Endelig noget at glæde sig over: Ugens positive forsknings-nyheder
Trænger du til at læse gode nyheder? Så er her et bud på seks historier fra forskningens verden, som du kan varme dig på i det begyndende efterårsvejr.

Videnskab.dk har lavet en oversigt over nogle af de positive nyheder, som er blevet bragt i ugens løb. Lige til at blive glad i låget over! (Foto: Shutterstock)

Videnskab.dk har lavet en oversigt over nogle af de positive nyheder, som er blevet bragt i ugens løb. Lige til at blive glad i låget over! (Foto: Shutterstock)

Medierne bugner i øjeblikket af uhyggelige historier fra hele verden, og det kan være svært at få øje på lyspunkter, når man lukker op for avisen eller fjernsynet.

Men de er derude – de positive nyheder – og selvom man naturligvis ikke skal lukke øjnene for verdens uhyrligheder, kan det være rart at varme sig på de gode historier indimellem.

Derfor har vi lavet et lille overblik over den seneste uges positive nyheder fra forskningens verden.

Skål for vin, chokolade og et langt, godt liv

Den første historie kan helt sikkert muntre dig op, hvis du går og bekymrer dig om din ikke alt for sunde livsstil.

Aldersforskeren Joao Pedro De Magalhaes har nemlig skrevet et indlæg på Videnskab.dk, hvori han fortæller om den nu afdøde franske kvinde Jeanne Calment.

Hun røg smøger, indtil hun fyldte 100 år, var utroligt glad for portvin og spiste mere end et kilo chokolade om ugen. Men til trods for at hun langt fra førte en fejlfri og sund livsstil, så lykkedes det Jeanne Calment at blive indehaver af titlen som verdens ældste menneske.

Og Jeanne Calment er langt fra den eneste, som er fyldt over 100 år uden at følge alle sundhedsråd slavisk, påpeger aldersforskeren:

»Det er ikke lykkedes studier at påvise en sammenhæng mellem sunde livstilsvalg og lige præcis det at runde hundrede år,« skriver Joao Pedro De Magalhaes i sit indlæg.

Så skål på det, hvis du ligesom Jeanne Calment har svært ved at følge ethvert af sundhedsapostlenes leveråd.

Byd velkommen til din nye forfader

Og nu vi er ved det – hvad så med også at skåle for din nye forfader?

I denne uge viste resultaterne fra et nyt udenlandsk studie nemlig, at europæerne er skabt som en sammensmeltning af mindst tre forskellige befolkninger - og ikke to, som man hidtil har troet.

»Det er et stærkt, spændende og vigtigt studie, som bringer en ny hovedperson ind i vores historie,« siger professor i evolutionshistorie Peter C. Kjærgaard fra Aarhus Universitet.

Det er ikke hver dag, at vi kan byde nye hovedpersoner velkomne i historiebøgerne – og opdagelsen har da også kun været mulig, fordi forskerne i de senere år er begyndt at mestre analysen af årtusinder gammelt DNA.

Så hvis du interesserer dig for din egen oprindelse, er det helt klart en nyhed af den allerbedste slags.

Forskere: Ingen ny kold krig på vej

Hvis vi bliver inden for emnet historie – omend den noget nyere historie – så har du formentlig hørt medier og politikere tale om, at vi kan være på vej mod en ny kold krig.

Konflikten i Ukraine har i hvert fald skabt øgede spændinger mellem Øst og Vest, men i denne uge manede forskere til besindelse på Videnskab.dk:

»Det er på ingen måde en ny kold krig. Dermed også sagt, at der ikke er fare for varm krig mellem Øst og Vest. Det kommer ikke til at ske. Punktum,« lød den klare melding fra professor Georg Sørensen, Aarhus Universitet.

Så selvom både Rusland, Ukraine, NATO og andre parter rasler med krigsretorikken, kan du trøste dig med de beroligende meldinger fra de to danske forskere.

Danskere slår vild lysrekord

Når det gælder en af ugens andre positive historier, må vi hellere indrømme det blankt: Det lyder som en nyhed fra nørde-sektionen, at danske forskere har slået verdensrekorden i at skubbe lys ud i det såkaldte infrarøde bølgelængdeområde gennem en optisk fiber.

Men ud over at glæde sig over en ny dansk verdensrekord, så rummer historien faktisk også andre positive perspektiver.

Ifølge forskerne fra Danmarks Tekniske Universitet har opdagelsen nemlig potentiale til lynhurtigt at afsløre fødevaresnyd og kræftsygdomme.

Det er selvfølgelig skidt nyt for kræftceller og fødevarefuskere – men godt nyt for alle os andre.

Danske studerende står bag kæmpe NASA-succes

Nu vi er ved det med succesfulde danske forskere, så blev en gruppe danske rumforskere i denne uge hædret af den amerikanske rumfartsorganisation NASA.

Det var blandt andet to ph.d.-studerende fra Danmarks Tekniske Universitet, som fik en NASA-pris for at have produceret et videoklip, som viser Månens dans rundt om Jorden – filmet fra rummet.

Den danskproducerede film har været bragt af medier verden over, og selv i Hollywood har stjernerne opdaget klippet – skuespilleren Tom Hanks har sågar kaldt klippet for det smukkeste han nogensinde har set.

En sådan ros er da værd at glæde sig over!

Priser for den sjoveste forskning

Til slut er det naturligvis også værd at glæde sig over en anden forskningshistorie, som rent faktisk har til formål at få dig til at trække på smilebåndet.

I denne uge blev de såkaldte Ig Nobel-priser nemlig uddelt – en alternativ prisuddeling, som hylder den mest gakkede forskning.

Årets priser gik blandt andet til forskning, som afslører, hvilken position hunde foretrækker at skide i, hvordan man glider i en bananskræl, og hvorvidt man kan skræmme rensdyr ved at klæde sig ud som en bjørn.

Selvom den slags forskning måske ikke redder verden, så mener Ig Nobel alligevel, at den gør os klogere – og måske endda lidt gladere.

Og det er da slet ikke så tosset endda.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.Det sker