Stephen Hawkings sidste videnskabelige artikel vækker opsigt

Annonce:

Verdensstjernen, videnskabsmanden og fysikeren Stephen Hawking sov ind som 76-årig onsdag 14. marts 2018.

Nu er det kommet frem, at han to uger inden sin død afleverede en videnskabelig artikel med flere nye teorier, skriver independent.co.uk.
I artiklen, der har fået titlen ‘A Smooth Exit from Eternal Inflation‘, forudser Hawking blandt andet, hvordan universet vil gå under, når stjernerne i universet løber tør for energi. Desuden teoretiserer Hawking om, hvordan vi kan opdage paralleluniverser, ifølge independent.co.uk.
Hans teorier bliver i øjeblikket behandlet og bedømt i et anerkendt videnskabeligt tidsskrift, skriver independent.co.uk.

Ifølge professor i teoretisk fysik ved det belgiske KU Leuven University Thomas Hertog, der er medforfatter på Hawkings sidste videnskabelige artikel, er teorierne så lovende, at Hawking kunne vinde en Nobelpris på sit sidste arbejde. Det fortalte han til The Sunday Times.

Andre fysikere er dog mindre imponerede over den sidste Hawking-artikel og mediernes dækning af den.

Sabine Hossenfelder, der forsker i teoretisk fysik ved Frankfurt Institute for Advanced Studies, kalder studiet »fuldstændigt ubemærkelsesværdigt«. Hun har gennemgået de tekniske aspekter i artiklen i et blogindlæg og fastslår: »Hawking har ikke fundet en ny måde at måle eksistensen af andre universer«.

Mediet Gizmodo har skrevet en grundig artikel om det nye studie, og i den lyder det bl.a. fra Frank Wilczek, der er nobelprisvinder og teoretisk fysiker ved Massachusetts Institute of Technology (MIT), at studiet »er fyldt med spekulative formodninger, og jeg kan ikke få øje på nogen konkrete forudsigelser«.

Selvom artiklen ikke er udgivet i et fagfællebedømt tidsskrift endnu, kan den læses på arXiv.org, hvis du selv vil vurdere, hvor bemærkelsesværdig Hawkings sidste teori er.

Men som selv Frank Wilczek siger: »Det er meget svært at forstå.«

Annonce:

Opdateret 20. marts 2018: Denne artikels overskrift er ændret, og de sidste afsnit er tilføjet, efter astrofysikere har kritiseret mediedækningen af studiet.

fghs

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts