Kan Big Data forhindre antibiotikaresistens?
Overforbrug af antibiotika kan føre til resistens, så vi ikke kan kurere livstruende infektioner. Dansk forskning peger på, at Big Data kan være med til at løse problemet.
hygiejne hospital infektion vaske hænder

En hyppig kilde til infektioner hos patienter er mangelfuld hygiejne på hospitalerne. Dansk forskning skal gøre noget ved dét ved hjælp af Big Data. (Foto: Shutterstock)

En hyppig kilde til infektioner hos patienter er mangelfuld hygiejne på hospitalerne. Dansk forskning skal gøre noget ved dét ved hjælp af Big Data. (Foto: Shutterstock)

Hver gang infektioner behandles med antibiotika, stiger risikoen for resistens. Det vil sige, at antibiotikakuren stopper med at virke, fordi bakterierne lærer at modkæmpe den.

FN’s sundhedsorganisation WHO ser alvorligt på problemet. Men indtil videre mangler gode alternativer til antibiotika i behandlingen af infektioner.

God håndhygiejne er en nem og effektiv måde til at undgå infektioner og begrænse brugen af antibiotika.

Jo færre gange patienterne smittes med en infektion, jo mindre mulighed har resistensen for at udvikle sig.

Dette var udgangspunktet for et treårigt hygiejneprojekt på to danske hospitaler, som vi stod i spidsen for.

To af artiklens forfattere arbejder i Konduto ApS, som er virksomheden bag Sani nudge, der var med i det store danske hygiejneprojekt, der omtales i artiklen.

Rebekah Alexander er fuldtidsansat i Konduto og Marco Bo Hansen er medejer af Konduto

Big Data baner vejen

Vores projekt havde til formål at udvikle et automatisk hygiejnesystem, som løbende kunne måle og forbedre personalets håndhygiejne på henholdsvis Aarhus Universitetshospital og Bispebjerg Hospital.

Vi benyttede den nyeste sensorteknologi til at indsamle store mængder data (det man også kalder Big Data) på personalets håndhygiejne og bevægemønstre. Denne information blev brugt af afdelingerne til at sætte fokus på håndhygiejnen.

Ved hjælp af sensorer på spritdispensere, personalets navneskilte samt patientsenge registrerede vi, om personalet var i kontakt med en patient, og om der blev brugt håndsprit til at rengøre hænderne.

hygiejne system hospital

Illustration af det automatiske hygiejnesystem, som blev udviklet i løbet af projektet. Data er anonymiseret, så de ansatte ikke kan genkendes. (Foto: Sani nudge)

Rene hænder redder liv

Omkring hver tiende patient pådrager sig en infektion, mens de er indlagt på et hospital. Infektionerne forlænger indlæggelsen og kan i de værste tilfælde medføre invaliditet eller død.

Heldigvis kan de fleste infektioner forhindres med god håndhygiejne, hvilket vil sige, at vaske hænder og bruge håndsprit (desinfektionsmiddel).    

I vores projekt registrerede det automatiske hygiejnesystem, hvornår og hvor ofte personalet brugte håndsprit.

Informationen var anonymiseret, men gjort tilgængeligt på faggruppe-niveau.

Hvad er en hospitalsinfektion?
  • En hospitalsinfektion er en infektion, som en patient får under sit ophold på hospitalet.
  • Overførsel af bakterier, virus og svampe via personalets hænder er den hyppigste årsag til, at infektioner spredes på hospitalet.
  • Håndvask med vand og sæbe samt brug af håndsprit (hånddesinfektions-middel) er den mest effektive måde at undgå infektioner på.

Dermed kunne afdelingerne se, hvor god håndhygiejnen var hos sygeplejerskerne, sosu-assistenterne, lægerne, portørerne, fysioterapeuterne osv.

Markant forbedring i hygiejnen

Med data fra det automatiske system kunne vi løbende vise personalet deres samlede hygiejneniveau. På den måde fik personalet et unikt indblik i deres adfærd, og det gjorde, at de forbedrede håndhygiejnen markant ved en fælles indsats.

Helt konkret betød det, at:

  • Dobbelt så mange huskede at bruge håndsprit efter toiletbesøg
  • Tre gange så mange huskede at bruge håndsprit før håndtering af medicin

Data fra det elektroniske hygiejnesystem tyder også på, at personalets håndhygiejne er bedst om dagen og dårligst om natten. Derudover er håndhygiejnen bedst i hverdagene og dårligst i weekenderne og på helligdage.

Med denne viden kan hygiejnesygeplejerskerne fokusere på tiltag, som forbedrer hygiejnen på netop disse tidspunkter.   

Sammen kan vi knække koden

I en tid hvor teknologien udvikler sig ekstremt hurtigt, er det vigtigt at lære af hinanden for at kunne følge med og udnytte alle muligheder.

Projektet er blevet en succes på grund af et tæt samarbejde mellem Bispebjerg Hospital, Aarhus Universitetshospital og en virksomhed ved navn Sani nudge, der arbejder med sundheds-it.

Samarbejdet har givet muligheden for at kombinere viden om arbejdsgangene på hospitalerne med it-virksomhedens specialviden.

Resultatet er et automatisk hygiejnesystem, der nemt indsamler og analyserer data, som hospitalerne kan bruge.

Med projektet har vi fundet ud af, at en datadrevet tilgang er utrolig vigtig, fordi det giver et objektivt og detaljeret billede af håndhygiejnen på hospitalerne.

Det er samtidig vigtigt, at hele personalegruppen taler om og reflekterer over data, så der åbnes op for en diskussion.

Dette giver et nuanceret indblik i hygiejneadfærden og forbedrer hygiejnekulturen på hospitalerne, så hospitalsinfektioner kan forhindres.

Forskerzonen

Denne artikel er en del af Forskerzonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde.

Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

Forskerzonen er støttet af Lundbeckfonden.

Kunstig intelligens er næste teknologiske længdespringer

Fordelene ved at have et automatisk hygiejnesystem installeret er den enorme mængde af data, der bliver indsamlet.

Store datamængder gør os nemlig i stand til at teste hypoteser og undersøge faktorer, som ikke tidligere har været muligt.

Næste teknologiske længdespringer kaldes ’predictive analytics’ og er en form for kunstig intelligens.

Hygiejneprojektet har netop modtaget 200.000 kr. fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU) til at samarbejde med forskere på DTU om at udvikle computeralgoritmer, der kan forudsige situationer og hændelser på hospitalet, der resulterer i infektioner.

På den måde kan man gribe ind og forhindre, at infektionerne overhovedet opstår.

To af artiklens forfattere arbejder i Konduto ApS, som er virksomheden bag Sani nudge. Rebekah Alexander er fuldtidsansat i Konduto og Marco Bo Hansen er medejer af Konduto.

Hospitalsinfektioner i tal

Hospitalinfektioner er et stort problem på både danske og udenlandske sygehuse. Nedenfor har vi samlet nogle af de vigtigste tal: 

  • 7-10 procent af danske patienter får en infektion under hospitalsindlæggelse.
  • Hospitalsinfektioner medfører store tab både på det menneskelige og samfundsmæssige plan.
  • I EU dør 37.000 personer som direkte årsag af hospitalsinfektioner, og i mere end 146.000 tilfælde er hospitalsinfektioner en medvirkende årsag til dødsfald.
  • En stor del af hospitalsinfektionerne kan forhindres med god håndhygiejne med håndvask og anvendelse af håndsprit.
  • Se WHO’s fact sheet om infektionstal her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk