App skaber ro om ADHD-børns sengetid
Når barnet har ADHD, skaber det tit frustrationer for forældrene ved sengetid. Derfor vil forskere nu strukturere børnenes hverdag med en app. De foreløbige resultater ser lovende ud.
Skrigende lille pige med ADHD

Forældre til børn med ADHD gruer ofte for den tid på aftenen, hvor barnet skal puttes. Børnene er ofte urolige og impulsive, og det skaber frustrationer. Den nye app hjælper med at skabe ro og struktur omkring sengetid. (Foto: Shutterstock)

Forældre til børn med ADHD gruer ofte for den tid på aftenen, hvor barnet skal puttes. Børnene er ofte urolige og impulsive, og det skaber frustrationer. Den nye app hjælper med at skabe ro og struktur omkring sengetid. (Foto: Shutterstock)

»Der er en råben og skrigen fra alle sider, selv fra vores, lige indtil en halv time før han ligger i sin seng. Der har været tidspunkter, hvor jeg næsten ikke havde styrken til at lægge ham i seng«.

Udtalelsen optræder i et videnskabeligt studie, og den kommer fra et forældrepar, hvis søn har ADHD.

Mange forældre til børn med ADHD gruer for den tid på aftenen, hvor barnet skal puttes. Børnene er ofte urolige og impulsive, og det skaber frustrationer i dagligdagen – særligt om morgenen og ved sengetid -, forklarer ph.d.-studerende Tobias Sonne.

Med det i baghovedet er han og andre forskere ved at udvikle en forskningsbaseret mobil-app, som skal give børn og forældre den struktur, der skal til for, at aften og morgen kan forløbe smertefrit for mor, far og barn.

Fakta

Den videnskabelige artikel med resultaterne for pilotprojektet udkommer ikke i et videnskabeligt tidsskrift.

I stedet bliver artiklen i maj udgivet af den prestigefyldte Human Computer Interaction (CHI) konference i San Jose, USA.

Den videnskabelige artikel har fået en æresbevisning, der udpeger den som én af de bedste artikler på årets konference.

App'en skal rettes til og prøves af på flere familier. Herefter forventes det, at den udkommer om et års tid.

Idéen om, at teknologi kan hjælpe forældrene i dagligdagen, hvor professionelle ikke er der til at støtte dem, får ros fra klinisk professor Per Hove Thomsen.

»Det er en videreførelse af det, man har siddet og snakket om hos lægen eller psykologen. Ny teknologi er jo fint i den sammenhæng, så jeg tænker det absolut som et plus,« siger Per Hove Thomsen.

App strukturerer aftenen

Forældrenes problem er, at det er svært at skabe ro og struktur omkring sengetid. Det hjælper app'en til ved at føre både børn og forældre gennem en række faste opgaver, som familien selv har besluttet, før barnet skal sove.

  • Forældrene skal for eksempel minde barnet om, at de snart skal i seng, de skal lægge nattøj frem, lufte ud eller lignende.
     
  • Børnene har deres egen liste over opgaver de skal igennem: for eksempel at pakke skoletasken, tage nattøj på eller sige godnat til hunden. Til sidst får de en belønning.

App'en er indtil videre afprøvet som et pilotprojekt på 13 familier med børn på 6 til 12 år. Her rapporterede forældrene, hvor selvkørende børnene var, og hvor frustrerede aftenrutinerne gjorde dem, 14 dage før de afprøvede app'en, og de 14 dage, hvor de brugte den.

ADHD App Aktiviteter

Billedet viser eksempler på de aktiviteter børnene skal igennem om morgenen og om aftenen. (Grafik: Tobias Sonne)

»Hver dag har vi bedt forældrene evaluere, hvor frustrerede og stressede de var. Det er helt utroligt,  hvor meget det har ændret sig i en positiv retning,« siger Tobias Sonne. Han kommer fra Institut for Datalogi på Aarhus Universitet og skriver ph.d. om, hvordan teknologi kan støtte børn med ADHD.

ADHD-symptomer blev reduceret

De foreløbige resultater viser, at forældrene anser børnene for mere selvstændige og føler sig mindre frustrerede ved morgen og aftenrutiner (se figur). Herudover pegede resultater af standardiserede spørgeskemaer på, at børnene fik 8,3 procent bedre søvn, og at de traditionelle ADHD-symptomer faldt med hele 16 procent.

»Vi så det, vi ikke havde regnet med at se: nemlig en reduktion i ADHD-symptomerne. 7 af 13 børn fik medicin, så medicinen burde allerede have sænket symptomer, så jeg synes, der er potentiale for den teknologi som et supplement til den traditionelle medicinske behandling,« siger Tobias Sonne.

Det er dog kun første skridt. Forskerne ved godt, at de skal finpudse app'en og få et langt større antal familier til at afprøve den, før den lander i Google Play eller App Store.

Et redskab man kan bruge her og nu

Apps i sundhedssektoren

Ifølge Per Hove Thomsen er brug af apps ikke er helt fremmed i den medicinske verden:

»På Risskov er vi i gang med at afprøve en app til spiseforstyrrelser. Der er også apps inden for andre sygdomsgrupper. For eksempel findes der apps, som man kan bruge som reminder på, hvad man nu skal huske som led i sin behandling,« siger Per Hove Thomsen.

Klinisk professor Per Hove Thomsen, som arbejder med ADHD, kan godt genkende billedet af, at aften og morgenrutiner er ekstra udfordret, når barnet har ADHD.

»Børnene er generelt præget af stor motorisk uro. Og de har generelt store søvnproblemer. Så for dem er det en ekstra udfordring at falde i søvn, men det er også særligt vigtigt for dem, at de får en god nattesøvn. Så der rammer de plet med denne undersøgelse,« siger Per Hove Thomsen fra Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet.

Hvis app'en bliver yderligere prøvet af og forbedret, mener han, at det vil være et godt supplement til den rådgivning lægerne i forvejen giver forældre til børn med ADHD.

»Forældrene finder det anvendeligt, fordi det er et redskab, man kan bruge nu og her. Det er ikke sådan noget fluffy noget, som at man skal huske nogle informationer,« siger Per Hove Thomsen.

Behov for et mere omfattende studie

Per Hove Thomsens største forbehold er, at app'en indtil videre kun er prøvet som et pilotprojekt på få familier over kort tid.

ADHD barn i seng

App'en fører både børn og forældre gennem en række faste opgaver, før barnet skal sove. For børnene kan det for eksempel være at tage nattøj på. (Foto: Shutterstock)

»Det, som forfatterne selv efterlyser, er at det bliver afprøvet i en større sammenhæng på en større gruppe og bliver sammenlignet med de generelle instruktioner, som vi normalt giver forældre. Så kan vi se, i hvor høj grad det her er et mærkbart og værdifuldt supplement til det, vi gør i forvejen,« siger Per Hove Thomsen.

Selvom han synes, resultaterne ser fornuftige ud, betyder størrelse på datasættet, at han er skeptisk over for særligt det resultat, der handler om, at børnene får færre ADHD-symptomer, når de har brugt app'en.

»Det er der, hvor studiet ikke fortæller nok, fordi det er for småt. Mange af børnene fik også medicin, så det er nok primært på søvn og indarbejdelse af nogle gode rutiner, man kan forvente, at app'en gør en forskel,« siger Per Hove Thomsen.

Børns oplevelse af selvstændighed graf

Grafisk fremstilling af de resultater, som handler om forældrenes oplevelse af børnenes selvstændighed om morgenen og om aftenen med og uden app. (Grafik: Tobias Sonne)

Han mener, at de næste resultater skal sammenlignes med en kontrolgruppe af familier, der ikke har brugt app'en, og at forandringerne i børnene skal vurderes af andre end deres forældre.

»Forældre er altid gode til at vurdere deres børn, men det giver bare en effekt, at man selv er gået ind og investeret i en behandling. Når man selv er positiv omkring den, så har man en tendens til at ville score tingene mere positivt,« siger Per Hove Thomsen.

App'en forventes at udkomme om et års tid, når den er blevet forbedret og afprøvet på flere familier.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk