Kunstig intelligens skal give bedre computerspil
Fremtidens computerspil bliver tilpasset spilleren. Kunstig intelligens skal give bedre plot og mere meningsfuld interaktion med figurerne i spillene.

Kropsdele og metal flyver om ørerne på spilleren, mens han får bedre evner og vildere udstyr. Kampen er i fokus, og den eneste kontakt man har med spillets figurer, er, når man skal have nye våben eller opgaver, der egentligt alle kan koges ned til at slå nogen eller noget ihjel.

Det er en skam, for man løber lynhurtigt tør for samtaleemner, når man taler med en figur i et computerspil. Når man har klikket sig igennem alle emner, og fået alle svar, går samtalen ligesom i cirkler. Det vil spilindustrien gerne lave om på, og derfor forskes der i øjeblikket i at udvikle en kunstig intelligens til at løse den opgave.

Forudsigeligheden skal bekæmpes med en kunstig intelligens, som genkender spillerens type og som ved, hvad vedkommende synes er spændende.

Den nye kunstige intelligens giver figurerne, man møder i spillene, deres egne ønsker, mål og personlighed. De opsøger spilleren aktivt, og i modsætning til online chatrobotter, kan de huske, hvis man gentager spørgsmål.

»Godt strukturerede, velfortalte og engagerende fortællinger kan ikke være særligt interaktive. Vi har simpelthen ikke teknikken endnu,« fortæller amerikanske Michael Mateas, der forsker ved Computer Science Department på University of California.

Her arbejder han med at udvikle software, som skal give spilleren dybere og mere meningsfulde samtaler med karaktererne i computerspil.

Sammen med Andrew Stern udviklede han i 2006 spillet 'Facade', der er en milesten inden for computerspil, da det er det første spil, som bruger kunstig intelligens til at drive et plot. Ingen har siden forsøgt at gøre dem kunsten efter.

Computeren lærer at flirte

Kunstig intelligens i computerspil skal give spilleren dybere samtaler med figurene. (Foto: Colourbox)

'Facade' skifter fokus fra det handlingsbaserede til at sætte dramaet i fokus. Spilleren kan kun påvirke historien med det skrevne ord, og spillet udvikler sig ud fra, hvad spilleren skriver. Den kunstige intelligens i spillet holder styr på, hvad der er blevet talt om, og hvad der vil være et passende svar i en given situation.

Historien starter med, at spilleren er inviteret til cocktails hos et ægtepar, men som spilleren kommer ind ad døren, er de midt i et stort skænderi.

Det er nu op til spilleren, om han vil splitte dem ad eller forsøge at få dem til at tilgive hinanden. Det gør man ved at skrive, det man vil sige til dem.

Spillet kan ende med at parret går fra hinanden, finder sammen, eller bliver så irriteret på spilleren, at de smider en ud af lejligheden.

»Det, vi arbejder med lige nu, er at lære kunstig intelligens at genkende sociale spilleregler, så den kan genkende og reagere på flirt, fornærmelser og så videre,« fortæller Michael Mateas.

Industrien skal overbevises

Den kunstige intelligens, der bruges i spillet 'Facade' til at gøre spiloplevelsen dybere, kan altså også anvendes i større spil, så hvorfor sker det så ikke?
Alex Champandard er ejer hjemmeside 'AIGameDev.com', et nyhedsmedie som skriver artikler om, hvordan kunstig intelligens bruges i computerspil.

»Det virker til at være en god idé at bruge den type kunstig intelligens i spil, men jeg ved ikke, hvorfor ingen bruger det. Jeg tror, det er handler om, at nogen tør tage chancen,« mener han.

Han har skrevet bogen 'AI Game Development', og har arbejdet med at programmere kunstig intelligens for spilfirmaet 'ROCKSTAR', men i dag fungerer han som konsulent.

»Et højtprofileret spil skal sælge mindst 1 million stykker, før fortjenesten er lige så høj som produktionsudgiften. Producenterne har brug for beviser på, at det sælger, inden de tør tage chancen,« forklarer han.

Fakta

LÆS OGSÅ

Michael Mateas er ved at udvikle en opfølger til 'Facade', som kommer til at hedde 'The Party', der ventes at kunne downloades gratis til vinter. Du kan hente spillet 'Facade' her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk