Mulighederne er næsten uendelige med 3D-printere.
Det understreger et nyt rumfartsprojekt fra the European Space Center (ESA), der netop nu undersøger mulighederne for at benytte en 3D-printer til at bygge månebaser ved brug af Månens egne materialer.
»Man har tidligere formået at producere større strukturer ved brugen af 3D-printere. Vores forskere undersøger nu, om teknologien også kan bruges til at bygge en base på Månen,« siger lederen af projektet, Laurent Pambaguian, i en pressemeddelelse fra ESA.
Sammen med finansielle sponsorer har forskerne bag projektet designet basen i formen af en kuppel og med en struktur, der kan beskytte astronauter mod mikrometeoroider og stråling fra rummet.
I videoen øverst i artiklen kan du se mere om det banebrydende projekt.
Månebase kan printes på en uge
Månebasens design er skabt ud fra tanken om, at 3D-printeren skal benytte sig af de lokale materiale, der findes på Månen.
»3D-printeren har potentialet til at printe månebaserne, og på den måde kan vi reducere logistikken fra Jorden af. Med de nye muligheder kan internationale rum-organisationer overveje at benytte sig af teknologien i lignende missioner,« siger Scott Hovland fra ESA’s human spaceflight-team i samme pressemeddelelse.
Den nuværende printer, som bruges til forskningsprojektet, kan bygge cirka to meters bygning på én time.
Forskerne bag projektet vurderer, at den næste generation af 3D-printere vil være så effektiv, at de vil kunne bygge cirka 3,5 meter i timen, hvilket betyder, at en hel bygning kan stå færdig på en uge.
Kompakt printer er klar i 2015
Månebaseprojektet er ikke det eneste 3D-printer-projekt, ESA har gang i.
Allerede i 2015 er det planlagt, at organisationen skal transportere en mindre 3D-printer til den internationale rumstation ISS. Det vil være første gang, at Europa får en 3D-printer ud på rumstationen.
3D-printeren er designet i Italien, og planen er, at den skal sendes afsted til ISS i det første halvår af 2015.
»POP3D Portable On-Board Printer er en lille 3D-printer, der ikke behøver voldsomt meget strøm eller administration,« forklarer Luca Enrietti, der har været med til at udvikle den kompakte printer, i en pressemeddelese.
Det tager cirka en halv time for POP3D at producere en enkelt plastikdel. Planen er, at de udprintede dele skal returneres til Jorden og sammenlignes med identiske dele printet på Jorden.