Det ser sort ud for legendarisk Mars-køretøj, men NASA forsøger stadig at skabe kontakt
28 januar 2019

NASA’s Mars-køretøj gennem 15 år, Opportunity, er sandsynligvis kommet af dage efter en voldsom støvstorm på planeten.

Man har ikke kunnet skabe kontakt til Opportunity, der netop har rundet sit 15-års jubilæum, siden juni 2018, skriver the New York Times.

LÆS OGSÅ: Se vilde billeder af Mars-storm fra før helvedet brød løs

»Jeg har ikke givet op endnu,« fortæller hovedforsker bag missionen, Steven W. Squyres, til the New York Times.

»Men det kunne godt se ud til at være slut (for Opportunity, red.), og hvis det er slutningen, så føles det godt. Det mener jeg,« tilføjer han over for the New York Times, til hvem han kalder Opportunitys mulige bortgang i støvstormen for »en værdig død.«

Håbet er dog endnu ikke helt slukket. Man forsøger stadig at kontakte Opportunity hver dag. Problemet er dog, at de solpaneler, som køretøjet er afhængige af, siden støvstormen i juni har været henlagt i mørke. Når himlen på Mars engang klarer op, er der altså igen håb.

En anden teori går ud på, at Opportunity faktisk modtager signalerne, men er ude af stand til at svare på grund af skader efter stormen. Dette undersøger man nu ved at kontakte Opportunity på en ny måde, der kan give tegn på, om den stadig er i live, uden at den direkte skal svare igen på signalerne.

MARS-køretøjet har med sine 15 års tjeneste overgået de fleste forventninger. Den har blandt andet stået bag nogle opsigtsvækkende og uforglemmelige billeder, der fortæller afgørende nyt om Mars' geologi.   

LÆS OGSÅ: Skal mennesker eller robotter udforske universet?

Tilbage i august havde man muligvis allerede indstillet sig på, at Opportunity havde trukket stikket og stillet sine seks små hjul et sted på Mars.

Her spillede NASA blandt andet en række sange til ære for Opportunity, i håb om at den snart ville vågne og give lyd fra sig.

LÆS OGSÅ: Liv på Mars? Gammelt foto rejser nye spørgsmål

LÆS OGSÅ: Det nye rumkapløb: Derfor skal der mennesker på Mars

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.