ForskerZonen - nyt netmagasin for forskere
Videnskab.dk lancerer et online-magasin, ForskerZonen, som stiller skarpt på forskernes verden.

På ForskerZonen er det forskernes selv, der tegner og fortæller.

På ForskerZonen er det forskernes selv, der tegner og fortæller.

 

De danske forskningsinstitutioner er fyldt med viden, som kan gavne samfundet, og efterspørgslen på den viden – serveret af forskerne selv – har aldrig været større.

Derfor åbner Videnskab.dk nu et netmagasin, hvor forskerne selv skriver og fortæller om deres forskning, og hvor videnskabens principielle spørgsmål og vilkår diskuteres:

ForskerZonen er et selvstændigt univers på Videnskab.dk. Det har særlig fokus på forskerne, men er også åbent for resten af befolkningen, som her kan hente viden direkte hos dem, der har skabt den.

»Redaktionen på Videnskab.dk skriver journalistiske artikler om forskning. På ForskerZonen kommer forskerne selv på banen. På den måde får vi åbnet mere for al den viden og ekspertise, de ligger inde med,« siger chefredaktør Vibeke Hjortlund fra Videnskab.dk. 

Frem med forskerne

Charlotte Wien, lektor ved Institut for Statskundskab på Syddansk Universitet, har forsket i, hvordan forskerne optræder i medierne.

Fakta

Se det nye magasin her: ForskerZonen

I en helt ny undersøgelse, der endnu ikke er offentliggjort, konstaterer hun, at i langt de fleste artikler, hvor en forsker bliver citeret, handler artiklen slet ikke om forskning eller forskningsresultater. Det er en blandet landhandel af debat, kommentarer og ekspertudtalelser – og i overvejende grad noget med økonomi og politik.

Der er derfor brug for et nyt forum, hvor forskerne selv tager styringen, mener hun:

»ForskerZonen er et fantastisk initiativ. For skal der mere forskningsbaseret viden frem, og skal formidlingen løftes, både hvad kvalitet og kvantitet angår, så skal forskerne selv tage affære. Det skal ikke kun være, når journalisterne ringer, at forskerne siger noget. De skal også selv tage affære og være med til at sætte dagsordenen. Det lægger ForskerZonen op til,« siger Charlotte Wien.

Strategi for fortsat vækst

Generelt er der utroligt stor interesse for forskningen i Danmark. Det afspejles i besøgstallene på Videnskab.dk, der har oplevet en eksplosiv vækst siden åbningen for fire år siden. Alene fra 2011 til 2012 er brugertallet øget med 80 procent. I 2012 har antallet af unikke brugere rundet 400.000 om måneden og det tilsvarende antal sidevisninger har passeret 1,5 million. 

I takt med denne udvikling har Videnskab.dk inden for det seneste år lanceret et særligt univers til brug for undervisningen i gymnasieskolerne og et engelsksproget nyhedssite, ScienceNordic, sammen med nordiske partnere.

På ForskerZonen vil du også kunne finde aktuelt indhold fra de danske forskningsinstitutioner: Nyt om navne og en kalender med offentlige arrangementer.

De tiltag har naturligt styrket Videnskab.dk’s fundament, ligesom ForskerZonen vil gøre det.

»ForskerZonen er endnu en platform for videndeling for dem, der har en passion for at diskutere videre og grave dybere. At vi på den måde stiller plads til rådighed for forskerne, er et naturligt skridt for Videnskab.dk som Danmarks nationale forskningsportal og specialmedie på området,« siger Vibeke Hjortlund.

Netop med koblingen til Videnskab.dk får artikler og andet indhold fra ForskerZonen en eksponering overfor de rigtig mange danskere, der hver måned besøger den nationale forskningsportal, forklarer Vibeke Hjortlund:

»Målet er stille forskernes viden til rådighed for samfundet og dermed berige den offentlige debat. Det sikrer vi med placeringen af ForskerZonen tæt knyttet til Videnskab.dk,« siger hun.

 

Fremtidens videnskab til debat

Med ForskerZonen giver Videnskab.dk samtidig plads til, at forskerne selv kan debattere, hvordan vi skal bedrive videnskab i fremtiden. Det vinder også genklang blandt forskere.

Videnskab.dk yder med sit nye forum et vigtigt bidrag til en vigtig debat.

Garbi Schmidt, professor ved Roskilde Universitet

»Videnskab.dk yder med sit nye forum et vigtigt bidrag til en vigtig debat. Åbner man danske aviser og webfora finder man ofte indlæg, der omhandler, hvem forskere er, og hvad de kan, skal - og aldeles ikke skal - i deres forskning. Vi har brug for et forum, hvor forskere kan give kvalificerede indspil og modspil hertil. Det er, hvad Videnskab.dk nu giver mulighed for,« siger professor Garbi Schmidt fra Roskilde Universitet.

Garbi Schmidt er allerede til stede på Videnskab.dk som en af mange forskere, der blogger fast på sitet.

De mange blogs er også en del af ForskerZonen, der desuden bringer nyheder og andet aktuelt indhold fra universiteternes verden:

 

  • Nyt om navne
  • Arrangementer og foredrag
  • Nyheder og debat om rammerne for forskningen

Sitet vil i den kommende tid blive videreudviklet og forbedret i dialog med brugerne.

Du finder ForskerZonen på adressen videnskab.dk/forskerzonen.

Redaktionen kan kontaktes på forskerzonen@videnskab.dk

Det finder du på ForskerZonen:

 

  • Forskernes egne artikler
  • Nyheder om forskningens vilkår
  • Forskerblogs
  • Kalender over foredrag og konferencer
  • Nyt om navne
  • Videoforedrag
  • Debat og kronikker

ForskerZonen vil derudover tilbyde forskellige services, som understøtter dialogen mellem forskere og samfund. Videnskab.dk har f.eks. i flere omgange lagt hus til store forsknings-undersøgelser, og denne form for dataindsamling bliver styrket med ForskerZonen.

For mere info om de konkrete muligheder og evt. ønsker til ForskerZonen kontakt projektchef Peter Hyldgård på phy@videnskab.dk.

Om Videnskab.dk

Videnskab.dk blev etableret i april 2008 for at levere populært formidlede artikler om dansk og international forskning, Kernemålgruppen er de unge, der er ved at vælge vej i livet. I bredere forstand er det alle videbegærlige borgere.

Målet er - groft sagt - at gøre det populært at vide noget.

Bag Videnskab.dk står bl.a. forskningsrådene, Kulturministeriet samt Forsknings- og Innovationsstyrelsen. 

Læs mere om Videnskab.dk

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.