Annonceinfo

Forskere: Fedt kan gøre dig mere social og mindre aggressiv

Fedt i maden gør os mere sociale og mindre aggressive, indikerer ny dansk forskning på grise. Det er noget vi mennesker skal tage til efterretning, når vi rådgiver befolkningen om kost, mener forskere.

Fedt og kolesterol kan være med til at påvirke vores adfærd positivt, viser ny dansk undersøgelse. Men hvor meget fedt, der er optimalt for os mennesker, vides endnu ikke. (Foto: Shutterstock)

Mange forbinder nok ordene ’fedt’ og ’kolesterol’ med overvægt, hjertekarsygdomme og usund livsstil, men i den seneste tid har forskere argumenteret for, at selv ikke det berygtede mættede fedt er så slemt endda.

LÆS MERE: Ny undersøgelse udfordrer kostråd: Mættet fedt giver ikke hjertekarsygdomme

Nu viser en ny dansk undersøgelse lavet på grise og udgivet i det videnskabelige tidsskrift PLOS ONE, at fedt og kolesterol i maden kan gøre én mere social, mindre aggressiv og mindre frygtsom. Det er en adfærd, der forbundet med øget sundhed, vurderer forskerne bag undersøgelsen.

»Selvom undersøgelsen er lavet på grise, så vil dette sandsynligvis også gælde mennesker, da grises fysiologi minder meget om vores. Så det er da helt klart noget vi skal tage til efterretning. Det vi nu skal finde ud af er, hvor meget fedt vi skal spise, før det er optimalt for vores fysiske og psykiske sundhed,« siger Annika Maria Juul Haagensen, der er hovedfatter til undersøgelsen og som lige har færdiggjort sin ph.d. på Institut for Veterinær Sygdomsbiologi ved Københavns Universitet.

Det er en rimelig antagelse, da tidligere undersøgelser understøtter resultatet, konstaterer Lotte Lauritzen, lektor på Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet.

»Andre undersøgelser lavet på aber og gnavere understøtter, hvad forskerne her finder. Samtidig ved vi, at vores hjerneceller har brug for fedt, for at skabe nye forbindelser og fungere optimalt. For lidt omega 3-fedt påvirker f.eks. det serotonerge system (system, der har med udskillelsen af signalstoffet serotonin at gøre, red.) , der er med til at regulere vores humør, så det kan føre til depression og øget angst,« siger Lotte Lauritzen. Hun har ikke været med til at lave den danske undersøgelse, men hun forsker selv i de enkelte fedtstoffers betydning for vores krop og adfærd.

Sukker øger ikke aggressiv adfærd

Fakta

Serotonin produceres i visse områder af hjernen, i tyndtarmsceller, i blodplader og i såkaldte mastceller.

I hjernen fungerer serotonin som signalstof mellem bestemte nerveceller og cellenetværk. Det er blandt andet denne funktion, der påvirkes af antidepressivmedicin eller ’lykkepiller’.

Kilde: Den Store Danske

I undersøgelsen kiggede forskerholdet fra Københavns Universitet på, hvordan 24 grise ændrede deres adfærd alt efter, hvilken kost de fik. Studiet stod på fra grisene var 8 uger til de var 21 uger.

• Den første gruppe grise fik deres almindelige hverdagskost med en energifordeling på 6,8 procent fra fedt, 74,6 procent fra kulhydrater og 18,2 procent fra protein.
• Den anden gruppe fik den samme kost bare med tilsat sukrose. Hver gris fik mellem 79 gram til 112 gram sukrose per dag. Sukrose er en sukkerart, der består af forfinede kulhydrater, som gør at kroppen optager energien derfra hurtigere.
• Den tredje gruppe grise fik også en standardkost, men hvor fedtindholdet var øget, så de fik 42 procent af deres energi fra fedt, 46 procent fra kulhydrater og 12 procent fra protein.

