Hvornår får vi is, der ikke smelter?
Knap har man fået købt sig en isvaffel på en varm solskinsdag, før isen løber ned ad hånden og måske endda videre ned på tøjet. Sally på fire år vil vide, hvornår det problem bliver løst.
Is smelter

Skynd dig at spise din is, før den smelter! (Foto: Shutterstock)

Skynd dig at spise din is, før den smelter! (Foto: Shutterstock)

Sommerferien er lige om hjørnet, og så skal vi spise endnu flere is, end vi har gjort det i den varme, solrige forsommer. Men der er jo lige det problem med is, at den hurtigt smelter i varmen – nogle gange så hurtigt, at man ikke når at spise den.

Det er simpelthen for dårligt, og nogen må gøre noget. Det mener lille Sally i hvert fald. Hendes mor Mette Nielsen skriver:

»Min datter Sally på fire år når aldrig at spise sine is færdig, før de smelter ned over hånden, ud på tøjet eller lander på jorden. Det er for tiden den største uretfærdighed i hendes verden, og som en god fireårig forlanger hun en løsning på problemet.«

»Derfor vil hun gerne vide: Hvornår man kan købe en is, der ikke smelter?«

Fra fast til flydende

Is siges at smelte, når det går fra at være i fast form til at være flydende.

I den faste form holder molekylerne hinanden på plads, men når temperaturen stiger, bliver de kemiske bindinger mellem molekylerne brudt. Så kan de bevæge sig mere frit, så formen går i opløsning.

Varm is er ikke rigtig is

Det spørgsmål har vi sendt videre til professor Richard Ipsen fra Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet. Han kan ikke lade være med at grine, da han hører spørgsmålet, og han behøver slet ingen betænkningstid for at svare:

»Det er da ikke noget problem. Så er det bare ikke is!«

Det kræver selvfølgelig en uddybning, og det får vi da også:

»Rent teknologisk kan man godt gøre det. Man kan godt lave en is, der kan spises ved stuetemperatur – et stabiliseret system, som har den samme opskrift som iscreme, og som indeholder samme mængde luft. Man skal bare komme noget mere stabilisator i.«

»Så kan man få noget, der ligner en blævrende budding, og som ikke smelter så nemt. Det er bare ikke særlig interessant produkt. Det har slet ikke samme kvalitet som at få en god, kold is på en varm sommerdag.«

Tilsætningsstofferne findes

En gruppe tilsætningsstoffer, der kaldes stabilisatorer og emulgatorer, kan holde sammen på isen, så den ikke smelter så hurtigt.

I Japan kan man købe is, der ikke smelter ved stuetemperatur, fordi det er tilsat polyfenoler udvundet af jordbær. Spørgsmålet er, om det er noget, man har lyst til. (Video: SoraNews24)

Kigger man på listen over ingredienser i is, finder man ofte sådanne stoffer, for eksempel guargummi (udvundet af frøene fra den soja-lignende guarplante), johannesbrødkernemel (fra johannesbrødtræets frø) eller carrageenan (udvundet af alger).

Men selv om disse stoffer kan sørge for, at isen ikke begynder at flyde ned ad hånden så hurtigt, er det ikke det primære formål med dem.

De skal i højere grad sørge for, at der ikke kommer for store iskrystaller i isen, og at isen har den rigtige fordeling af luft. Cirka halvdelen af iscreme er luft, men luftboblerne må ikke være for store.

Spørg Videnskaben

Stil et spørgsmål til forskerne om alt fra prutter og sure tæer til nanorobotter og livets oprindelse.

Du kan spørge om alt – men vi elsker især de lidt skøre spørgsmål, der er opstået på baggrund af en nysgerrig undren.

Vi vælger de bedste spørgsmål og kvitterer med en Videnskab.dk-T-shirt.

Send dit spørgsmål til: sv@videnskab.dk

Ind imellem hører man om nye tilsætningsstoffer, der er endnu bedre til at holde sammen på isen, så den holder formen, selv om temperaturen stiger.

Britiske forskere har fundet et protein, der kan klare jobbet, mens en isproducent i Japan forsøger de sig med såkaldte polyfenoler udvundet af jordbær.

Is skal smelte i munden

I princippet er der altså intet i vejen for at forsyne is med diverse tilsætningsstoffer, der holder sammen på den og forhindrer den i at smelte. Men så ville vi nok ikke kalde det is, men nærmere budding eller mousse.

»Man kunne godt fremstille noget islignende, der er for eksempel er stabilt ved stuetemperatur, men så ryger fornemmelsen af at få noget koldt ind i munden. Det samme gør fornemmelsen af, at noget smelter i munden,« siger Richard Ipsen.

Ingredienser i is

På listen over ingredienser i is finder man ofte stabilisatorer som guargummi, johannesbrødkernemel og carrageenan. De forlænger isens holdbarhed ved at forhindre iskrystaller i at vokse sig store, men i princippet kunne sådanne tilsætningsstoffer også bruges til is, der ikke smelter. (Foto: Henrik Bendix)

Vi ville altså gå glip af noget af det gode ved is, hvis den ikke smeltede så nemt. Det ville ikke være en feature, men en fejl:

»Inden for iscreme findes der et fænomen, der kaldes overstabilisering. Hvis man lader isen stå og ender med en budding-agtig masse, der står tilbage, er det faktisk en defekt. Det er ikke noget, man ønsker i en iscreme, for det giver den forkerte mundfornemmelse.«

Frys en budding

Hvis Sally vil have en is, der ikke smelter så nemt, kan hun prøve at starte med en frossen budding eller chokolademousse.

Spørgsmålet er, om hun ikke er bedre tjent med is, der både smelter i munden og i sommervarmen - selv om det er irriterende med drypperiet. Det smager bare bedre.

Vi takker Sally for spørgsmålet og ser, om vi ikke kan finde en Videnskab.dk-T-shirt, der passer til en fireårig. Har du selv et spørgsmål, som videnskaben måske kan besvare, er du velkommen til at sende det til sv@videnskab.dk.

Forbrugerne bryder sig generelt ikke om is, der ikke smelter. Det virker naturstridigt, og det giver da også en grim smag i munden, mener eksperter fra det amerikanske modstykke til Forbrugerrådet Tænk, Consumer Reports. (Video: Consumer Reports)

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk