Se vilde billeder af Mars-storm fra før helvedet brød løs
Kilde: 
23 juli 2018

Tidligere i år fangede rumfartøjet Mars Express et utroligt billede af en sandstorm på Mars.

Stormen viste sig at være et tidligt varsel om den værste stormsæson i mere end 10 år.

Det skriver det tyske rumfartcenter DLR (Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt) i en pressemeddelelse.

Billedet blev taget 3. april 2018 ved ved iskappen nær planetens nordlige pol. Stormen er én af adskillige mindre storme, man har observeret på planeten i 2018.

En af stormene, der brød ud længere mod vest, har vokset sig ekstremt stor. Den indhyller i øjeblikket havdelen af planetens overflade. Den blokerer solens lys og har sendt den solenergidrevne Mars-rover Opportunity i dvale.

Stormene bryder ud, når det er sommer på planetens sydlige halvkugle. De høje temperaturer hvirvler støv op i luften og skaber vind. Vindene hvirvler mere støv op og skaber et selvforstærkende ’feedback loop’.

Fordi Mars har et lavere atmosfærisk tryk end Jorden, bliver sandstormene ikke lige så kraftige som de orkaner og tyfoner, vi kender fra Jorden. Til gengæld kan de røde sandstorme blive enorme - ligesom den, der i øjeblikket dækker halvdelen af planeten.

Forskere har stadig meget at lære om Mars’ sandstorme. Uvejret i år giver en sjælden mulighed for at studere vejrfænomenet.

Fartøjet Mars Express tilhører Det Europæiske Rumagentur (ESA).

mdm

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.