Undervejs tog forskerne blodprøver fra grisene og kiggede på antal af skrammer og skader grisene havde på huden. Samtidig observerede de grisenes adfærd overfor hinanden og hvor nysgerrige

Resultatet viste, at der ikke var nogen tydelig ændring i adfærd mellem den første gruppe, der havde fået standardkost, og den anden gruppe, der havde fået tilsat sukker. Til gengæld viste den tredje gruppe en øget positiv social adfærd og mindre frygtrelateret adfærd.

Fedtstof hjælper hjernens forbindelser

Det er ikke kun omega 3-fedtsyrer, der påvirker udskillelsen af signalstoffet serotonin i hjernen. Et generelt indtag af kolesterolholdigt mad er forbundet med en øget udskillelse af signalstoffet serotonin, viser anden forskning, og det var præcis den type mad grisene fik i forsøget, konstaterer Annika Maria Juul Haagensen.

»Det er flere mulige forklaringer på, hvorfor vi ser den ændrede adfærd hos grisene, der får mere fedt. En af dem kunne meget vel være, at fedtet og kolesterolet forårsager en øget udskillelse af serotonin. Den øgede serotonin kan ændre, hvor aggressive, depressive og angstfulde vi er,« siger Annika Maria Juul Haagensen og fortsætter.

Fakta

En lille undersøgelse fra 1998, der er lavet på 20 mennesker og udgivet i British Journal of Nutrition, finder samme resultat som den nye danske undersøgelse.

Her får halvdelen en fedtfattig kost over en række uger, hvor kun 25 procent af den daglige energi kommer fra fedt.

Den første gruppes svar på et spørgeskema bliver så sammenholdt med en anden halvdel af deltagerne, der får 40 procent af deres daglige energi fra fedt.

»Den gamle undersøgelse understøtter det danske resultat, men den ældre undersøgelse er dog lavet på relativt få forsøgspersoner, så den kan ikke stå alene. Men den er med til at tegne et billede af, at fedtindholdet i vores mad betyder noget for vores fysiske og psykiske sundhed,« siger Lotte Lauritzen.

Kilde: Lektor Lotte Lauritzen

»Samtidig viser et studie, at kolesterol øger gennemtrængeligheden mellem hjerneceller og blod. Det vil sige, at det øger overførslen af næringsstoffer fra blodet til cellerne.«

Den sunde mængde af fedt er uvis

Selvom forskerne tester tre typer kost på grisene – en fedtfattig, en fedtfattig med tilsat sukker og en fedtholdig kost - så kan de på nuværende tidspunkt ikke sige, hvor meget fedt, der er tilstrækkeligt, og hvor meget for lidt er, vurderer Lotte Lauritzen.

»Det kræver en del flere undersøgelser, hvor vi tester forskellige indhold af fedt i kosten. Derudover er der sandsynligvis også forskel på grise og mennesker, når det kommer til, hvor meget fedt der er optimalt. Så der skal altså også laves flere undersøgelser på mennesker,« siger Lotte Lauritzen og fortsætter.

»Så selvom om grise og menneskers reaktioner på at få for lidt fedt i kosten, vil minde om hinanden, så ville mennesker sandsynligvis skulle bruge en anden mængde af næringsstoffer, før vi får en optimal trivsel.«

Aggressivitet er en smart reaktion

Den øgede aggressive adfærd, kan meget vel skyldes et medfødt instinkt og en naturlig kropslig reaktion, konstaterer Lotte Lauritzen.

»Gennem vores evolutionshistorie har vi skullet kæmpe for at få nok næringsstoffer. Dem der var bedst til at kæmpe sig til ressourcerne klarede sig bedst. Så derfor giver det god mening, at vores krop reagerer med øget aggressivitet, når vi er underskud. Den ændrede adfærd skal sikre, at vi får nok af de livsvigtige næringsstoffer,« siger Lotte Lauritzen.

Erotisk buttet

Hej.

Jeg har lidt over 5 kg overvægt. Jeg kalder mig selv erotisk buttet. Det kalder jeg mig med et glimt i øjet.

Nogle kvinder kan lide tynde mænd. Andre kvinder kan lide erotisk buttede eller halvtykke mænd.

Og det samme gælder ved mænds syn på kvinder.

Kærlig hilsen
Jan, Projekt S og T

Det er fedt, at være slank!

Twiggy er jo helt tilbage til 60’erne!! Med sit androgyne udseende (har googlet hende). Nu er det jo ikke egentlige spiseforstyrrelser (som Twiggy ikke havde, så vidt jeg kan se) der står på menuen, som bl.a. går under navne som ’thinspiration’ eller ’pro-ana’ på internettet.

Jeg mener det er lægen Birgit Petersson, som har peget på den interessante sammenhæng, at kvinders vægt følger nogle bestemte samfundskonturer. Under 2 Verdenskrig faldt kvinders vægt da de trådte ind i krigsproduktionen, derefter steg den lidt igen i mellemkrigstiden, hvor de var hjemmegående husmødre. I 60’erne kom kvinderne så ud på arbejdsmarkedet og i uddannelsessystemet, og så faldt vægten minsandten igen og har været moderat aftagende lige siden. Det kan være det kræver en vis mængde aggression og stress for at kvinderne kan klare sig på arbejdsmarkedet eller i uddannelsessystemet, som derved påvirker vægten negativt. Men hvis forskerne forestiller sig, at kvinderne i dag, specielt de driftige yngre typer, skal spise mere fedt, så er de meget naive anlagte. Ja, nærmest blåøjet! Slankhed signalerer selvkontrol, status, attraktion, overskud og intelligens til omgivelserne. Det ved modeindustriens reklamefolk også godt. Og det er netop nøgleordene på det moderne arbejdsmarked, som igen forstærkes af mediernes idealer.
Det modsatte på ovennævnte udvikling kan ses her;

http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/01719/fat_1719877c.jpg

En moderne driftig yngre kvinde, hvor det er fedt at være slank;

http://t2.ftcdn.net/jpg/00/41/15/67/400_F_41156764_RhVq5FdiBNekwe1DCB2Kf...

Du skulle have vist Twiggy.

Den nydelige dame på billedet har da polstring på de rigtige steder. Og hun minder mig om et eller andet. Måske er jeg ved at få det ligesom de hunde, der løber efter biler. Hvis de fangede en, kunne de ikke huske, hvad de skulle gøre ved den.

Det bekræfter Cæsar.

Han udtalte: Jeg vil se fede mænd omkring mig. Og det er fordi fede mænd er magelige og ikke ønsker forandring, endsige oprør og revolution. De vil bare have det, som de plejer og så er de godt tilfredse. Han sagde også: Brød og skuespil, så holder masserne sig i ro.
For at efterprøve teorien lavede jeg en gang brændende kærlighed, kartoffelmos med stegt bacon og bløde løg. Jeg puttede dog ikke lige så meget smør i kartoffelmosen som "Spise med Price". Men jeg syntes at jeg kunne mærke en øget fred i sindet og det havearbejde jeg skulle have lavet, bliver først i morgen.

Kolesterol og fedt

Hej.

Spændende artikel.

Videnskab.dk skriver ordret: " Mange forbinder nok ordene ’fedt’ og ’kolesterol’ med overvægt, hjertekarsygdomme og usund livsstil, men i den seneste tid har forskere argumenteret for, at selv ikke det berygtede mættede fedt er så slemt endda".

Det er hamrende vigtigt, at folk forstår, at kolesterol i rimelige mængder gør stor nytte i kroppen. Så man skal ikke være hunderæd for kolesterol i kosten eller kroppen. Det er nyttigt.

Men dermed ikke sagt, at man ikke kan have for meget - eller forkert - kolesterol i kroppen.

Det er lige så vigtigt, at folk ved, at det er livsnødvendigt med fedt. Men det ved de fleste folk nok allerede

Venlig hilsen
Jan Hervig Nielsen
Ideudvikler
Projekt Smørhul
( og Projekt Trafiksikkerhed )

Seneste fra Krop & Sundhed

Grønlandske stemmer

Bo Albrechtsen, museumsinspektør ved Grønlands Nationalmuseum, drømmer om at få et naturhistorisk museum i Grønland.

Tema om fremtiden for grønlandsk forskning

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.

Seneste blogindlæg