye resultater og mener, at det er kendt viden, også på apoteket, at antioxidanter kan være farlige.

»Apotekets udgangspunkt for salg af vitaminer og mineraler er helt generelt, at forbrugeren kun har behov for ekstra tilskud, hvis de er i en reel mangelsituation eller ikke spiser sundt og varieret. Derfor sælger apoteket ikke meget af den type produkter. Langt hovedparten af disse produkter sælges via helsekostbutikker, supermarkeder m.fl.,« siger Helle Jacobsgaard.

Christian Gluud kan ikke genkende billedet af, at kosttilskuddene fortrinsvist sælges i helsekostforretninger og i supermarkeder.

»Helle Jacobsgaard må komme på helt andre apoteker, end dem, jeg kommer på,« pointerer han.

Helle Jacobsgaard fastslår, at det er op til myndighederne at vurdere, om de ekstra undersøgelser, der refereres til i den nye videnskabelige artikel giver anledning til ændringer i den måde, hvorpå de pågældende vitaminer og mineraler må sælges.

»Vores anbefaling er derfor, at forskerne går til myndighederne med en opfordring til at se på de sidste nye data. Vælger myndighederne at skærpe betingelserne for salg af disse vitaminer og mineraler, f.eks. ved at gøre dem apoteksforbeholdte eller klassificere dem som lægemidler, så der sikres faglig rådgivning i forbindelse med salg, ser vi ingen problemer i det,« siger hun.

Fødevarestyrelsen: Vil vil have en vurdering af DTU

Ansvaret for kosttilskud ligger i Fødevarestyrelsen.

»Det, vi normalt gør, når der kommer ny videnskabelig litteratur, at vi beder vores eksperter på DTU Fødevareinstituttet at vurdere, om de her nye studier giver anledning til, at vi skal foretage os noget. Vi vil vente med at komme med en udmelding, indtil eksperterne har haft studiet til vurdering,« siger ernæringsfaglig medarbejder Søren Langkilde. 

Han henviser til, at der er danske maksimumgrænser for, hvor store mængder af et bestemt vitamin eller mineral et kosttilskud må indeholde.

»Grænseværdierne er fastsat ud fra en toksikologisk vurdering, men hvis der kommer nyere viden om, at der skal være sundhedsmæssige betænkeligheder, tager vi det selvfølgelig alvorligt,« siger han.

DTU: Overvej om det er lægemidler

Fakta

I studierne har man både testet enkeltvitaminer og multivitaminer - overdødeligheden optræder i begge tilfælde.

Videnskab.dk har forelagt den videnskabelige artikel for afdelingschef for ernæringsafdelingen på DTU Food Gitte Gross, der har fulgt udviklingen indenfor kosttilskud i mange år, og hun påpeger, at undersøgelsen bekræfter tidligere undersøgelser i forhold til vitamin A, E og betacarotene.

»Studiet pointerer, at det er vigtigt at se kritisk på håndkøbssalg af disse produkter. Myndighederne bør overveje, om det er hensigtsmæssigt at sælge disse produkter som kosttilskud eller om der ikke snarere er tale om lægemidler,« siger afdelingschef Gitte Gross.

Med undtagelse af D-vitamin råder hun generelt folk til at holde sig fra kosttilskud, der alene indeholder et enkelt vitamin, hvor doserne generelt er betydeligere højere end den anbefalede daglige dosis. Hvis man gerne vil tage et tilskud, bør man holde sig til multivitaminpiller, hvor doserne normalt ikke overstiger de daglige anbefalede doser.

»Vores kostundersøgelser viser, at det er de færreste danskere, der har behov for ekstra tilskud. Der er tale om antioxidanter, som folk ikke generelt mangler,« siger hun.

Christian Gluud mener ikke, at deres fund kun skulle gælde for kosttilskud, hvor pillerne kun rummer enten A-, E-vitamin eller betacarotene i høje doser over anbefalet daglig tilførsel. Hans bud er, at det også gælder for helt almindelige multivitaminer, der indeholder de pågældende antioxidanter.

»Hvis f.eks. vitamin E er skadeligt, så er det vel ligegyldigt om det optræder som en del af en multivitaminpille eller som den eneste del af en pille. De doser, vi har undersøgt, ligger for langt de fleste af forsøgenes vedkommende inden for den anbefalede dosis. Det er altså helt almindelige vitaminpiller i helt almindelige doser, der giver den forhøjede dødelighed,« slutter han.

Resultaterne er netop publiceret i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Cochrane Library.

Samme resultat for syge og raske

Studiet fra 2008 blev mødt med stor kritik, fordi det til dels var baseret på studier af folk med sygdomme, som man kan forvente i sig selv giver en øget dødelighed.

Men den kritik afviser overlæge Christian Gluud.

»Hvis man ser på dem, der er raske og dem, der lider af en sygdom hver for sig, finder man samme overdødelighed for de to grupper i studiet. Så derfor holder denne kritik ikke.«