Magnetfeltsmåler opfanger hjernens signaler

Annonce:

Menneskekroppen bliver styret af elektriske impulser i hjernen, hjertet og nervesystemet.

De skaber bittesmå magnetfelter, som læger gerne vil kunne bruge til at diagnosticere forskellige sygdomme – som eksempelvis hjernesygdomme eller hjerteproblemer hos små fostre. Og nu er vi nået et skridt på vejen, skriver Niels Bohr Institutet i en pressemeddelelse.

Det er nemlig lykkedes forskere fra Niels Bohr Institutet at udvikle en metode, der kan måle de ultrasmå magnetfelter meget præcist ved hjælp af en såkaldt optisk magnetfeltsmåler.

Deres resultater er netop blevet publiceret i det videnskabelige tidsskrift Scientific Reports.

Normalt kan de små magnetfelter fra menneskekroppen kun opfanges af meget følsomme, superledende magnetfeltsmålere, som skal køles ned med flydende helium til nær det absolutte nulpunkt (nemlig minus 273 grader celsius).

Men forskernes optiske magnetfeltsmåler er både billigere og mere praktisk, da den virker ved stuetemperatur.

»Den optiske magnetfeltsmåler er baseret på en gas af cæsium-atomer, som er inde i en lille glasbeholder. Hvert cæsium-atom svarer til en lille stangmagnet, som bliver påvirket af ydre magnetfelter. Atomerne og derved magnetfeltet bliver opfanget ved hjælp af laserlys. Metoden er baseret på kvanteoptik og atomfysik og kan benyttes til at måle ekstremt små magnetfelter,« fortæller Kasper Jensen, adjunkt i Center for Kvanteoptik, forskergruppen Quantop på Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet, i pressemeddelelsen.

Annonce:

Selve magnetfeltsmåleren består af en glasbeholder med et hulrum, som er cirka 1 cm langt og 1 mm bredt. I bunden af glasbeholderen er der cæsium-metal.

Cæsium fordamper til gas ved stuetemperatur, og gasatomerne stiger op i målerhovedets lille hulrum.

Hvert cæsium-atom drejer rundt om sig selv, og aksen er som en lille stangmagnet. Nu holdes måleren tæt på en nerve, som udsender en elektrisk nervepuls.

Den elektriske puls har et magnetfelt, som får cæsium-atomernes akse til at ændre hældning, og ved at sende en laserstråle gennem gassen, kan man aflæse nervesignalernes ultrasmå magnetfelter.

\ Fra arkivet

Det bedste fra arkivet

Gå på opdagelse i mere end 35.000 artikler.

Søg i arkivet

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts