Det var rent held, da rumsonden Rosetta med sit kamera og flere videnskablige instrumenter fangede et voldsomt kometudbrud i februar 2016.
Nu er de dramatiske billeder af kometudbruddet blevet offentliggjort.
»Når det kommer til udbrud, er timingen fuldstændig uforudsigelig, så at fange en begivenhed som denne er rent held,« siger Matt Taylor, ESA’s Rosetta-projekt-forsker i en pressemeddelelse fra ESA.
LÆS OGSÅ: Nyt fra Rosetta: Mystiske huller kaster lys over universets oprindelse
Det mest komplette datasæt på et komet-udbrud
\ Rosetta
Rumfartøjet Rosetta blev sendt af sted fra Jorden i 2004 og gik i kredsløb om kometen 67P/Churyumov–Gerasimenko i 2014.
Rosetta havde medbragt landingsfartøjet Philae, som blev adskilt fra Rosetta onsdag den 12. november 2014.
Samme dag landede Philae på kometen, som det første fartøj nogensinde.
Philae løb tør for strøm efter tre døgn på kometen og blev erklæret død i ferbruar 2016.
Rosetta laver fortsat målinger af kometen fra sin plads i kredsløb om kometen.
Kilder: ESA
Rosetta pegede under udbruddet ni af sine videnskabelige instrumenter mod kometen, hvilket giver adgang til en hel stribe data på udbruddet.
Udover kameraet var blandt andet støv-opsamlere og gas- og plasmaanalyseapparater peget mod kometen kun 35 kilometer væk.
»Ved et glædeligt sammentræf pegede vi størstedelen af instrumenterne mod kometen på dette tidspunkt, og disse simultane målinger giver os det mest komplette datasæt på et udbrud, som nogensinde er samlet,« siger Matt Taylor i pressemeddelelsen.
Komet-udbruddet fandt sted 19. februar 2016 på Komet 67P/Churyumov-Gerasimenko, som det europæiske rumfartøj Rosetta har kredset om siden august 2014.
LÆS OGSÅ: 10 smukke billeder af landskabet på Rosettas komet
Rosetta blev ramt af enorme mængder støv
Udbruddet begyndte klokken 16.40 varede ved i omkring to timer.
I løbet af den tid blev lysintensiteten fra det ultraviolette lys, der bliver reflekteret fra Solen af 67P’s kerne, forøget med en faktor seks, og temperaturen på gassen omkring Rosetta steg til 30 grader i løbet af udbruddet.
Kort efter udbruddet blev Rosetta ramt af en sky af støv fra kometen. Rosettas støvtæller kunne tælle næsten 200 partikler på omkring 3 timer. På andre dage i samme måned opfangede instrumentet kun 3 til 10 partikler på samme tid, skriver ESA.
LÆS OGSÅ: Nye billeder fra rumsonden Rosetta
Udbrud skyldtes måske jordskred på kometen
Forskernes hypotese er, at udbruddet kom af et jordskred på kometen.
Jordskredet eksponerede begravet vandis direkte for solen, og isen blev derfor straks til gas. I den proces rev den masser støv med sig.
LÆS OGSÅ: Nyt fra Rosetta: Kometen er kulsort, støvet og fuld af organisk materiale
Denne hypotese er beskrevet i en videnskabelige artikel, som er udgivet i tidsskriftet Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.