Fremtiden ser dyster ud for verdens kompostorme, hvis det lykkes for danske forskere at omdanne organisk affald til bioolie.
Til gengæld kan det i sidste ende munde ud i, at dieselbiler kan køre rundt på vejene med omdannet kloakslam i tanken.
Biobrændstoffer udvindes af organisk materiale. I teknologiens barndom var det af afgrøder som majs, sukker og hvede. Afgrøder der også kan bruges til fødevarer, hvilket er et problem, der bliver påpeget af kritikere.
\ Fakta
VIDSTE DU
Fordele ved CatLiq:
– Kan anvendes til alt organisk materiale
– Har høj energigenvinding
– Bioolien kan lagres
– Bioolien har en høj brændværdi
Men forskere verden over er i fuld gang med at forbedre teknologierne. I Danmark handler et af de mange projekter om at transformere helt almindeligt husholdningsaffald og andet ikke-spiseligt biomasse som halm, slagteriaffald, alger og spildevandsslam til dyrebare oliedråber.
CatLiq laver affald til brændstof
En af metoderne til at trylle affald om til brændstof kaldes CatLiq, og projektet er et forsknings- og udviklingssamarbejde mellem i-NANO på Aarhus Universitet, Institut for Energiteknik på Aalborg Universitet og det danske selskab SCF Technologies.
»Den helt store fordel ved CatLiq-teknologien er, at den er enormt robust. Vi kan simpelthen omdanne alle organiske materialer, og jeg mener virkelig alle,« fortæller professor på Aarhus Universitet Bo Brummerstedt Iversen, der har været med til at udvikle og teste metoden.
Metoden bygger ikke på biologiske processer, hvor mikroorganismer omdanner det organiske materiale. I stedet bliver affaldet simpelthen udsat for enormt tryk og varmet op, til det skifter kemisk struktur og bliver til olie. Det svarer faktisk til at forkorte processen i jordens indre fra millioner af år til få minutter.
»De biologiske processer er enormt følsomme. Hvis du ændrer bare en lille smule på sammensætningen af det organiske materiale, så ændrer de kemiske reaktioner sig også, og så virker det måske ikke. Med CatLiq får man et olieprodukt uanset hvad,« siger Bo Brummerstedt Iversen.
Ind med affald – ud kommer olie, vand og aske
I princippet kan man altså sende slagteriaffald ind den ene dag og spildevandslam den næste. Ud kommer olie, vand og aske.
\ Fakta
Olien kan bruges direkte som biobrændstof, mens vandet oprenses og kan genbruges i processen eller benyttes til andre formål fx overrisling af landbrugsarealer. Asken kan – hvis den er ren – bruges til gødning. Det afhænger af, hvad affaldet indeholdt af organiske og uorganiske salte.
For selvom det er sikkert, at der kommer olie, vand og aske ud, er der stadig forskel på indholdet. Olie er ikke bare olie. Den har forskellige kvaliteter og egenskaber alt efter, hvad den er dannet af. Olie som resultat af bearbejdet grisegylle er ikke den samme som den olie, der kommer fra husholdningsaffald. »Det er nemmere at udføre CatLiq-teknologien end at forstå den,” siger Bo Brummerstedt Iversen og fortsætter:
»Med vores forskning forsøger vi at regne ud, hvad der sker i processen, så vi bedre kan forudsige, præcis hvilke produkter der kommer ud, når vi bruger bestemte fødekilder,« forklarer han.
Den helt store fordel ved CatLiq-teknologien er, at den er enormt robust. Vi kan simpelthen omdanne alle organiske materialer, og jeg mener virkelig alle.
Bo Brummerstedt Iversen
En vigtig forudsætning for, at teknologien kan tage skridtet fra forskningslaboratoriet til den kommercielle virkelighed.