Hvad er forskellen på økonomisk krise og finanskrise?
En gruppe studerende fra Aalborg Universitet vil gerne vide, hvad forskellen egentlig er på en finanskrise og en økonomisk krise. En professor giver svaret.

Er det økonomisk krise eller finanskrise, der har sat sig spor på Wall Street? (Foto: Colourbox)

Er det økonomisk krise eller finanskrise, der har sat sig spor på Wall Street? (Foto: Colourbox)

 

Vi oplever nærmest begreberne brugt i flæng, når vi åbner avisen og tænder for radioen eller fjernsynet: »Danmark er i økonomisk krise«, »Finanskrisen rammer Danmark«, »nu sætter finanskrisen ind for alvor«, »bankernes økonomiske krise fortsætter«. Det skal være slut nu. En gruppe studerende fra Aalborg Universitet beder om en præcis definition: Hvad er egentlig forskellen på økonomisk krise og finanskrise?

Spørg Videnskaben sender en t-shirt af sted til de studerende v/Peter Smit (som selv må finde ud af, hvor meget man skal deles om midlerne i disse trængte tider).

Imens ryger spørgsmålet videre til Hans Jørgen Whitta-Jacobsen, professor ved Økonomisk Institut på Københavns Universitet.

Hvad betyder økonomisk krise?

»En økonomisk krise har en præcis definition: Væksten ophører eller bliver negativ, og ledigheden stiger. Så kan man diskutere, hvor meget der skal til, før det er krise.«

Hvad betyder finanskrise?

Fakta

»Det er mere upræcist. Tilliden til de forskellige institutioner bryder ned, og dermed hæmmes kapitalformidlingen: Pengene skal fra dem med overskud videre til dem, der vil investere, og bryder den sammen, så har man finanskrise.«

»En finanskrise er bekymrende, for den smitter af på hele samfundet og kan skabe økonomisk krise. Hvis den ikke gjorde det, kunne man bare sige, at bankerne kunne tage ansvaret for deres egne handlinger, uden at stater behøvede at gribe ind. Men der er en systemkonsekvens, og derfor handler man.«

 

Send dine spørgsmål

Du kan selv stille spørgsmål til Spørg Videnskabenredaktionen@videnskab.dk

 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om blandt andet det mikroskopfoto, som du kan se herunder.


Annonce: