Video-foredrag: Sådan blev tyskernes Enigma-kryptering knækket
Enigma var tyskernes krypteringsmaskine under 2. Verdenskrig og blev i lang tid brugt til at hemmeligholde vigtige informationer fra de allierede. Find ud af, hvordan det alligevel lykkedes at knække den vanvittige kode.

Det har altid været populært at forsøge at skjule information fra andre. Og især i krigstid er det en god ide at afholde fjenden fra at gennemskue beskeder, som indeholder ens næste træk, svage punkter eller anden hemmelig information.

Derfor var det under 1. Verdenskrig et stort problem, at de krypterede tekster altid blev knækket relativt hurtigt af modparten. Og derfor satte den tyske ingeniør Arthur Scherbius efter krigen sig for at udvikle en krypteringsmaskine, hvis koder ikke kunne knækkes. Således blev maskinen Enigma til.

Da det tyske militær opdagede maskinen og brugte den under 2. Verdenskrig markerede det en helt ny tidsalder i krigsføring.

Enigma blev flittigt brugt af tyskerne til kryptering af meddelelser mellem de tyske tropper og nazisternes hovedkvarter, og i lang tid var det en vigtig magtfaktor i krigen, fordi tyskerne i stor udstrækning kunne hemmeligholde vigtige informationer fra de allierede.

Sådan lykkedes det at knække Enigma

Fakta

Danskernes Akademi sendes på DR2 og har til formål at formidle viden direkte til alle unge og voksne danskere.

Akademiet byder på forelæsninger, reportager og dokumentarprogrammer og spænder over emner lige fra menneskets psykologi over kulturens mangfoldighed til historiske perioder og andre spændende temaer.

I dette video-foredrag af professor Lars Ramkilde Knudsen fra Institut for Matematik på DTU kan du lære, hvordan Enigma egentlig fungerer, og hvorfor dens kryptering er så effektiv. Faktisk har han selv et vaskeægte eksemplar af maskinen med i studiet, som DTU for nylig har fået fingre i.

Du kan også lære, hvordan det alligevel langt om længe lykkedes de allierede at knække koden under 2. Verdenskrig. På et tidspunkt var mere end 5.000 mennesker ansat kun til at bryde Enigmas vanvittige kryptering.

Lars Ramkilde Knudsens forelæsning kigger på den elektromekaniske krypteringsmetode, som Enigma benytter sig af.

Det blev oprindeligt sendt i Danskernes Akademi på DR2.