Før den danske astronaut, Andreas Mogensen, rejste ud i rummet, stillede vi ham en række lavpraktiske spørgsmål om livet ombord på Den Internationale Rumstation (ISS).
Hans svar afslører, at man ikke skal være fintfølende, hvis man gerne vil være astronaut:
En læser har spurgt, hvad der sker, hvis man slår en prut ombord på ISS? Her på Jorden ville den jo sprede sig …
»Der sker vel det samme. Den spreder sig her på Jorden på grund af tyngdekraften, fordi varm luft, kold luft og forskel i tætheden gør, at gasarter sænker sig eller stiger.«
»Fordi vi er vægtløse, sker det ikke naturligt på rumstationen, og det er derfor, vi har ventilationen kørende hele tiden netop for at sikre os, at atmosfæren bliver mikset ordentligt sammen. Hvis vi ikke gjorde det, ville der blive dannet en CO2-boble foran os, som vi så kunne blive kvalt i.«
»Derfor er det meget vigtigt, at de her luftpumper kører konstant. Hvis ventilationen pludselig bliver stoppet, må vi også kun opholde os i et modul i en halv time, inden vi skal forlade modulet, for pludselig kan vi ikke være sikre på, om der er ilt at indånde.«
Ja, man kan jo ikke bare åbne et vindue og lufte ud. Men hvad lugter det så af deroppe?
»Jeg tror ikke, at det lugter specielt godt, når man først kommer ombord. Det er jo indelukket, og folk har motioneret og ikke kunnet tage bad. Jeg har hørt fra folk, som åbner lugen til Sojuz, når den er landet, at de tænker: ‘Hold da ferie, hvor det lugter’. Det er sikkert samme lugt, som er ombord på rumstationen. Men det er jo noget, man vænner sig til rigtig hurtigt.«
»Det var noget, vi oplevede efter en uge i en hule under Jorden på den underjordiske mission, jeg var på. Du vænner dig meget hurtigt til din egen lugt og lugten af dem omkring dig. Så snart vi kom ud af hulen, var lugtesansen en af de kraftigste ting, vi mærkede. Det var alt fra græsset og bladene, men også dem, der kom os i møde. Det var virkelig utroligt. Efter en uge under Jorden, hvis du kom herind, ville du tænke: ‘Hold da ferie, hvor vi lugter af sæbe og shampoo’, men det er jo ikke noget, vi lægger mærke til, for vi er vant til det.«
Hvordan vasker man sig på rumstationen?
»Vi bruger vådservietter og håndklæder, hvor vi kan komme lidt vand på, så det er lidt ligesom en trucker-wash.«
Samantha Cristoforetti viser, hvordan astronauter børster tænder og vasker sig (Video: ESA)
Hvad sker der med jeres brugte underbukser og andet tøj?
»Det er en del af affaldet. Alt affald bliver læsset ombord på de ubemandede forsyningsfartøjer. Så kobler vi dem fra rumstationen, og fordi de ikke har noget varmeskjold, brænder de op i atmosfæren.«
»Jeg har hørt, at de på MIR havde en luftsluse, hvor de kunne smide affaldet ud. Problemer er, at hvis du har en skraldepose med affald, og du smider den ud af luftslusen, så hænger den bare ved siden af rumstationen, og så kan du sidde og kigge ud på din affaldspose under resten af missionen.«
Hvor længe går I i jeres tøj, før I smider det ud?
»Det er der regler for. Underbukser skifter vi hver tredje dag. En T-shirt bruger du i en uge, og så bruger du den til at motionere i, hvorefter den bliver smidt ud.«
Er det ikke lang tid at gå i det samme tøj?
»Jo, men på den anden side er der konstant 21 grader på rumstationen, og ud over når du motionerer, kræver det ikke anstrengelser, så du sveder ikke. Men det kan da godt være, at éns T-shirt efter en uges tid ikke er det lækreste.«
Hvad så med jeres tis og afføring?
»Afføringen samler vi i containere, og det bliver en del af affaldet, der brænder op. Tisset renser vi, og så drikker vi det igen, når det er blevet til vand.«
Sådan går astronauter på toilettet (Video: ESA)
Hvordan er det at drikke sit eget tis?
»Hvis du tænker på det som tis, er det selvfølgelig ulækkert. Men det er jo blevet til rent vand igen, og det er jo det samme, der sker her på Jorden også. Her på Jorden tager det bare mange år, før det er kommet igennem det naturlige rensesystem og er kommet tilbage i grundvandet. Vi har så bare speedet processen lidt op, så det måske tager 24 timer i stedet for flere år, men i bund og grund er det jo den samme proces.«
Sådan omdannes urin til drikkevand på ISS (Video: CSA)
Hvordan gør man rent deroppe?
»Vi plejer at bruge lørdagen til at lave alle de forskellige husholdningsopgaver, så der støvsuger vi og tørrer flader af. Hovedsageligt støvsuger vi. Vi støvsuger især luftfiltrene, fordi vi skaber sådan en kunstig ventilation, så meget af støvet bliver suget hen i luftfiltrene.«
Hvordan sikrer I, at der er vand nok?
»Jeg ved ikke, hvad genbrugsprocenten ligger på – den ligger måske på 90 eller 95 procent, når vi taler om tis. Så vi mister noget af det, og derfor bliver der hele tiden sendt vand op i forsyningsfartøjer.«
Hvad så med ilt?
»Når der kommer vand op, kan vi spalte det, og det er en af de måder, vi får ilt på. Ellers kan man bare sende tanke med ilt op.«
Læs mere om Andreas’ liv på rumstationen i artiklen Andreas Mogensen: Sådan bliver min hverdag på rumstationen.
Hver dag kan du i denne artikel læse opdateringer om, hvad Andreas laver deroppe, hvor du også på et kort kan se, hvor rumstationen med Andreas ombord befinder sig lige nu.
\ Kilder
\ Her bor Andreas Mogensen i 8 dage
Den Internationale Rumstation kredser om Jorden med en hastighed på 27.600 km/t i omkring 400 kilometers højde. Astronauterne oplever derfor 16 solopgange i døgnet.
Rumstationen er i frit fald om Jorden, og da astronauterne falder sammen med den, oplever astronauterne vægtløshed og kan svæve rundt derinde.
Rumstationen består af en lang række moduler, der er blevet fløjet op og samlet siden 1998.
Inklusiv solpaneler er rumstationen på størrelse med en fodboldbane og har en masse på omkring 450 ton. Indvendigt er der lige så meget plads som i et 6-værelses parcelhus.
ISS bliver brugt som et vægtløst laboratorium og har i alt kostet omkring 100 milliarder dollars. (Foto: NASA)
\ Klik, træk og zoom: Få overblik over Andreas Mogensens mission
2. september 2015 blev Andreas Mogensen den første dansker i rummet, da han blev sendt af sted på en 10-dages mission til Den Internationale Rumstation, ISS.
Han er gået gennem mange prøvelser på sin vej til at blive astronaut, og på rumstationen kommer han til at arbejde intenst som både forsker og forsøgskanin, når han skal udføre en lang række eksperimenter i vægtløs tilstand.
På Videnskab.dk og Rumrejsen.dk kan du læse om forberedelserne, dagligdagen på rumstationen og alle de videnskabelige forsøg.