Nogle gange kan intet sætte gang i en vild diskussion som forskning og videnskab.
Det har Samuel Mortensen oplevet. Som selvproklameret amatør-videnskabsnørd fik han for nylig rodet sig ud i en ophedet diskussion med nogle studiekammerater:
»Vi kunne ikke blive enige om, hvad der definerer videnskab og forskning; jeg mente, at forskning er at finde ny viden ved hjælp af videnskabelige metoder, og at videnskab er det vi ved og er sikre på, fordi vi har forsket i det. Men hvad er egentlig hvad?«
I erkendelse af, at Videnskab.dk er bedre til at skrive om forskning og videnskab end til at definere det, sendte vi spørgsmålet videre til en kompetent ord-definator i form af en forskningsbibliotekar på Det Kongelige Bibliotek/Københavns Universitetsbibliotek.
Kære børn med mange navne
Svaret går på flere ben, og det kan umiddelbart være svært at finde ud af, hvilket det skal stå på.
I Politikens Nudansk ordbog fra 2001 kaldes 'forskning' »en grundig undersøgelse af et bestemt emne for at finde frem til ny viden om det«.
Ordbogen definerer 'videnskab' som »forskning i teorier og viden inden for et overordnet område, f.eks. sprog, litteratur, fysik, medicin eller historie«, eller det samme som en 'lære' eller en 'kundskab'.
Det lyder alt i alt, som om Politikens definitioner lægger sig meget godt op ad Samuel Mortensens bud på, at videnskab kan defineres som lidt mere solid viden end den praktiske forskning - selvom videnskab ifølge Politikens ordbog åbenbart også er forskning i sig selv.
Kære børn med rigtigt mange navne
Det Kongelige Bibliotek/Københavns Universitetsbiblioteker oplyser dog, at sagen er lidt mere indviklet, for andre ordbøger har andre definitioner, som ligger endnu tættere op ad hinanden.
I den gamle Ordbog over det Danske Sprog (ODS), som dækker det danske sprog fra 1700 til 1950, står om 'forskning', at det er »den virksomhed at forske; især om videnskabelig undersøgelse og granskning.«
Efterfølgeren til ODS, Den Danske Ordbog, som dækker det danske sprog fra 1950 og frem, definerer 'videnskab' som »metodisk forskning med henblik på at opnå ny viden eller erkendelse inden for en del af virkeligheden«.
En hårfin forskel
Researchen får forskningsbibliotekar Anne-Mette Kirkeby til at klø sig i nakken.
»Jeg synes, det er svært at se nogen forskel på begreberne. Videnskab virker måske mere overordnet end forskning, men det er en hårfin forskel,« lyder dommen.
Du kan hygge dig med flere definitioner på f.eks. sproget.dk, men det er spørgsmålet, om flere bud vil gøre striden mellem Samuel og de øvrige videnskabsnørder mere eller mindre hidsig.
Samuel får i øvrigt en t-shirt i samme farve som et ophidset ansigt for det fine spørgsmål.
Du kan selv læse andre svar på spørgsmål om både forskning og videnskab hos Spørg Videnskaben, eller du kan stille dit eget spørgsmål ved at sende en mail til redaktionen@videnskab.dk.