Britiske forskere: Økologisk kød og mælk har mere sundt fedt
Fedtet i økologisk kød og mælk er sundere end i konventionelle produkter, konkluderer briter, der har foretaget en historisk stor metaanalyse. Danske forskere tvivler dog på, at fundet har en stor ernæringsmæssig betydning.

Kød og mælk fra øko-køer indeholder flere omega-3-fedtsyrer end ikke-økologiske produkter, konkluderer en britisk undersøgelse. Danske forskere tvivler dog på, at det betyder særligt meget for vores sundhedstilstand at skifte til økokød og -mælk. (Foto: Colourbox)

Økologisk mælk og kød indeholder cirka 50 procent flere sunde omega-3-fedtsyrer end ikke-økologiske produkter.

Det er bare en af de ernæringsmæssige fordele britiske forskere finder ved økomælk og -kød i den hidtil mest omfattende gennemgang af de undersøgelser, der er lavet på området.

Forskerne har gransket 196 publicerede undersøgelser fra hele verden, som sammenligner næringsindholdet i økomælk med indholdet i konventionel mælk samt 67 tilsvarende artikler om økologisk kød versus ikke-økologisk kød. Deres resultater er netop publiceret i British Journal of Nutrition.

Ud over flere omega-3-fedtsyrer i økoprodukterne finder forskerne fra Newcastle University i England blandt andet, at:

  • økologisk kød har en lidt lavere koncentration af to typer mættede fedtsyrer kaldet myristinsyre og palmitinsyre end ikke-økokød. Nogle forskere forbinder et højt indtag af mættet fedt med en øget risiko for hjerte-kar-sygdomme.
     
  • økologisk mælk indeholder 40 procent mere konjugeret linolsyre end ikke-økologisk mælk. Konjugeret linolsyre (CLA) er en særlig fedtsyre, som findes naturligt i mejeriprodukter og kød. Nogle mener, at CLA har en slankende effekt.
     
  • økologisk mælk indeholder en lidt højere koncentration af jern, vitamin E og nogle carotenoider.  

Skift til øko, og få sundere fedt

Forskerne bag studiet fremhæver især fedtfordelingen i økologisk kød som en klar fordel for vores sundhed.

For i den vestlige del af Europa får vi generelt for lidt omega-3, og det europæiske agentur for fødevaresikkerhed, European Food Safety Authority (EFSA), anbefaler, at vi fordobler vores indtag.

Den netop publicerede metaanalyse tyder på, at vi i Vesteuropa kan komme tættere på at opfylde anbefalingen, hvis vi skifter konventionelle mejeriprodukter og kød ud med økologiske, udleder forskerne:

»Omega-3-fedtsyrer er forbundet med en reduktion i forekomsten af hjertekarsygdomme, forbedret neurologisk udvikling og funktion samt et bedre immunforsvar,« siger Chris Seal, professor i fødevarer og ernæring på Newcastle University, i en pressemeddelelse.

»Men det er svært at få nok omega-3-fedtsyrer gennem den typiske vesteuropæiske diæt. Vores undersøgelse tyder på, at et skift til økologi ville bringe os et stykke ad vejen mod at forhøje vores indtag af de vigtige næringsstoffer,« fortsætter han.

Udmeldningen kan være misvisende

Økolovprisningen fra Newcastle University kommer, efter at danske forskere for nylig konkluderede, at det ikke er muligt at måle en reel sundhedsfordel ved økologiske produkter sammenlignet med konventionelle

De forskere, Videnskab.dk har talt med om det nye britiske studie, tager dog også resultatet med forbehold.

For selv om den britiske metaanalyse viser, at der er omkring 50 procent flere omega-3-fedtsyrer i økologisk kød og mælk end i de tilsvarende konventionelle produkter, vil det formentlig ikke betyde særligt meget for vores samlede indtag af fedtstoffer, hvis vi skifter til de økologiske produkter, siger blandt andre Lotte Lauritzen, der er lektor i international ernæring på Københavns Universitet.

»Det lyder meget flot, at der er 50 procent flere omega-3-fedtsyrer i de økologiske produkter, og det er meget sandsynligt, at det er korrekt, men hvis man ser på, hvor vi som mennesker får vores omega-3-fedtsyreindtag fra, bidrager mælk og kød meget lidt,« siger Lotte Lauritzen.

Mælk og kød kan aldrig blive vores primære kilde til omega-3-fedtsyrer, understreger hun:

»Selv om der er mere i de økologiske produkter, vil det stadig udgøre en forsvindende lille del af vores samlede indtag af omega-3.«

Fundet er ikke relevant for vores sundhed

Lotte Lauritzen har ikke set de netop publicerede britiske fund, men hun er ikke specielt overrasket, da Videnskab.dk gengiver dem over telefonen.

»Jeg bliver ringet op af en journalist cirka en gang om året, fordi der er kommet et nyt studie, som viser det samme, altså at der er flere omega-3-fedtsyrer i økologiske produkter end i konventionelle produkter,« siger hun og fortsætter:

»Umiddelbart tror jeg dog ikke, at fundet er så relevant i en kontekst af human ernæring.« 

Mælks omega-3-indhold er forsvindende lille

Lotte Lauritzen bliver bakket op af lektor Lars Hellgren, der forsker i fedtstoffer på Danmarks Tekniske Universitet (DTU).

Han forklarer, at der er en meget beskeden mængde omega-3-fedtsyrer i mælk, uanset om det er økologisk eller ej. Så man skal ikke tro, at man kan dække sit behov for omega-3-fedtsyrer ved at skifte til økoprodukter:

»Mælk vil aldrig være en god kilde til omega-3-fedtsyrer, uanset om det er økologisk eller ej. Selv om man taler om, at der er tre gange mere omega-3 fedtstof i økologisk mælk, er det stadig meget lidt,« siger han.

Heller ikke Lars Hellgren har læst den britiske undersøgelse. Til gengæld ved han rigtig meget om fedtstoffer og som en umiddelbar reaktion, da Videnskab.dk ringer ham op, siger han:

»Man kan ikke bare skære omega-3-fedtsyrer over én kam: De omega-3-fedtsyrer, der er i mælk, uanset om det er økologisk eller ej, er ikke den samme type som de mere langkædede omega-3-fedtsyrer, der er i fisk.«

De langkædede omega-3-fedtsyrer i fisk har en række sundhedsgavnlige virkninger. Blandt andet har forskere længe vidst, at et regelmæssigt indtag af fede fisk kan forebygge udviklingen af visse hjertekarsygdomme.