Nu kan ingeniører og andet godtfolk gå i gang med at bygge verdens største teleskop.
Astronomi-organisationen ESO (det europæiske syd-observatorium) har nemlig fundet ud af, hvor det skal placeres.
Teleskopet med navnet European Extremely Large Telescope – mindre kan ikke gøre det – skal opføres på toppen af det chilenske bjerg Cerro Armazones.
15 gange bedre end Hubble
Det enorme teleskop skal have et hovedspejl med en diameter på hele 42 meter. Jo større spejl, des mere af det svage lys fra fjerne himmellegemer kan teleskopet indsamle.
European Extremely Large Telescope vil kunne registrere 15 gange mere lys end de bedste optiske teleskoper, der findes i dag. Så astronomerne vil kunne komme meget tættere på de fjerne himmellegemer, de ønsker at studere.
Det kan for eksempel være planeter, der ligner Jorden, men som kredser om fjerne stjerner, eller endnu fjernere galakser, der opstod i universets tidlige barndom.
\ Fakta
DANMARK ER MED
E-ELT vil koste i omegnen af syv milliarder kroner, hvoraf en del skal betales af de danske skatteydere.
Danmark er nemlig medlem af ESO, så danske astronomer vil være med forrest i køen af forskere, der gerne vil have et helt fantastisk kig ud rummet.
Astronomerne håber også på, at billederne fra teleskopet kan gøre dem bliver klogere på mørkt stof og mørk energi.
Højt oppe i en øde ørken
Beliggenheden er valgt med stor omhu. Lyset fra rummet forstyrres, når det skal trænge igennem Jordens atmosfære, så det gælder om at placere et jordbaseret teleskop så højt som muligt, for så er der simpelthen mindre atmosfære over teleskopet.
Desuden gælder det om at finde et sted, hvor der sjældent er skyer, og hvor luften er tør – vanddamp i atmosfæren er nemlig et problem, når man gerne vil tage gode billeder af fjerne objekter. Desuden skal det helst være et øde sted, så der ikke er lys fra bebyggelser i nærheden.
Så astronomerne kunne ikke ønske sig et bedre sted end det 3.060 meter høje bjerg Cerro Armazones, der ligger midt i Chiles knastørre Atacama-ørken.
ESO regner med, at det tager syv år at bygge teleskopet, der forhåbentlig kan stå klar i 2018.