Annonceinfo

Raw Food kan gøre dig alvorligt syg

Hvis du udelukkende spiser efter anbefalingerne fra Raw Food-bevægelsen, risikerer du bl.a. problemer med hjerte og nerver. Sådan lyder advarslen efter en gennemgang af næringsindholdet i en Raw Food-kost.

Det er sundt at spise Raw Food som f.eks. yoghurt lavet af opblødte mandler, så længe man gør det i små doser. Men hvis det bliver en livsstil, risikerer du at blive alvorligt syg af mangel på vigtig næring. (Foto: Colourbox)

Man bliver "glad og kreativ" og "undgår alvorlige sygdomme". Pensionister får "kroppe som 20-årige" - og alle får al "den næring, kroppen har brug for".

Det vrimler med plus-ord og fantastiske historier, når tilhængere af Raw Food fortæller om deres oplevelser af at leve af rå mad, som aldrig har været varmet op til over 42 grader.

Desværre ser virkeligheden ud til at være markant anderledes. Tilhængere af Raw Food risikerer i stedet at få alt for lidt livsvigtigt B12- og D-vitamin samt for lidt calcium, jod, selen og jern.

En kost lavet efter Raw Food-idealerne - hvor man blandt andet dropper kød, fisk, brød og mælk - indeholder også alt for få vigtige fedtsyrer og proteiner, som er afgørende for vores muskler, hud og immunforsvar.

Intet D-vitamin i Raw Food

Sådan lyder meldingen fra Københavns Universitet, hvor to grupper studerende netop har lavet den første grundige gennemgang af næringsindholdet i mad, som er anbefalet af Raw Food-tilhængere.

»Der er f.eks. absolut intet D-vitamin i det, de spiser. D-vitamin får man især fra fede fisk og lidt fra æg og mejeriprodukter, men der er ingenting i en vegansk Raw Food-kost.«

»Det kan være et stort problem på mange måder, især nu hvor D-vitamin ser ud til at bidrage til at beskytte os mod mange forskellige sygdomme, herunder kræft og hjertekarsygdomme« konstaterer lektor Susanne Gjedsted Bügel, leder af gruppen for sygdomsforebyggende ernæring på Institut for Human Ernæring ved Københavns Universitet.

Blodmangel, hjerteproblemer og demens

Raw Food-veganeres kost består af mindst 75 procent Raw Food i form af frugt, grønt, olier og masser af nødder. De risikerer uden ekstra kosttilskud at løbe ind i dårligdomme som smerter eller lammelser i arme og ben, træthed og ødelagt appetit.

I værste fald kan den ensidige føde udløse blodmangel, hjerteproblemer, muskel- og knogleproblemer, nervesygdomme og demens.

Problemer for hud, hormoner og muskler

Susanne Gjedsted Bügel hæfter sig især ved, at Raw Food tilsyneladende giver for lidt af en aminosyre.

Det lyder som en lille detalje, men aminosyrer er vigtige byggeklodser, der kun passer sammen, som de skal, hvis hver eneste essentielle aminosyre findes i kroppen.

»Mangler du bare en klods, kan du ikke danne alle de proteiner, der skal bruges i hormoner, i musklerne, i huden og i forsvarsmekanismer over for bakterier eller vira. Du kan heller ikke danne vigtige enzymer, som spiller en ekstremt stor rolle i alle mulige forskellige processer.«

»Så hvis du får for lidt af en aminosyre, er det mildt sagt noget skidt. Det er én af grundene til, at man anbefaler at spise varieret,« konstaterer Susanne Gjedsted Bügel.

Raw Food-spisere kortlagt via veganere

Fodarbejdet er lavet under vejledning af Susanne Gjedsted Bügel af to grupper bachelorstuderende på Institut for Human Ernæring.

Grupperne har - måske som de første i verden - både kigget den videnskabelige litteratur igennem og lavet en kostplan med tilfældigt udvalgte retter fra bogen 'Raw food for livet'. (Se mere i boksen i bunden af artiklen.)

Gennemgangen af kosten er sammenholdt med en række undersøgelser af næringsoptaget hos kødspisere og vegetarer samt hos veganere, der på mange måder minder om Raw Food-spisere.

Fakta

En Raw Food-kost indeholder med Susanne Gjedsted Bügels ord »ekstremt meget fedt«; helt op til 38%. Det skyldes, at Raw Food-opskrifter byder på mange nødder og olier.

Det giver Raw Food-spisere visse gode (kortkædede) fedtsyrer, mens de kommer til at mangle andre vigtige (langkædede) fedtsyrer, som typisk findes i fisk.

Endelig har Susanne Gjedsted Bügel hentet ekstra materiale om næringsindholdet i forskellige fødevarer.

Raw Food er sundt på andre områder

Analyserne viser, at kategoriske Raw Food-spisere ganske vist mangler nogle helt essentielle næringsstoffer. Til gengæld lever de sundt på andre områder.

På den positive side dækker Raw Food rigeligt behovene for bl.a.:

  • A-vitamin

  • B-vitamin (B12 undtaget)

  • C-vitamin

  • Fibre

Raw Food-tilhængere får også masser af frugt og grønt, og de undgår at spise dårlige stoffer, som opstår, når man brænder sit kød på under opvarmning. Stofferne - som f.eks. akrylamid - er mistænkt for at give kræft.

Nødder sikrer en vis sundhed

Fakta

Et eksempel på menuen på en dag med Raw Food:

Morgenmad: Yoghurt lavet på mandel, der har ligget i blød. Hertil hasselnødder, solsikkefrø, blåbær, kokosmel, æble, figne og appelsinjuice

Frokost: 'Basic Instinct-salat' med bl.a. : avocado, lucernespirer, tomat, agurk, olivenolie og hindbær

Mellemmåltid: Tørrede abrikoser

Aften: Lasagne med aubergine som plader, olivenolie, cashewnødder, avocadoolie, tomat, hvidløg, salt og peber

En meget vigtig del af Raw Food-kosten er en ordentlig bunke nødder, som bliver brugt i stort set alle retter.

Nødder gør kosten meget fed, men til gengæld sørger de også for, at Raw Food-tilhængere får et minimum af vigtige næringsstoffer, blandt andet en vis mængde calcium og jern.

»Nødderne er i den grad en hjørnesten i det her. Hvis man overvejer at blive Raw Food-veganer og ikke kan lide nødder, så skal man holde sig langt væk, for det er det, de overlever på,« konstaterer Susanne Gjedsted Bügel.

Grundlæggende påstand er faktuelt forkert

En kongstanke inden for Raw Food-bølgen er, at vigtige enzymer i maden bliver smadret, hvis man varmer maden op til mere end 42 grader.

Hvis den er grunden til, at man spiser Raw Food, kan man lige så godt begynde at spise kød igen, for den er ganske enkelt forkert, bemærker Susanne Gjedsted Bügel.

»Man siger, at det ødelægger enzymer i føden, så vi ikke kan få glæde af dem, men det er noget sludder.«

»Når man spiser grøntsager, bliver enzymerne alligevel nedbrudt af mavesyren og fordøjelsesenzymer i tarmen. Enzymerne kan slet ikke optages, før de er nedbrudt til mindre bestanddele, som kan bruges til at bygge nye proteiner og enzymer i kroppen.«

»Sådan et argument er et eksempel på, hvorfor det er spændende at gå i detaljer med de mærkelige diæter, folk finder på. Nogle gange hænger det bare ikke sammen,« fortæller Susanne Gjedsted Bügel.

Varm mad er sund for os
citat»Man siger, at opvarmning ødelægger enzymer i føden, men det er noget sludder,«
- Susanne Gjedsted Bügel

Mange grøntsager bliver tværtimod sundere for mennesker, når de bliver kogt. Vi kan meget lettere optage grøntsagers betakaroten - der bliver omdannet til A-vitamin i kroppen - når bindinger i grøntsagerne bliver frigjort ved opvarmning.

Det betyder f.eks., at vi får 100% mere betakaroten ud af asparges, når de er kogt, 300% mere ud af løg og hele 500% mere ud af gulerødder, som har været kogt.

»Man har lavet et studie, hvor de samme mennesker i perioder har fået udelukkende rå og siden kogte gulerødder samt spinat. Det gav tre gange højere koncentration af betakaroten i blodet, at de spiste kogte grøntsager, så det kan endda være meget gavnligt at varme sin mad op til over 42 grader,« lyder det fra Susanne Gjedsted Bügel.

Raw Food er god som afveksling, ikke som livsstil

Samlet set indikerer undersøgelserne, at det kan være fint at bruge Raw Food til afveksling, men at man skal passe rigtigt meget på, hvis man kaster sig helhjertet ind i modebølgen.

»Raw Food er formentlig et godt alternativ i dagligdagen. Vi behøver ikke spise kød hver dag og kunne såmænd have godt af Raw Food-dage en gang imellem.«

»Men som Raw Food-veganer skal man være meget opmærksom for at få nok energi og at få dækket sit proteinbehov - og man skal som minimum sørge for at få tilskud af B12- og D-vitamin, hvis 75 procent eller mere af kosten er Raw Food,« konstaterer Susanne Gjedsted Bügel.

Videnskab.dk har bedt Susanne Gjedsted Bügel forholde sig til nogle af de mest populære påstande fra Raw Food-tilhængere.

Du kan læse hendes vurderinger i artiklen Gør Raw Food mig klogere og smukkere?

Raw Food-kost giver kun lidt energi

To grupper bachelorstuderende (se navne sidst i boksen) har kigget nærmere på Raw Food.

Gruppe 1 har læst den videnskabelige litteratur igennem for at finde fordele og ulemper ved madvarerne inden for Raw Food og ved at leve som veganer.

Gruppe 2 har undersøgt proteinindholdet i Raw Food. Gruppen sammensatte en kostplan med tilfældigt udvalgte retter beskrevet i bogen 'Raw food for livet'.

Kostplanen blev lavet til en kvinde på 25 år, som vejer 65 kg og ikke laver særligt meget fysisk arbejde; med andre ord: en typisk studerende.

Menuen bestod af morgenmad, frokost, aftensmad og et mellemmåltid og strakte sig over i alt tre dage.

Som nævnt i faktaboksen i artiklen havde en tilfældig dag følgende retter på tapetet:

Morgenmad: Yoghurt lavet på mandel, der har ligget i blød, hertil hasselnødder, solsikkefrø, blåbær, kokosmel, æble, figne og appelsinjuice.

Frokost: 'Basic Instinct-salat' med bl.a. : avocado, lucernespirer, tomat, agurk, olivenolie og hindbær.

Mellemmåltid: Tørrede abrikoser

Aften: Lasagne med aubergine som plader, olivenolie, cashewnødder, avocadoolie, tomat, hvidløg, salt og peber.

Beregninger viser i hovedtræk, at en tilfældig Raw Food-menu indeholder omkring 2,5 kg våd (vandholdig) mad om dagen.

Det passer fint med, at en 25-årig kvinde på 65 kg normalt ville spise 2 kg våd mad om dagen. Men fordi menuen er sat sammen af udelukkende vandholdige fødevarer, er energiindholdet forholdsvis lavt.

Kvinden bør normalt spise 10.000-12.000 kilojoule (kJ) om dagen. Ifølge beregningerne får hun kun mellem 6.000 og 11.000 kJ.

»Hvis hun er bare lidt mere aktiv, end hun er på en typisk dag, så er hendes totale energiindtag så meget i underkanten, at hun reelt sulter, hvis hun følger anbefalingerne i kogebogen,« konstaterer Susanne Gjedsted Bügel.

De studerende i de to grupper var:

Gruppe 1: Henrik Carlsen, Sara Filtenborg Hansen, Christina Louise Funch Kofoed og Cathrine Marie W. Østerberg

Gruppe 2: Lea Falkenstrøm, Jesper Juul Andreasen, Jonas Lyngholm og Dorte Kristensen

Indlæg rettet - reklame

Et link er slettet fra et indlæg, da der var tale om en reklame, hvilket er imod vores regler:
http://videnskab.dk/om/vilkar-kommentarer-pa-videnskabdk

Redaktionen

B12

.

Livslængde

Patrick:"....vegetarer og veganer lever længere.."

Nej det føles bare sådan ;)

Ja

vegetarer og veganer lever længere og har markant lavere risiko for livsstils sygdomme, hvilket han ikke har undersøgt. Han konkludere bare, at der er et problem, fordi der er nogle mangler, men det ser ikke ud til at være det store problem, hvis man ser på forskellen mellem sygdom og alder hos vegans og ikke-vegans.

B12

Du kan prøve med tang og der er et par andre steder du kan få det. Tror generelt ikke du skal være meget bekymret for B12-mangel. Det er bevist at vegetarer lever længere (i gennemsnit) også veganer ellers kan du købe det som tilskud. Dog skal du være opmærksom på, at mange tilskud og e-stoffer kommer fra dyr, selv vingummier er lavet af grisehud, så vil du helt undgå animalsk kan det blive problematisk. Især skal du holde dig væk fra færdigretter, hvor der er mange tilsætningsstoffer i (som ofte kommer fra dyr). Evt. kan du spise et æg eller drikke et glas mælk en/el. et par gange om ugen og så er dit tilskud rimelig dækket.

Kritik av artikeln

Detta är tyvärr en mycket snedvriden och därför felaktig analys av raw food kosten på många sätt.

Det stämmer att det inte finns D-vitamin i raw food kosten.
D-vitamin är ett steroidhormon och bildas i huden när solen lyser på oss. Vitaminet finns även i fet fisk men då ska man äta minst 350 gram per dag (vilket inte många människor gör) och det finns i mjölk eftersom det är TILLSATT. I smör finns D-vitamin men livsmedelsverket kan inte rekommendera att äta mer smör eftersom det innehåller mycket kolesterol vilket leder till hjärt och kärlsjukdomar.

Det finns demografiska bevis på att näringsämnena i mjölk inte kan tas upp optimalt av människor, vilket kan bero på att det är till för kalvar med fyra magar!
Innevånare i norden har, trots mest konsumtion av mjölkprodukter i världen;

1. D- vitaminbrist. http://www.kostdoktorn.se/d-vitamin/

2. Kalciumbrist. http://www.osteoporos.org/osteoporos.htm
Där Sverige är ett av de mest drabbade i världen trots att vi är konsumerar mejeriprodukter mer än de flesta länder! Är det inte intressant?

Denna artikel tar alltså inte upp att de flesta i norden har D-vitaminbrist, vilket ju leder till en snedvriden analys där just Raw food kosten utpekas, när trots allt de flesta i Norden just lider av D-vitaminbrist!
Jag skulle säga att Raw Food entusiaster absolut inte har D-vitaminbrist eftersom de vet om att de ska äta D-vitamintillskott (som även jag gör) eftersom vi annars skulle behöva springa nakna och bo i Afrika för att få i oss tillräckligt med D-vitamin [;-)]

Alternativet att äta fisk GÅR BORT på grund av miljögifterna som finns där. Annars hade jag ätit fisk men tungmetaller osv är svåra för vår organism att bli av med. http://medicin24.se/t/lax-tungmetaller/

Vitaminet B-12 (Kobalamin) som framför allt används till produktionen av röda blodkroppar samt bidrar till nervsystemets funktion. Brist på detta vitamin kan leda till anemi (blodbrist) och problem med nervsystemet.

B-12 finns i Raw Food i form av alger, kelp, tång samt i groddar. Dessutom brukar de flesta Raw food:are som inte äter så mycket alger eller groddar äta B-12 tillskott.
Det finns även B-12 i fermenterad raw food mat som miso samt mandelyoghurt.

Med tanke på detta så är artikeln helt ute och cyklar gällande B-12.

Vidare så konstaterar Susanne Gjedsted Bügel att man "överlever" på att äta massa nötter vilket inte är helt korrekt. Visst är det många populära raw-food recept med nötter men det finns också många andra super-foods inom raw food som chia-frön, hampa, maca, kakao, clorella m.m som kan ersättas av nötterna och som har en hälsosammare balans mellan omega 3 samt omega 6 än vad nötter har. Nötter skall ätas i måttliga mängder så att hetsa blivande raw foodare att frossa i nötter är absolut inte bra!

Och Susanne Gjedsted Bügels fortsatta argument att det inte spelar någon roll om enzymerna hettas upp eftersom enzymerna i alla fall blir nedbrutna av kroppen är en skrattretande ointelligent analys av dessa komplexa mekanismer!
Enligt många studier så förändrar och förstör upphettning enzymet så att det blir oanvändbart för kroppen.
Hon avfärdar till och med denna grundprincip som "noget sludder" vilket bevisar att hon inte kan hålla en forskares öppna sinne utan att lägga till med känslor som byggs av förutfattade meningar.

Alla som har någonsin studerat kemi och biologi vet att uppvärmning påverkar ämnen på många olika sätt.

Mångårig forskning inom detta kan inte avfärdas på detta okunniga och partiska sätt!

Läs mer om enzym-forskning:
http://www.enzyme-facts.com/dr-edward-howell.html
http://purchon.com/wordpress/biology/?page_id=98
http://en.wikipedia.org/wiki/Enzyme
http://www.healingdaily.com/detoxification-diet/enzymes.htm

Och när det gäller då upphettning av vissa ämnen som lycopen samt karoten så visar forskningen att större halt av dessa carotenoider upptas i blodet när maten uppvärms.
I denna studie har 198 strikta Raw Foodare i tyskland testats. De uppmätte lägre halter av lycopen samt karoten än "normalvärdet". Vilket tolkades som att de hade brist på detta.
Men vad som inte togs upp var att detta var alltså 198 FRISKA och sunda människor. Som inte hade några bristsjukdomar! De klarade sig tydligen väldigt väl på dessa halter.

Att bedriva forskning utifrån recept av endast en bok (av hundratals!) som ändå är en mycket bra bok men det blir ju ändå en väldigt snedvriden bild av hela Raw Food kosten som ju är så mycket mer.

Det skulle ju vara lika korrekt då att forska på en bok av Leif Mannerström och bedöma hur nyttig den vanliga kosten är!! Gissa hur mycket sjukdomar den forskningen visar på. Hjärt och kärlsjukdomar, diabetes, övervikt samt cancer. Och denna forskningen är redan bedriven sedan många år.
Bl.a Dr Colin Campbell "the china study" http://www.thechinastudy.com/

Då är ju hälsofördelarna så otroligt mycket bättre med denna Raw Food bok, men det bedrivs ju ingen jämförelse med kokböcker på det viset, utan här är det en hel diet som står inför granskning och då används endast denna bok.

I danmark finns ju också fantastiska raw food förebilder som Vibeke Amdisen som också kunde delat med sig av sina kunskaper så att denna studie kunde bli mer rättvis.

Nej denna artikel baseras tyvärr på okunskap och ovillighet till att opartiskt söka efter sanning.

Aminosyror

aminosyre-brist??
Susanne Gjedsted Bügel påstår helt felaktigt att Raw food kosten ger brist på en aminosyra. Vilken aminosyra detta är talas det inte om.

Aminosyror är byggstenar till protein och de flesta tillverkas i kroppen men de som kallas essentiella måste tillföras via födan. De essentiella är tio stycken och är nio för vuxna.
Nedan visar hur man kan få i sig dessa aminosyror via raw food kosten.

För vuxna:
Fenylalanin - finns i Avokado, nötter och frön
Isoleucin - finns i cashewnötter samt sädeskorn
Leucin - finns i mörkgröna bladgrönsaker tex. spenat
Lysin - finns i groddade linser, mungbönor samt havre
Metionin - finns i sesamfrö,Paranöt, Vetegroddar, havre
Treonin - finns i groddade linser, sesamfrön
Tryptofan - finns i groddade baljväxter
Valin - finns i Sesamfrön, groddade linser
Arginin - finns i ginseng, vitlök, nötter, karob, kål, russin, frön

För spädbarn:
Histidin - finns i modersmjölk

Bruger blokeret og indlæg slettet

En bruger er blevet blokeret, fordi personen ikke var oprettet under sit fulde navn. For at kunne deltage i debatten på Videnskab.dk skal du oprette dig med dit fulde navn.

Samtidigt er et reklamerende indlæg i denne kommentartråd blevet slettet.

Hvis du vil vide mere om debatreglerne her på Videnskab.dk, kan du læse mere her: http://videnskab.dk/om/vilkar-kommentarer-pa-videnskabdk

Hilsen
Redaktionen

Raw Food / råkost var også problematisk for 90 år siden

Umiddelbart ligner det en svaghed ved de studerendes forsøg at det kun løber over tre dage.
Det ville være et mere troværdigt forsøg med en længere periode, hvor man også løbende undersøgte forsøgspersonens / -ernes tilstand.

Den danske ernæringsforsker Dr. Mikkel Hindhede (1862-1945) gennemførte allerede i 1920'erne forsøgsrækker på hhv 118, 327 og 239 dage.

"Vi kom til det Hovedresultat, at stræng Raakost er uigennemførlig."
(fra bogen "Fuldkommen Sundhed og vejen dertil.")

Har nogen iøvrigt hørt om nutidig berettiget kritik af Hindhedes videnskabelige metoder?

Venlig hilsen Hans Mogensen

Enzymer

Hej,

Nej - det hænger fint sammen.

1. Lysozym virker jo netop i halsen, inden det bliver nedbrudt i maven.

2. Lactasepillerne deles og lactasen drysses på maden inden indtagelse, da det netop ville blive nedbrudt i mavesækken. Derfor skal det have lov at virke før man spiser blandingen.

Så jeg tror absolut at Susanne G.B. mener at både råmælkspiller og lactaseenzymet virker fint.

Skal man gøre det 100%?

Jeg synes det er forkert at hvis man skal spise raw food så SKAL det være 100%! Hvorfor?

Jeg spiser Raw food 5-10 gange om måneden og det passer mig fint og jeg har ikke brug for at få mit rawfood-diplom, men gør det af ren og skær lyst.. Jeg tror personligt på raw food, en gang i mellem.

Enzymer

En ting jeg undrer mig over i denne artikel er Susanne Gjedsted Bügel der udtaler:

»Når man spiser grøntsager, bliver enzymerne alligevel nedbrudt af mavesyren og fordøjelsesenzymer i tarmen. Enzymerne kan slet ikke optages, før de er nedbrudt til mindre bestanddele, som kan bruges til at bygge nye proteiner og enzymer i kroppen. Sådan et argument er et eksempel på, hvorfor det er spændende at gå i detaljer med de mærkelige diæter, folk finder på. Nogle gange hænger det bare ikke sammen,« fortæller Susanne Gjedsted Bügel.

Betyder det så, at hun mener at råmælkspiller mod ondt i halsen med lysozym ikke virker?
http://www.pedlab.com/Default.asp?ID=75

Eller at den virkning lactoseintolerante oplever af at indtage lactase er placebo??
http://biolac.se.preview.binero.se/?page_id=72&lang=da

Interessekonflikt?

De som kritiserer artikkelen har uten tvil økonomiske interesser av å fremheve fortreffeligheten av RawFood. Som alle slike 'fads' går vel denne over også, spesielt om de som har fått ideen ikke får nok gevinst ut av den.
Selv så liker jeg rått kjøtt, av fe og sau spesielt, men også av andre dyr, samt endel fisk. Men det er vel ikke innen RawFoods register?

Vitenskap.dk's artikkel virket mye mer balansert enn hysteriet fra tilhengerne av RF, så jeg vet hvem jeg fester mest tillit til!

Tak igen

Til jer, som ved noget mere end jeg gør om et emne, for at i gider at svare ! Jeg synes at det er det "Jeg gerne vil have ud af videnskab.dk" ! ! :-)

Mig og D

Jeg er en af dem der mangler D - jeg tilhører den rødhåret race og er lidt sart overfor solen og skal derfor året rundt æde D - specielt i vinterhalvåret skal jeg have en stor dosis.

Men selv om jeg solbadede som så mange andre så ville jeg alligevel ikke får nok i.lfg. min(e) læge(r) - en del af os mennesker er åbenbart bygget således at vi ikke kan få nok D via solen alene men skal også have det fra andre kilder f.eks. fra fede fisk.

Jeg har også læst et andet sted at man skal opholde sig i solen mindst en time før man har fået nok til at danne lidt D og helst længere - men så har vi problemet med hudkræft - så når alt kommer til alt så får de fleste her i landet ikke nok D og bør derfor spise masser af fed fisk og/eller få et dagligt tilskud.

Er du blevet sulten efter mere?:

http://sondagsavisen.dk/2008/46/laekre-opskrifter-med-d-vitamin.aspx

ja, du kan få rigelig med

ja, du kan få rigelig med D-vitamin i sommerhalvåret

Og B12-vitamin kan fås gennem rå animalske produkter. Rå fisk kan desuden give dig d-vitamin i vinterhalvåret. B12 vitamin som kosttilskud er vist ikke muligt, da det ikke optages særlig nemt. Mennesker der lider af B12-mangel behandles ved indsprøjtninger direkte i blodbanen.

Jeg bliver lidt trist nå jeg ikke får et svar på de to "valide"

"D-vitamin-manglen kan vel erstattes af solbadning ?

Er der andre muligheder for at få B12 ?"

Spørger jeg for dumt ?

Så mange mennesker få bedre helbred med rawfood

Selvfølgelig skal man spise fornuftigt uanset om man spiser sin mad rå eller kogt. At spise 38% af sine kalorier fra fedt er ikke fornuftigt på nogen kost. Men det er et latterligt lille grundlag undersøgelsen er lavet på.

Denne artikel er direkte pinlig, hele set uppet for konklusionen og alle konklusioner viser at disse mennesker intet aner om rawfood -eller fornuftig videnskab/journalistisk.

Her er en kritik af artiklen:
http://rawfooddenmark.ning.com/forum/topics/dr-og-videnskabdks-usaglige

Mangelfuld forskning

Det er klart man skal være skeptisk til dietter der lover guld og grønne skove. Men jeg synes at undersøgelsen foretaget på de studerende er mangelfuld. Raw food-kost indeholder en del hørfrø - som er rig på langkædede fedtsyrer. Desuden er tang en væsentlig komponent i raw food - som er rig på mineraler.

Det er desuden kritikværdigt, at undersøgelsen tager udgangspunkt i EN (mangelfuld) kogebog, skrevet af folk, der ikke har en ernæringsfaglig baggrund - og derved konkludere at hele livsstilen er farlig.

Jeg synes rå mad (grøntsager) skal inkorporeres i hverdagen og i bevidstheden. Folk skal bare opfordres til og lære at spise mad fra naturen og flere grøntsager! - og det gør de ikke hvis nogen kommer og påstår at man bliver syge af det.

Hilsen raw food-fortaler, ja, det er jeg vidst blevet det efterhånden.

Jeg er ikke fortaler for raw-food, men

D-vitamin-manglen kan vel erstattes af solbadning ?

Er der andre muligheder for at få B12 ?

Uanset hvad vil entusiasterne vek uddø af sig selv, hvis de ikke får de stoffer, som de behøver ?

En annen ting av interesse

Hvilket inngrep gjør Raw Food'en i ens lommebok?
Ideen er vel som alt annet av denne natur et prosjekt for å lure penger fra godtroende mennesker?

Seneste fra Krop & Sundhed

Køb køb køb

Annonceinfo

Det læser andre lige nu

Annonceinfo

Annonceinfo

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.
Annonceinfo

Seneste kommentarer

Seneste blogindlæg