3D-printer: Sådan kommer du i gang
Forskere verden over printer de vildeste ting i 3D, men 3D-printere er ikke bare for forskere. Du kan også printe, og her guider en af Danmarks førende 3D-printer-forskere dig igennem forløbet.

3D-printeren læser dit design fra computeren, og så bygger den din model op lag for lag. (Foto: Asbjørn Mølgaard Sørensen.)

3D-printeren læser dit design fra computeren, og så bygger den din model op lag for lag. (Foto: Asbjørn Mølgaard Sørensen.)

Søndag eftermiddag. På fjernsynet summer lyden af en dokumentar om russisk kunst fjernt i baggrunden. Du døser hen, og alt er dejligt. Lige indtil en flue lander på din pande. Freden er ødelagt, og du har ikke nogen fluesmækker.

Tænk, hvis du kunne lave din egen fluesmækker på nul komma fem.

Det kan du faktisk godt med en 3D-printer. Du har måske hørt om nogle af de vilde ting, som forskere verden over har printet, såsom sko, biologiske ører, pistoler og tøj, men du kan faktisk også selv komme i gang med at printe i 3D.

3D-printeren har eksisteret i forskernes laboratorier siden 1980’erne, men for få år siden udløb et patent hos det amerikanske firma Stratasys, og så var teknikken pludselig tilgængelig for alle. Siden har nørder og hobbyentusiaster haft travlt med at bygge deres egne printere, og det har gjort, at den nu findes i en prisklasse, hvor de fleste kan være med.

Trin 1: Køb en printer

Vil man have fingrene i en 3D-printer i Danmark, så er nettet et godt sted at starte.

»De billigste printere koster omkring 300-400 dollars i USA, hvilket svarer til cirka 1.700-2.300 danske kroner,« siger David Bue Pedersen, der er postdoc i Mechanical Engineering på DTU, og en af de førende danske forskere inden for 3D-print.

Han foreslår maskinen ’Printrbot Jr’, hvis man vil have en billig model. Ulempen ved den er bare, at den bruger af din computers kræfter, mens den printer, og alt efter hvad man printer, kan det godt tage rigtig lang tid.

Fakta

Der findes mange forskellige slags 3D-printere.

3D-printere, der er tilgængelige for private forbrugere, printer i PLA- eller ABS-plast, men der findes også printere, der arbejder i metal, gibs eller keramiske materialer. De findes i forskernes laboratorier, i større industrier og på nogle hospitaler.

»Hvis man er villig til at ofre noget mere, så kan man godt få sig en 3D-printer, der er i stand til at arbejde via et SD-kort, som er et lille hukommelseskort, som man kender fra kameraer og nogle mobiltelefoner, uden at printeren skal være sat til computeren,« siger David Bue Pedersen.

Den sidstnævnte printertype ligger dog i øjeblikket på priser mellem 5.000 og 10.000 kroner.

Har man ikke råd til en 3D-printer - eller hvis man bare gerne vil prøve, før man køber, så er der også flere åbne værksteder rundt om i landet. Se sidehistorien i bunden af artiklen.

Trin 2: Hent designs, eller lav dine egne

Nu er du sådan set klar til at printe plast i alle størrelser og former. Du skal bare finde ud af, hvad du vil printe.

»Man kan finde alle mulige former for designs, til eksempelvis tallerkener, lampeskærme og andet, på forskellige portaler på internettet. Nogle steder har brugere selv lagt designs op, som man kan hente gratis, andre steder koster det penge,« siger David Bue Pedersen.

Men man kan også vælge selv at tegne sine egne designs, og det er ikke så kompliceret, som det lyder.

»Der findes forskellige ’tegneprogrammer’, man kan bruge. Google har lavet programmet SketchUp, som er gratis og ret let at gå til, mens programmet Blender er for de mere øvede,« siger David Bue Pedersen.

Det kan være en udfordring at lære, hvordan man tegner i 3D, men Google SketchUp er et udmærket program for begyndere. (Foto: Asbjørn Mølgaard Sørensen.)

Han manglede selv et stativ til sit kamera for nylig. I butikken kostede det 800 kroner, men på sitet 'Thingiverse.com' fandt han et design af stativet, og så printede han det ud på sin 3D-printer. Det kostede ham 10 kroner i plastmateriale.

Trin 3: Skaf materialer

De 3D-printere, man kan købe sig til som privatperson, arbejder enten i PLA-plast eller ABS-plast.

»PLA er baseret på majsstivelse. Det har ingen lugtgener og forurener heller ikke luften, så den slags printer kan du sagtens have stående på kontoret. ABS-printeren er lidt en anden sag. Den ville jeg nok stille ud i et hobbyrum, men den forurener altså ikke luften mere, end de laserprintere vi kender fra kopirummet på arbejdspladsen,« siger David Bue Pedersen.

Materialer og printere kan i øjeblikket købes på nettet, men David Bue Pedersen forudsiger, at der ikke går længe, før der kommer flere udbydere på gaden.

»Det bliver spændende at se, om det bliver byggemarkederne eller elektronikbutikkerne, der tager 3D-printeren til sig, men jeg tror, vi kommer til at se en massiv vækst af 3D-printere over de næste år,« siger han.

Trin 4: Vent lidt, eller vær tålmodig

Når du har hentet et design, eller har tegnet dit eget færdigt, så er det bare at vente.

»Jo finere genstanden er, jo længere tid tager det. Hvis du eksempelvis skal lave en genstand på størrelse med en tændstikæske med en ru overflade, så tager det omkring et kvarters tid, men skal den være meget fin, så kan det godt tage op til seks timer,« siger David Bue Pedersen.

Der er stort set ingen grænser for, hvilke former man kan printe. (Foto: Flemming Jørgensen, DTU Mekanik.)

Vores konkrete flueproblem taget i betragtning, så bør vi nok vælge den hurtige løsning og printe en fluesmækker på et kvarters tid.

Sidste trin: Sælg dine designs

Når du har lært, hvordan man tegner designs, så er der næsten ingen grænser for, hvad du kan lave.

På nettet florerer iPhone-covers, armbånd og smykker, men også mere funktionelle ting som skruetrækkere, billedrammer og bestik. Man kan også selv lægge et design op, man har tegnet, og få det solgt videre til andre brugere.

»Man kan for eksempel sælge sine designs på siden Shapeways.com og på den måde tjene lidt ekstra penge. Det gør, at man nu ikke længere behøver starte sin egen virksomhed, hvis man får en god idé, som man gerne vil tjene penge på,« siger David Bue Pedersen.

Han understreger dog, at man ikke må sælge noget, der er plagiat.

»Hvis du kan efterligne et flot design på en kaffekande, du har set nede i byen, så er det ikke ulovligt, at du printer den til hjemmebrug, men du må altså ikke sælge designet videre.«

Du kunne selvfølgelig også bare have klappet den irriterende flue med gårsdagens avis, men nu ved du lidt mere om 3D-printere.

Åbne værksteder med 3D-printere

Rundt om i landet findes der flere åbne værksteder, hvor man kan prøve sig af med 3D-printere, og der er flere på vej. Her kan du se, om der ligger et i nærheden af dig:

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.