En af Saturns måner, Titan, ligner Jorden forbløffende meget. Titans overflade er ligesom Jordens dækket af floder og have, og der findes mudder dannet af regn.
Den store forskel er dog, at det ikke er vand, der skaber alle disse fænomener, men et mix af metan, ethan og andre hydrocarbonater.
At Titan er et ‘vådt’ sted blev slået fast i 2005, da Huygens-rumsonden, blev sendt ned i faldskærm af sin makker, Cassini-rumsonden, på Titans overflade. Her landede den i fugtig jord!
Hvor bliver bølgerne af?
Der har dog været et problem, der har holdt planetforskere vågne om natten i mange år; nemlig at hvis Titan virkelig er så våd, har vind og en tyngdekraft på kun 1/7 af Jordens, hvorfor er der så ikke nogle bølger på overfladen af havet?
Her på Jorden får vinden vandet til at røre på sig og overfladen til at virke ru, men på Titan er havets overflade altid spejlblank.
Forskerne har afprøvet mange forskellige forklaringer på dette, men resultatet er måske mere simpelt end først antaget – måske har det bare ikke blæst kraftigt nok på Titan siden 2004.
Siden Cassini-rumsonden nåede Saturn sammen med Huygens i 2004, har den nordlige halvkugle af Titan, hvor de fleste floder ligger, haft vinter.
Vinterluften på Titan er ligesom her på Jorden ofte meget tung og derfor meget stille. Vinden er derfor ikke kraftig nok til at kunne skabe røre i havene.
Titan bevæger sig nu mod sin nordlige sommer, og sommersolhverv sker i 2017, hvor der burde være vinde, der er kraftige nok til at skabe bølger i Titans metanhave.