Vi er så småt blevet vant til at se spektakulære billeder fra James Webb-teleskopet.
Siden rumteleskopet blev sendt op har vi blandt andet fået et glimt af Jupiters indre, den forunderlige Cartwheel-galakse samt den ikoniske stjernetåge kaldet Skabelsens Søjler.
Ved siden af disse ser de nyeste fotos måske ikke ud af meget, men lad dig ikke narre: Det, vi ser, er nogle af de tidligst kendte galakser overhovedet.
Det skriver Den Europæiske Rumfartsorganisation, ESA.
Der er tale om et område af hidtil ‘uopdaget land’ bag galaksehoben Abell 2744, bestående af nogle af de tidligste galakser, vi nogensinde har set.
Det er ikke første gang, at James Webb kan vise os universets fjerneste fortid.
Et af de første billeder, der blev offentliggjort, slog rekorden for ældste kendte galakse – 13 milliarder lysår borte. Ovenikøbet gik der ikke længe, før rekorden muligvis endnu engang skiftede hænder.
De nye billeder er som de tidligere mulige rekordindehavere fanget ved hjælp af instrumentet NIRCam, der tager billeder i det nær-infrarøde spektrum.
Efter kun fire dage kunne forskere og astronomer udpege to exceptionelt lysstærke galakser i det affotograferede område, der sandsynligvis opstod kun 350-450 millioner år efter Big Bang.
»De her observationer får jo ens hoved til at eksplodere – det her er et helt nyt kapitel indenfor astronomien. Det er som en arkæologisk udgravning, hvor du pludselig finder en glemt by eller et eller andet andet, som, du ikke anede, var der,« udtaler Paola Santini, der har været med til at undersøge de nye fund, til ESA.
Du kan se alle de nye – og ældre – billeder på ESA/Webbs egen hjemmeside.