Findes der tidejord?
Tyngdekraften fra Månen og Solen forårsager tidevand, hvor havet hæver og sænker sig. En læser vil vide, om landmasserne gør det samme.

Fra rummet ser Jorden kuglerund ud, men den er faktisk lettere fladtrykt og deformeres en smule af tyngdekraften fra Månen og Solen. (Foto: NASA/GSFC)

Fra rummet ser Jorden kuglerund ud, men den er faktisk lettere fladtrykt og deformeres en smule af tyngdekraften fra Månen og Solen. (Foto: NASA/GSFC)

 

Havet hæver og sænker sig under påvirkningen fra tyngdekraften fra Månen og Solen. Det kaldes tidevand. Men hvad med landjorden - påvirkes den også? Det er emnet for dagens spørgsmål til videnskaben.

Svend Aage Toft skriver: »Jeg vil gerne vide, om jordmasserne bevæger sig ligesom tidevandet. Månens tiltrækningskraft påvirker havene, men påvirker den også landmasserne således, at de hæver og sænker sig? I givet fald hvor meget?«

Vi har spurgt en ekspert på området, nemlig Carl Christian Tscherning, der er professor på Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet. Og svaret falder prompte:

»Ja, Jorden deformeres med en højdevariation på ca. 37 centimeter to gange om dagen. Det er den samlede effekt af Solen og Månens tiltrækning.«

Fakta

 

LÆS FLERE SVAR

Spørg Videnskaben

 

Så lige som der er tidevand, findes der altså også tidejord, hvor jorden under vores fødder hæver og sænker sig.

Det er ikke noget, man bemærker til dagligt, og effekten er faktisk også svær at måle sig frem til. Men den er der, og i nogle sammenhænge er man nødt til at tage hensyn til den, fortæller Carl Christian Tscherning:

»GPS-positioner må korrigeres for Jordens deformation. Og det er en effekt, man må tage hensyn til, når der skal bygges store interferometre og acceleratorer.«

Vi takker for både spørgsmål og svar og sender en t-shirt til Svend Aage Toft.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.