Nyt studie: En faldskærm øger ikke din sikkerhed ved udspring fra fly
Kilde: 
18 december 2018

Næste gang du skal springe ud af et fly, kan du lige så godt gøre det uden en faldskærm.

En faldskærm reducerer nemlig hverken risikoen for at dø eller komme til skade, ifølge et nyt studie. Det skriver Live Science.

Gruppen af forskere, der står bag studiet, har lavet verdens første randomiserede kontrollerede forsøg af effekten ved at springe ud af et fly med og uden faldskærm.

Ved et randomisereret kontrolleret forsøg forstås, at man tilfældigt fordeler sine forsøgspersoner i flere grupper. Den ene skal være en kontrolgruppe, der ikke udsættes for den 'behandling', de andre grupper får.

I dette tilfælde fordelte forskerne 23 personer i to grupper:

  • den ene gruppe fik udleveret en faldskærm
  • den anden gruppe fik udleveret en rygsæk af mærket North Face

Forsøgspersonerne sprang herefter ud af et fly.

Forskernes konklusion lyder, at det at være udstyret med en faldskærm ikke havde nogen effekt på, hvorvidt forsøgspersonerne overlevede. De skriver:

»Vores banebrydende forsøg fandt ingen statistisk signifikant forskel på primært resultat (døden) mellem behandling (faldskærm) og kontrol (ingen faldskærm).«

De foreslår på baggrund af resultaterne, at man øjeblikkeligt dropper anbefalinger om rutinemæssig brug af faldskærm ved udspring, hvad end det drejer sig om hobby-udspring eller militær brug.

En drilsk lærestreg

Forskerne nævner dog et vigtigt forbehold:

Forsøgspersonerne er alle sprunget ud af fly, der holdt stille på landingspladsen.

Det skriver de henimod slutningen af artiklen, hvor de også afslører, at dødsraten forblev den samme, da ingen forsøgspersoner måtte lade livet. 

Studiet handler nemlig slet ikke om, hvorvidt du skal have faldskærm på eller ej, når du springer ud af et fly (det skal du, red.).

I stedet ønsker forskerne at gøre opmærksom på, hvor vigtigt det er at være kritisk, når man fortolker resultater af videnskabelige undersøgelser - og at randomiserede kontrollerede forsøg har deres begrænsninger.

»Ikke desto mindre tror vi stadig, at den slags forsøg er øverste standard i evalueringen af de fleste nye behandlingsformer. Faldskærmsforsøget peger dog på, at nøjagtig tolkning af resultaterne kræver mere end en overfladisk læsning af abstractet (det indledende korte afsnit, der opsummerer hele studiet, red.),« skriver de.

Det drilske studie er publiceret i juleudgaven af tidsskriftet British Medical Journal.

Faldskærme kan lære os meget...

Tilføjelse 18. december 2018 kl. 17.25: En læser har på vores Facebook-opslag om dette studie påpeget, at det faktisk ikke er første gang, faldskærmsudspring bliver brugt til at give os en lærestreg om forskningens begrænsninger. 

»Som al god forskning står den på skuldrene af tidligere god forskning!« skriver læseren Jesper Milthers, der er læge.

Tilbage i 2003 gennemgik et andet forskerhold nemlig litteraturen på området og konkluderede, at faldskærmes effektivitet ikke var blevet undersøgt i nogen randomiserede, kontrollerede forsøg. Det brugte de til at sende en stikpille mod folk, der mener, at behandlinger udelukkende bør bruges, når de er blevet efterprøvet i den type forsøg:

»Vi tror, at det muligvis vil være en fordel for alle, hvis de mest radikale fortalere for evidensbaseret medicin samlede sig og deltog i en dobbeltblindet, randomiseret, placebokontrolleret cross-over test af faldskærme,« skrev forskerne i konklusionen.

Hvis du vil have endnu flere tips til, hvordan du kan undgå at blive snydt, når du læser om forskning, så tjek Videnskab.dk's letlæste manifest.

Et godt sted at starte, som det omtalte studie understreger, er naturligvis at læse mere end blot overskriften, så 'high fives' her fra redaktionen for, at du er nået til denne artikels sidste punktum.

ele

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.