Hvad er forskellen på forskning og videnskab?
Kan det passe, at forskning er måden, vi skaffer viden på, mens videnskab er det, vi allerede ved? Eller er der andre definitioner af ’forskning’ og ’videnskab’?

Nogle gange kan intet sætte gang i en vild diskussion som forskning og videnskab.

Det har Samuel Mortensen oplevet. Som selvproklameret amatør-videnskabsnørd fik han for nylig rodet sig ud i en ophedet diskussion med nogle studiekammerater:

»Vi kunne ikke blive enige om, hvad der definerer videnskab og forskning; jeg mente, at forskning er at finde ny viden ved hjælp af videnskabelige metoder, og at videnskab er det vi ved og er sikre på, fordi vi har forsket i det. Men hvad er egentlig hvad?«

I erkendelse af, at Videnskab.dk er bedre til at skrive om forskning og videnskab end til at definere det, sendte vi spørgsmålet videre til en kompetent ord-definator i form af en forskningsbibliotekar på Det Kongelige Bibliotek/Københavns Universitetsbibliotek.

Kære børn med mange navne

Svaret går på flere ben, og det kan umiddelbart være svært at finde ud af, hvilket det skal stå på.

I Politikens Nudansk ordbog fra 2001 kaldes 'forskning' »en grundig undersøgelse af et bestemt emne for at finde frem til ny viden om det«.

Ordbogen definerer 'videnskab' som »forskning i teorier og viden inden for et overordnet område, f.eks. sprog, litteratur, fysik, medicin eller historie«, eller det samme som en 'lære' eller en 'kundskab'.

Det lyder alt i alt, som om Politikens definitioner lægger sig meget godt op ad Samuel Mortensens bud på, at videnskab kan defineres som lidt mere solid viden end den praktiske forskning - selvom videnskab ifølge Politikens ordbog åbenbart også er forskning i sig selv.

Kære børn med rigtigt mange navne

Et kig ind til laboratoriet hos en mere traditionel forsker. Eller er det i virkeligheden en videnskabsmand? (Foto: Colourbox)

Det Kongelige Bibliotek/Københavns Universitetsbiblioteker oplyser dog, at sagen er lidt mere indviklet, for andre ordbøger har andre definitioner, som ligger endnu tættere op ad hinanden.

I den gamle Ordbog over det Danske Sprog (ODS), som dækker det danske sprog fra 1700 til 1950, står om 'forskning', at det er »den virksomhed at forske; især om videnskabelig undersøgelse og granskning.«

Efterfølgeren til ODS, Den Danske Ordbog, som dækker det danske sprog fra 1950 og frem, definerer 'videnskab' som »metodisk forskning med henblik på at opnå ny viden eller erkendelse inden for en del af virkeligheden«.

En hårfin forskel

Researchen får forskningsbibliotekar Anne-Mette Kirkeby til at klø sig i nakken.

»Jeg synes, det er svært at se nogen forskel på begreberne. Videnskab virker måske mere overordnet end forskning, men det er en hårfin forskel,« lyder dommen.

Du kan hygge dig med flere definitioner på f.eks. sproget.dk, men det er spørgsmålet, om flere bud vil gøre striden mellem Samuel og de øvrige videnskabsnørder mere eller mindre hidsig.

Samuel får i øvrigt en t-shirt i samme farve som et ophidset ansigt for det fine spørgsmål.

Du kan selv læse andre svar på spørgsmål om både forskning og videnskab hos Spørg Videnskaben, eller du kan stille dit eget spørgsmål ved at sende en mail til redaktionen@videnskab.dk.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk