Påhængsmotor skal give sløve sædceller et lift
Sædceller, som svømmer for dårligt til at nå frem til ægget, kan i fremtiden måske få hjælp af en påhængsmotor, hvis sædcellerne ellers er sunde og raske. Metoden skal kunne hjælpe barnløse par.

Par, som lider af barnløshed, fordi mandens sædceller ikke er gode nok svømmere, kan i fremtiden måske få hjælp fra mikroskopiske motorer, som kobles på halerne af de enkelte sædceller og fragter dem direkte til ægget. Metoden, som endnu er i sit spædeste stadie, kan vise sig at give par mulighed for, at befrugtningen kan ske, uden at ægget tages ud. Det skriver American Chemical Society i en pressemeddelelse.

Øverst i artiklen, kan du se en optagelse af, hvordan den lille motor fragter sædcellen mod ægget.

Der findes en række forskellige metoder til at hjælpe par, som har svært ved at blive gravide, og hvor mandens sædceller har svært ved at nå frem til ægget og dermed til befrugtningen. De fleste kunstige befrugtninger sker i dag via almindelig reagensglasteknik (In Vitro Fertilisering) eller mikroinsemination, hvor en enkelt sædcelle indføres direkte i ægget.

Metoden skal videreudvikles

Det er forskere fra IFW-instituttet i Dresden i Tyskland, som i øjeblikket udvikler metoden. Motoren består af en mikroskopisk skrue, som bruger roterende magnetiske felter til at styre retningen på sædcellen. Motoren leverer så sædcellen til ægget og stopper først sit arbejde, når sædcellen rammer ægget. Indtil videre er metoden kun blevet prøvet i petriskåle.

»Det lykkedes os at fange, transportere og frisætte enkelte levende, ubevægelige sædceller i væskekanaler, der muliggør efterligning af fysiologiske forhold,« skriver forskerne i studiet, som er publiceret i tidsskriftet Nano Letters.

»Selvom der stadig er udfordringer forbundet med denne metode, mener vi, at metodens potentiale er blevet bevist med vores resultater,« skriver de.

En af disse udfordringer er, at de små motorer af og til ikke vil slippe sædcellen, når den rammer ægget.

Forskerne forklarer i studiet, at nok synes metoden lovende, men at der også er brug for bedre billede- og videoteknikker, så lægerne bedre vil kunne følge og styre sædcellerne i deres rejse mod ægget.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.