Selvom vi alle troede at Danmark var en af de førende cykelnationer, viser det sig, at flere og flere de seneste ti år har droppet at tage cyklen frem for bilen på arbejde.
Det vil Syddansk Universitet (SDU) i samarbejde med Det Nationale Videncenter for Cykelfremme i Vejdirektoratet lave om på. Det skriver universitetet i en nyhed på deres hjemmeside.
SDU og Vejdirektoratet vil nemlig i forbindelse med en ny undersøgelse kaldet ‘Danmark i Bevægelse’ kortlægge cykelvanerne hos danskerne og forstå, hvorfor folk enten tager bilen eller cyklen, afhængigt af hvor langt de har til deres arbejde eller uddannelse. Se kortet her, og udforsk, hvor meget folk cykler i de forskellige dele af Danmark.
\ Kort om cykelundersøgelsen
- I Danmark i bevægelses-projektet, har forskere på SDU spurgt over 160.000 danskere om deres bevægelsesvaner, inklusiv cykling, for at få en bedre forståelse for deres adfærd.
- Der er spurgt til hvor ofte de cykler til arbejde eller uddannelse, dagligdags-destinationer og i deres fritid. Der er også spurgt til, hvorfor de cykler eller ikke cykler, samt hvor langt de har til deres arbejde eller uddannelse, og daglige destinationer.
- Undersøgelsen er nu omsat til et digitalt Danmarkskort, der viser, hvor der er størst potentiale for at få danskerne til at cykle mere.
Kilde: Syddansk Universitet
Forsker og ph.d. ved SDU Jasper Schipperijin mener, at der er stort potentiale.
»Vi har analyseret os frem til, at næsten 30 procent af personer over 15 år, der arbejder eller er under uddannelse, bor indenfor 15 km af deres arbejde eller uddannelse – men bruger ikke cyklen som transport. Det er faktisk næsten 700.000 mennesker med potentiale for at cykle mere«, udtaler han til pressemeddelelsen.
Ud fra indtil videre 160.000 adspurgte, skal det nye danmarkskort, hjælpe kommuner og andre, der arbejder med at få danskerne op på cyklen, med at slå øjnene op for hvor potentialet for en ændring er størst.
Det skriver forskerne i rapporten.
Om det, der skal til for at få danskerne op på jernhesten, er en bredere cykelsti, en elcykel eller en fed app til vejvisning kan resultaterne også være med til at sige.
»Cykling er en måde, hvorpå vi nemt, hurtigt og billigt kan transportere os selv,« skriver Jasper Schipperijn i pressemeddelelsen.
»Sundheds- og klimagevinsten ved at få alle med cykelpotentiale til at udnytte det til fulde er enorm.«
mls