Vi oplever nærmest begreberne brugt i flæng, når vi åbner avisen og tænder for radioen eller fjernsynet: »Danmark er i økonomisk krise«, »Finanskrisen rammer Danmark«, »nu sætter finanskrisen ind for alvor«, »bankernes økonomiske krise fortsætter«. Det skal være slut nu. En gruppe studerende fra Aalborg Universitet beder om en præcis definition: Hvad er egentlig forskellen på økonomisk krise og finanskrise?
Spørg Videnskaben sender en t-shirt af sted til de studerende v/Peter Smit (som selv må finde ud af, hvor meget man skal deles om midlerne i disse trængte tider).
Imens ryger spørgsmålet videre til Hans Jørgen Whitta-Jacobsen, professor ved Økonomisk Institut på Københavns Universitet.
Hvad betyder økonomisk krise?
»En økonomisk krise har en præcis definition: Væksten ophører eller bliver negativ, og ledigheden stiger. Så kan man diskutere, hvor meget der skal til, før det er krise.«
Hvad betyder finanskrise?
\ Fakta
»Det er mere upræcist. Tilliden til de forskellige institutioner bryder ned, og dermed hæmmes kapitalformidlingen: Pengene skal fra dem med overskud videre til dem, der vil investere, og bryder den sammen, så har man finanskrise.«
»En finanskrise er bekymrende, for den smitter af på hele samfundet og kan skabe økonomisk krise. Hvis den ikke gjorde det, kunne man bare sige, at bankerne kunne tage ansvaret for deres egne handlinger, uden at stater behøvede at gribe ind. Men der er en systemkonsekvens, og derfor handler man.«
Send dine spørgsmål
Du kan selv stille spørgsmål til Spørg Videnskaben på redaktionen@videnskab.dk