Hvad er forskellen på økonomisk krise og finanskrise?
En gruppe studerende fra Aalborg Universitet vil gerne vide, hvad forskellen egentlig er på en finanskrise og en økonomisk krise. En professor giver svaret.

Er det økonomisk krise eller finanskrise, der har sat sig spor på Wall Street? (Foto: Colourbox)

Er det økonomisk krise eller finanskrise, der har sat sig spor på Wall Street? (Foto: Colourbox)

 

Vi oplever nærmest begreberne brugt i flæng, når vi åbner avisen og tænder for radioen eller fjernsynet: »Danmark er i økonomisk krise«, »Finanskrisen rammer Danmark«, »nu sætter finanskrisen ind for alvor«, »bankernes økonomiske krise fortsætter«. Det skal være slut nu. En gruppe studerende fra Aalborg Universitet beder om en præcis definition: Hvad er egentlig forskellen på økonomisk krise og finanskrise?

Spørg Videnskaben sender en t-shirt af sted til de studerende v/Peter Smit (som selv må finde ud af, hvor meget man skal deles om midlerne i disse trængte tider).

Imens ryger spørgsmålet videre til Hans Jørgen Whitta-Jacobsen, professor ved Økonomisk Institut på Københavns Universitet.

Hvad betyder økonomisk krise?

»En økonomisk krise har en præcis definition: Væksten ophører eller bliver negativ, og ledigheden stiger. Så kan man diskutere, hvor meget der skal til, før det er krise.«

Hvad betyder finanskrise?

Fakta

»Det er mere upræcist. Tilliden til de forskellige institutioner bryder ned, og dermed hæmmes kapitalformidlingen: Pengene skal fra dem med overskud videre til dem, der vil investere, og bryder den sammen, så har man finanskrise.«

»En finanskrise er bekymrende, for den smitter af på hele samfundet og kan skabe økonomisk krise. Hvis den ikke gjorde det, kunne man bare sige, at bankerne kunne tage ansvaret for deres egne handlinger, uden at stater behøvede at gribe ind. Men der er en systemkonsekvens, og derfor handler man.«

 

Send dine spørgsmål

Du kan selv stille spørgsmål til Spørg Videnskabenredaktionen@videnskab.dk

 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk