Bioolie er i dag et effektivt brændstof for kraftvarmeværker til produktion af grøn strøm og varme.
Men på sigt kan bioolien også hjælpe vegetarbilerne frem i verden og dermed blive en del af løsningen på en af de største CO2-udfordringer. Med CatLiq-teknologien kan stort set alle typer af organisk affald bearbejdes, og derfor har teknologien store perspektiver.
»Der er mange muligheder, som vi selvfølgelig ikke har undersøgt endnu. Vi ser fx et marked inden for skibsfart, som i øjeblikket er en stor udleder af CO2,« fortæller Morten Østergaard Nielsen, der er energidirektør i SCF Technologies.
Krydstogtskibes affald kan genbruges
\ Fakta
Den kommercielle skibsfart forurener bl.a., fordi den diesel, der driver de kæmpestore maskiner, indeholder restprodukter, som resulterer i miljøbelastende affaldsprodukter under forbrændingen. »Og måske kan de store mængder affald fra de store krydstogtskibe genanvendes nærmest direkte som brændstof,« siger Morten Østergaard Nielsen.
Fremtid i algefarme
Også alternative fødekilder som algefarme er interessante i et energiperspektiv, fordi alger vokser utroligt hurtigt og dermed kan producere store mængder biomasse på kort tid.
»Alger er våd biomasse, hvilket jo passer utroligt godt til CatLiq-teknologien, så det vil da også være interessant at se på, hvordan vi kan tilpasse vores anlæg, så de kan tilknyttes algefarme på havet,« fortæller Morten Østergaard Nielsen.
\ Fakta
VIDSTE DU
Danske CO2-emissioner i 2007 (mio. tons):
- Transport: 26,5
- Produktionserhverv 14,2
- Husholdninger 11,4
- Handels- og serviceerhverv 7,9
- Energisektor 2,7
Kilde: Energistyrelsen
I det hele taget er der masser af potentiale i transportsektoren, som ifølge Energistyrelsen står for en tredjedel af Danmarks CO2-emissioner. Og det er vel og mærke uden at tælle de emissioner med, der sendes ud, når danske skibe stævner ud i internationalt farvand.